LEKKOŚĆ
akt urodzenia
później zgonu
pomiędzy nimi
drewniane klocki
układam domki
wieże
skoczę z najwyższej
skoro czasu nie cofnę
może lepiej
przyspieszyć
lekkość
-
lekkość
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
-
Re: lekkość
Samobójczy manifest? Chyba lepiej byłoby budujemy niż układamy (może składamy) i nie wiem czy domki nie są zbędne szczególnie w formie zdrobniałej.
Nieznośna lekkość bytu.
Pozdrawiam.
Nieznośna lekkość bytu.
Pozdrawiam.
-
No niby samobójczy manifest jak kolega mówi, ale klocki z drewna układane w domy i wieże mogą sugerować, że to taki manifest "dziecinny", w sensie tak naprawdę niechciany. W wielu przypadkach młodzi ludzie (ktoś kto bawi się klockami, mniemam że młody, chyba, że źle interpretuję) mówią, że popełnią samobójstwo, pisza o tym, aby zwrócić na nich uwagę. Przecież już nawet subkultura taka istnieje, która w sumie była ciekawa, ale zniszczyła ją komercjalizacja i lans (EMOtional) powodując, że kojarzy się tylko z młodymi "emo", którzy o niczym nie myślą, tylko o tym jakby tu pokazać, że się chce zabić.
Więc ja bym tu nie brał tak dosłownie tego manifestu. Ale krzyk o pomoc, o nie pozostawianie w samotności i bólu/strachu? - owszem, to już można na serio.
Więc ja bym tu nie brał tak dosłownie tego manifestu. Ale krzyk o pomoc, o nie pozostawianie w samotności i bólu/strachu? - owszem, to już można na serio.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Gloinnen
- Administrator
Dla mnie te "domki" mają swój sens. Próba ich zbudowania może oznaczać poszukiwanie swojego miejsca w życiu? Tęsknotę za bliskością innych, rodzinnym ciepłem, miłością. Bezdomność, nawet niekoniecznie dosłowna, bywa nie do zniesienia. Dlatego uważam "domki" za jeden z ważniejszych elementów tekstu, który streszcza cały opisany w nim dramat i w zasadzie tłumaczy pointę.
Pozdrawiam,

Glo.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Pomysł z klockami dobry
Myślę, że tutaj zawarte jest clou wiersza
majstrowania;)
Pozdrawiam:)
Myślę, że tutaj zawarte jest clou wiersza
chociaż czas i tak drwi sobie z naszego przy nimsemiramida pisze:skoczę z najwyższej
majstrowania;)
Pozdrawiam:)
Większość buntowników umierała młodo, za to pozostawali nieśmiertelini w pamięci innych, jednak skracanie czegoś, co i tak nie trwa długo, być może jest marnotrastwem?
Wiersz wywołuje refleksje.
Pozdrawiam
Wiersz wywołuje refleksje.
Pozdrawiam