sztampa

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

sztampa

#1 Post autor: Ania Ostrowska » 23 sie 2012, 17:28

gawędząc o błahostkach
ani kropli deszczu a podobno
na Śląsku znowu grad
i co z tym tramwajem
nie dziękuję panu wolę stać
widzę rzęsę na twoim policzku
ile bym dał żeby dotknąć
patrzysz pytająco
przepraszam
wszystko przez upał
to do jutra

Jarek B

Re: sztampa

#2 Post autor: Jarek B » 23 sie 2012, 20:05

...jako widokówka...może funkcjonować...do wiersza brakuje...do jutra:)
"poezja wieków to gówno , jest żałosna.."

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#3 Post autor: Ania Ostrowska » 23 sie 2012, 20:21

Tak, to bardzo możliwe, a wtedy nawet... do pojutrza, albo popojutrza :( ale nie da się tego inaczej zdiagnozować jak próbując. Tyle, że nauka na błędach, psiakostka, łatwa nie jest. Dziękuję za przeczytanie, przyznam, że komentarz zabrzmiał mi jakoś znajomo :)

ble

#4 Post autor: ble » 23 sie 2012, 20:32

Witaj, Aniu :) rzadko piszesz tutaj, a ja lubię Twoje wiersze. Są takie nieformalne, a jednak zdecydowanie wiersze, więc się nie zgodzę z przedmówcą ;)

Tutaj jest go (tego wiersza) najwięcej

gawędząc o błahostkach
ani kropli deszczu a podobno
na Śląsku znowu grad
i co z tym tramwajem
nie dziękuję panu wolę stać
widzę rzęsę na twoim policzku
ile bym dał żeby dotknąć

Poezja niedotykalna, małouchwytna (jak ta rzęsa), szkiełka rozrzucone w mieście.
I ta poetyckość gubi mi się tu odrobinę

patrzysz pytająco
przepraszam
wszystko przez upał
to do jutra

A gdyby bez pogrubionego? Przepraszam, że się tak wkręcam, ale zaczynam wracać do takich wierszy(zwięzłych) i bardzo mnie interesują.

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#5 Post autor: Ania Ostrowska » 23 sie 2012, 21:04

Witaj ble :rosa: na wstępie przepraszam, ale nie potrafię skojarzyć Twojego nicku z osobą/wierszami znanej mi z innego nicku na innym portalu osoby - a z Twoich słów wynika, że mogłabym, więc trochę mi głupio :(

Jasne, że podbudowała mnie Twoja opinia, i to jak! Wkręcaj się, wkręcaj, właśnie takich wskazówek i podpowiedzi najbardziej potrzebuję. A gdyby cały ten fragment, który Ci zgrzyta, po prostu wywalić i zakończyć na "dotknąć"? Jak myślisz? Lubię zwięzłość, więc z usuwaniem nie mam problemu, gorzej by było gdybyś zalecała rozwinięcie myśli. Pozdrawiam

ble

#6 Post autor: ble » 23 sie 2012, 21:24

Znam Cię tylko z tego portalu - zapamiętałam sposób pisania i zdjęcie. Nie sądzę, żebyśmy się gdzieś jeszcze spotkały.

Też myślałam o tym, żeby skończyć na dotknąć, choć trochę mi brak tego zagubienia w upale, nieskładnej wymówki. Sama zdecyduj.
Pozdrawiam :)

Leszek Sobeczko

#7 Post autor: Leszek Sobeczko » 23 sie 2012, 21:46

Aniu - trochę za mało, aby się zachwycić;
plusem jest tytuł w odniesieniu do treści i wykonania, być może tak miało być, wobec tego udało się i na nic moje pierwsze zdanie
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#8 Post autor: Ania Ostrowska » 23 sie 2012, 21:48

ble pisze:Znam Cię tylko z tego portalu - zapamiętałam sposób pisania i zdjęcie. Nie sądzę, żebyśmy się gdzieś jeszcze spotkały.

Też myślałam o tym, żeby skończyć na dotknąć, choć trochę mi brak tego zagubienia w upale, nieskładnej wymówki. Sama zdecyduj.
Pozdrawiam :)
Uff, dzięki za wyjaśnienie, odetchnęłam z ulgą, że to nie skleroza. Co do tekstu - dam mu się odleżeć, złapię dystans i wtedy ewentualnie ciachnę lub przerobię z wykorzystaniem Twoich pogrubień. Jeszcze raz dziękuję - i obiecuję, że teraz będzie mnie więcej :)

Dodano -- 23 sie 2012, 21:02 --
leszeK pisze:Aniu - trochę za mało, aby się zachwycić;
plusem jest tytuł w odniesieniu do treści i wykonania, być może tak miało być, wobec tego udało się i na nic moje pierwsze zdanie
pozdrawiam
Innymi słowy, przypuszczasz, że tytuł to była udana asekuracja, czy tak? :bravo: Uczciwie mówiąc błysnęła mi przez moment taka furtka, ale nie, byłoby to pójście na łatwiznę - "sztampa" miała odnosić się jedynie do powszechności zjawiska, a nie umiejętności warsztatowych autorki. Może następnym razem będzie lepiej, przynajmniej na pewno będę się starać. Tytułem "usprawiedliwienia": to nie miał być wiersz z wielkimi ambicjami, chodziło mi raczej o uplastycznienie obrazu, sceny o kilku kadrach. Jarek nazwał to "widokówką", choć wolałabym chyba skojarzenie z trójwymiarowymi książeczkami dla dzieci, gdzie można zaglądać za postacie i poruszać elementami scenografii. Dziękuję za czytanie i komentarz :rosa:

Awatar użytkownika
anastazja

#9 Post autor: anastazja » 25 sie 2012, 21:18

pytająco
przepraszam
przez upał
to do jutra

Mnie się podoba, zakończenie z pomysłem ble, całkiem zgrabnie.

Pozdrawiam :rosa:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Ania Ostrowska

#10 Post autor: Ania Ostrowska » 25 sie 2012, 22:17

anastazja pisze:pytająco
przepraszam
przez upał
to do jutra

Mnie się podoba, zakończenie z pomysłem ble, całkiem zgrabnie.

Pozdrawiam :rosa:
tak, ale zwróć uwagę, jak ten fragment łączyłby się z poprzednim wersem "ile bym dał żeby dotknąć" - nie umiałabym wybrnąć, gdyby ktoś później zapytał: co znaczy "dotknąć pytająco"? Reszta jest OK, ale bez "patrzysz" wydaje mi się, że obraz się rwie. Dziękuję za komentarz :) pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”