wciąż nie umiem
ułożyć tej łamigłówki
na podobieństwo świata
mijam
marionetki w pochodzie
donikąd
słowa
rozmieniane na bilon
w kapeluszu fałszywego
żebraka
ciągle za mało
na dzienną dawkę
snu
w tańcu
pod ręce z widmami
topię każdy krok
by zwinąć się w kłębek
na progu
2012
sudoku
-
Re: sudoku
Atojo, jakaż przyjemność to czytać!
Bez cukru.
Trafiłaś w samo sedno "rebela" (moja oficjalna ksywka). Wszystko, wszystko mi się tu zgadza, każde słowo jakby wykradzione z mojego pamiętnika i przepisane w piękny, bardzo prawdziwy sposób.
Bez przegadania - jak ja pisałem w tej tematyce, nigdy nie umiałem się zatrzymać, zawsze przegadywałem. Czystość, ład, to mi się tu rzuca w oczy, oczywiście poza świetnym wierszem ogólnie.
Nie jestem profesjonalistą, nawet nie wiem, czy mogę mienić się poetą, ale na tyle, na ile mogę się wypowiadać - technicznie - rewelka. Przekaz - rewelka.
Całość jak pyszny tort z świadomości, tej prawdziwej, nie przejętej od "Panów Systemu".
Wszystko mi się tu zgadza. Sama racja. Podana w świetny sposób. Nie ma do czego się doczepić, jak się jest amatorem, ale wielką wagę przywiązuje się do przekazu. Co do profesjonalnego podejścia - ja się tam nie znam, mnie zachwyciłaś.
Snajperski wiersz, dosłownie. Dycha.
(Ileż w nm prawdy...No dobra, wiem, powtarzam się)
Bez cukru.
Trafiłaś w samo sedno "rebela" (moja oficjalna ksywka). Wszystko, wszystko mi się tu zgadza, każde słowo jakby wykradzione z mojego pamiętnika i przepisane w piękny, bardzo prawdziwy sposób.
Bez przegadania - jak ja pisałem w tej tematyce, nigdy nie umiałem się zatrzymać, zawsze przegadywałem. Czystość, ład, to mi się tu rzuca w oczy, oczywiście poza świetnym wierszem ogólnie.
Nie jestem profesjonalistą, nawet nie wiem, czy mogę mienić się poetą, ale na tyle, na ile mogę się wypowiadać - technicznie - rewelka. Przekaz - rewelka.
Całość jak pyszny tort z świadomości, tej prawdziwej, nie przejętej od "Panów Systemu".
Wszystko mi się tu zgadza. Sama racja. Podana w świetny sposób. Nie ma do czego się doczepić, jak się jest amatorem, ale wielką wagę przywiązuje się do przekazu. Co do profesjonalnego podejścia - ja się tam nie znam, mnie zachwyciłaś.
Snajperski wiersz, dosłownie. Dycha.

(Ileż w nm prawdy...No dobra, wiem, powtarzam się)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
- Ewa Włodek
trafne słowa, ostro, wyraźnie wyrysowane obrazy...Peel/peelka patrzy na świat i na siebie w tym świecie, i nie zawsze zgadza się z tym, co widzi, czego doświadcza. Ma świadomość swojego nieprzystosowania, i tego, ze właściwie pełne przystosowanie nie jest możliwe...I ten człowiek zwinięty w kłebek na progu, to jak tak zwana "pozycja płodu", przyjmowana przez ludzi w ciężkiej traumie jako pozycja z jednej strony - obronna, a zdrugiej - forma błagania "jestem bezbronny, już sie poddałem, więc nie pastwcie się nade mną"...A ten próg - to, Atojo, po jednej stronie - ten, po drugiej - tamten świat?
Miałam ogromną frajdę, czytając...
pozdrawiam Cię z mnóstwem uśmiechów...
Ewa
Miałam ogromną frajdę, czytając...

pozdrawiam Cię z mnóstwem uśmiechów...
Ewa
-
Sade- Rebelu
dzięki za większą przyjemność czytania Twoich słów...
i otarcie łezki po sromotnej klęsce naszych siatkarzy.
Dodano -- 08 sie 2012, 21:24 --
Ewo
Dziękuję za arcyciekawą interpretację
niema prośba o otwarcie drzwi do bezpiecznego domu, gdzie jest wszystko takie proste...
dzięki za większą przyjemność czytania Twoich słów...

i otarcie łezki po sromotnej klęsce naszych siatkarzy.
Dodano -- 08 sie 2012, 21:24 --
Ewo

Dziękuję za arcyciekawą interpretację

też...A ten próg - to, Atojo, po jednej stronie - ten, po drugiej - tamten świat?
niema prośba o otwarcie drzwi do bezpiecznego domu, gdzie jest wszystko takie proste...
z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów