Ku tej ciemności mnie poprowadź
gdzie sylvia!sylvia!
już nie moje imię
i plat-plat-plat
nad głową
z cieknącego kranu
na wieki wieków amen
poezja nie żyje
kuchenka model Plath 63
- Gloinnen
- Administrator
Re: kuchenka model Plath 63
W zasadzie według mnie sam tytuł jest już rodzajem wiersza, przewrotną grą słowną (z pogranicza wisielczego humoru) z biografią znanej poetki - samobójczyni.
Resztę raczej odczytuję w ramach poetyckiej ciekawostki, choć początek wprowadza ciężki, psychotyczny klimat, który bardziej prowadzi ku grotesce, niż ku zabawie (choćby tylko werbalnej) z tematem. (nie mam na myśli dramatycznego życiorysu Sylvii Plath, tylko sam motyw samobójstwa).
Pointa mi się nie podoba, wydaje mi się oparta na jednym z wielu liczmanów. Poeta, poezja byli już tyle razy uśmiercani na przestrzeni wszystkich epok historyczno-literackich, że można by wystawić niezłą nekropolię. I - już miałam pochwalić za uniknięcie patosu, tymczasem w ostatniej linijce tenże nagle pojawia się i straszy...
Lepiej byłoby, żeby poezja jednak żyła i miała odwagę... mieć coś do powiedzenia.
Pozdrawiam,

Glo.
Resztę raczej odczytuję w ramach poetyckiej ciekawostki, choć początek wprowadza ciężki, psychotyczny klimat, który bardziej prowadzi ku grotesce, niż ku zabawie (choćby tylko werbalnej) z tematem. (nie mam na myśli dramatycznego życiorysu Sylvii Plath, tylko sam motyw samobójstwa).
Pointa mi się nie podoba, wydaje mi się oparta na jednym z wielu liczmanów. Poeta, poezja byli już tyle razy uśmiercani na przestrzeni wszystkich epok historyczno-literackich, że można by wystawić niezłą nekropolię. I - już miałam pochwalić za uniknięcie patosu, tymczasem w ostatniej linijce tenże nagle pojawia się i straszy...
Lepiej byłoby, żeby poezja jednak żyła i miała odwagę... mieć coś do powiedzenia.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Re: kuchenka model Plath 63
Ciągnie mnie do tego wiersza jak pszczołę do miodu. Od początku do końca - mój:))) semi.
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))