szmacianka
-
szmacianka
na półce z zabawkami cisza
czasami tylko coś piśnie
w brzuchu pluszowego misia
albo zatrzeszczą trociny
szmacianka nie śpi
pisze wiersze palcem
na zakurzonej desce
jest w nich całe zło
które zalega w jej duszy
wbija szpilki tam
gdzie powinno być serce
zapamiętasz mnie kurwo
zapłaczesz przeze mnie
...ale co innego można
uszyć z kawałka szmaty ?
czasami tylko coś piśnie
w brzuchu pluszowego misia
albo zatrzeszczą trociny
szmacianka nie śpi
pisze wiersze palcem
na zakurzonej desce
jest w nich całe zło
które zalega w jej duszy
wbija szpilki tam
gdzie powinno być serce
zapamiętasz mnie kurwo
zapłaczesz przeze mnie
...ale co innego można
uszyć z kawałka szmaty ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, 18:15 przez tea, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: szmacianka
...półka z zabawkami...pluszowy miś...szelest trocin...zaintrygowałaś Tea,pomyślałam o dzieciństwie..ale jest szmacianka(?!)
przyglądam się naszym zabawom w poezję i czasem odnoszę wrażenie,że jesteśmy szalenie nieodpowiedzialni!!!Spotykamy się bowiem na różnych portalach i jakaś szaleńcza wiara w ludzi pcha nas do tego,aby portal istniał poza portalem...Spotykamy się więc...ktoś siada na naszym łóżku,je przy naszym stole ,ogrzewa się naszym ciepłem...a potem się okaże-że wpuściliśmy do domu szaleńca z karabinem...jest półka(tak jak zaczynałam swoją wypowiedż)ale jest i szmacianka...szmacianka uszyta z kawałka szmaty...brudnej szmaty.Smród tego ścierwa czuję do dzisiaj!!!
przyglądam się naszym zabawom w poezję i czasem odnoszę wrażenie,że jesteśmy szalenie nieodpowiedzialni!!!Spotykamy się bowiem na różnych portalach i jakaś szaleńcza wiara w ludzi pcha nas do tego,aby portal istniał poza portalem...Spotykamy się więc...ktoś siada na naszym łóżku,je przy naszym stole ,ogrzewa się naszym ciepłem...a potem się okaże-że wpuściliśmy do domu szaleńca z karabinem...jest półka(tak jak zaczynałam swoją wypowiedż)ale jest i szmacianka...szmacianka uszyta z kawałka szmaty...brudnej szmaty.Smród tego ścierwa czuję do dzisiaj!!!
- Gloinnen
- Administrator
Wiersz jest bardzo dobry, aczkolwiek unosi się wokół niego zapaszek personalnych wynurzeń. Komentarz Czochratej utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zdecydowanie wolę interpretować ten tekst w wymiarze ogólnoludzkim. Bo każdy kiedyś się w swoim życiu na kimś zawiódł, rozczarował czyjąś postawą, czyimś zachowaniem. Nie znam też ludzi nieskazitelnych, którzy sami zawsze kryształowi... Wszystkie relacje ja/świat, ja/inni to nieustanny bilans błędów i zadawanych ciosów, poniesionych strat... Gdzieś czasem błyśnie coś, co trafnie zostało określone "szaleńczą wiarą w ludzi", mimo wszystko jednak brzmi lepiej, niż "smród ścierwa"...
Pozdrawiam,

Glo.
Ten fragment (przytoczone myśli/słowa/intencje szmacianki) warto wziąć w kursywę.tea pisze:zapamiętasz mnie kurwo
zapłaczesz przeze mnie
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
a mnie kojarzy się z opowieścią o kobiecie - określenia czuję każdym centymetrem dla mnie jakby nożyce o stół uderzyły ;-)=
ja bym włączył w wiersz p. Krotona (spróbój - ja bez Krotona żyć nie mogę) - a wiersz 

-
GLO - Każdy wiersz - tak myślę - ma w sobie kawałek tego, co się tzw poecie przydarzyło. Wspomnienia dobre i złe, wycinki z życia. Można traktować go ogólnie, można odnieść do konkretnej sytuacji i konkretnej osoby.
Paniladaco - Pan Kroton jako bohater zbioru wierszy, dobra sugestia, podoba mi się
Paniladaco - Pan Kroton jako bohater zbioru wierszy, dobra sugestia, podoba mi się

- anastazja
...szmacianka kurwa... można by rzec, dokładnie rozumiem, o czym piszesz. Bardzo dobre wykonanie
warto poczytać, pomyśleć.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- iTuiTam
Wiersz do przeczytania, zatrzymania się na dłużej.
Smutny bardzo.
serdecznie
iTuiTam
Smutny bardzo.
serdecznie
iTuiTam
Uwaga,szmacianka nie śpi...tym razem nie bawią ją ukłucia w serce...pisze wiersz...uwaga napisała-ktoś kiedyś powiedział że słowo rani jak topór...ale przecież My jednak myślimy...wiemy jak to jest,gdy ktoś chce słowem zranić jak nożem...