szmacianka

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
tea

szmacianka

#1 Post autor: tea » 23 lis 2012, 21:25

na półce z zabawkami cisza
czasami tylko coś piśnie
w brzuchu pluszowego misia
albo zatrzeszczą trociny
szmacianka nie śpi
pisze wiersze palcem
na zakurzonej desce
jest w nich całe zło
które zalega w jej duszy

wbija szpilki tam
gdzie powinno być serce

zapamiętasz mnie kurwo
zapłaczesz przeze mnie

...ale co innego można
uszyć z kawałka szmaty ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, 18:15 przez tea, łącznie zmieniany 1 raz.

czochrata

Re: szmacianka

#2 Post autor: czochrata » 24 lis 2012, 4:49

...półka z zabawkami...pluszowy miś...szelest trocin...zaintrygowałaś Tea,pomyślałam o dzieciństwie..ale jest szmacianka(?!)
przyglądam się naszym zabawom w poezję i czasem odnoszę wrażenie,że jesteśmy szalenie nieodpowiedzialni!!!Spotykamy się bowiem na różnych portalach i jakaś szaleńcza wiara w ludzi pcha nas do tego,aby portal istniał poza portalem...Spotykamy się więc...ktoś siada na naszym łóżku,je przy naszym stole ,ogrzewa się naszym ciepłem...a potem się okaże-że wpuściliśmy do domu szaleńca z karabinem...jest półka(tak jak zaczynałam swoją wypowiedż)ale jest i szmacianka...szmacianka uszyta z kawałka szmaty...brudnej szmaty.Smród tego ścierwa czuję do dzisiaj!!!

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 24 lis 2012, 9:51

Wiersz jest bardzo dobry, aczkolwiek unosi się wokół niego zapaszek personalnych wynurzeń. Komentarz Czochratej utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zdecydowanie wolę interpretować ten tekst w wymiarze ogólnoludzkim. Bo każdy kiedyś się w swoim życiu na kimś zawiódł, rozczarował czyjąś postawą, czyimś zachowaniem. Nie znam też ludzi nieskazitelnych, którzy sami zawsze kryształowi... Wszystkie relacje ja/świat, ja/inni to nieustanny bilans błędów i zadawanych ciosów, poniesionych strat... Gdzieś czasem błyśnie coś, co trafnie zostało określone "szaleńczą wiarą w ludzi", mimo wszystko jednak brzmi lepiej, niż "smród ścierwa"...
tea pisze:zapamiętasz mnie kurwo
zapłaczesz przeze mnie
Ten fragment (przytoczone myśli/słowa/intencje szmacianki) warto wziąć w kursywę.

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Halszka55

#4 Post autor: Halszka55 » 24 lis 2012, 9:56

a mnie kojarzy się z opowieścią o kobiecie - określenia czuję każdym centymetrem dla mnie jakby nożyce o stół uderzyły ;-)=

ono

#5 Post autor: ono » 24 lis 2012, 14:50

ja bym włączył w wiersz p. Krotona (spróbój - ja bez Krotona żyć nie mogę) - a wiersz :ok:

tea

#6 Post autor: tea » 24 lis 2012, 18:21

GLO - Każdy wiersz - tak myślę - ma w sobie kawałek tego, co się tzw poecie przydarzyło. Wspomnienia dobre i złe, wycinki z życia. Można traktować go ogólnie, można odnieść do konkretnej sytuacji i konkretnej osoby.

Paniladaco - Pan Kroton jako bohater zbioru wierszy, dobra sugestia, podoba mi się :ok:

Awatar użytkownika
anastazja

#7 Post autor: anastazja » 24 lis 2012, 21:30

...szmacianka kurwa... można by rzec, dokładnie rozumiem, o czym piszesz. Bardzo dobre wykonanie :bravo: warto poczytać, pomyśleć.

Pozdrawiam.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
iTuiTam

#8 Post autor: iTuiTam » 25 lis 2012, 0:24

Wiersz do przeczytania, zatrzymania się na dłużej.
Smutny bardzo.

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

czochrata

#9 Post autor: czochrata » 01 gru 2012, 2:18

Uwaga,szmacianka nie śpi...tym razem nie bawią ją ukłucia w serce...pisze wiersz...uwaga napisała-ktoś kiedyś powiedział że słowo rani jak topór...ale przecież My jednak myślimy...wiemy jak to jest,gdy ktoś chce słowem zranić jak nożem...

SamoZuo

#10 Post autor: SamoZuo » 01 gru 2012, 2:20

Jeszcze nie śpisz?

:jez:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”