nie podzielisz jak chleba
utkana z pieśni
roztopi lodowce zamieniając
w kryształy
miłość jest przestrogą
przed kamieniem
o który możesz się potknąć
odpowiedzią na każdą myśl
tajemnicy
odepnie skrzydła nocy by w upale
stać się wachlarzem
miłość ma jedną twarz
2009r.
Miłości nie wyznaczysz drogi
- anastazja
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
Re: Miłości nie wyznaczysz drogi
To prawda, bez miłości nie da się żyćanastazja pisze:miłość jest częścią naszego
życia i śmierci

-
O miłości można wiele i bez końca. Jedni dla niej żyją drudzy umierają. Ty pięknie o niej piszesz. 

JuPit
- Gloinnen
- Administrator
"w kryształowe gwiazdy", albo "w gwiazdy" po prostu. Może tu działa moje osobiste uprzedzenie do dopełniaczówek?anastazja pisze:w kryształy gwiazd
"odepnie skrzydła nocyanastazja pisze:tajemnicy nocy
odepnie skrzydła by w upale
stać się wachlarzem
by w upale
stały się wachlarzem"
Straszny truizm. Ja bym jak najszybciej wyrzuciła z tekstu. Wiem, że to mądrze i głęboko brzmi, ale poezja nie lubi podawanych na tacy prawd wszystkim znanych...anastazja pisze:miłość jest częścią naszego
życia i śmierci
"miłość jest przestrogąanastazja pisze:miłość przestrogą jest
przed kamieniem
przed kamieniem
o który możesz się potknąć" ---> bez inwersji brzmi lepiej. I z tej właśnie strofy uczyniłabym dobrą pointę.
Bardzo podoba mi się tytuł. Przedstawia on miłość jako wolną, niczym nieskrępowaną siłę, wielką potęgę, wszechogarniającą i wszechmocną. W żaden sposób nie można jej zniewolić, zatrzasnąć, ucywilizować. Ona zawsze człowieka zaskakuje, przerasta, zdaje się też być w Twoim wierszu utożsamiana z mądrością.
"Kamień, o który można się potknąć" - to chyba symbol wszelkiego zła, którego nie dostrzegamy, a które może wcześniej czy później obrócić się przeciwko nam samym. Może to też "kamienne serce"? Człowiek, który kocha - potrafi zatrzymać dłoń wymierzoną w jakimś złym geście, gdyż właśnie miłość (tutaj pojmowana jako "miłość bliźniego") uświadamia mu, że krzywda dotknie przede wszystkim jego. Zniszczy go. Miłość nie pozwala upaść - przede wszystkim moralnie.
To jest dobra refleksja podsumowująca delikatny, subtelny początek. Trafia do mnie taka wizja miłości, roztapiającej lodowce, otwierającej bramy, zmieniającej świat na lepsze, przemieniającej ciemność nocy w pożyteczne dobro...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
jest, Anastazjo, jest, dopóki - trwa...A nie zawsze trwa bez końca...Taka mi się refleksja nasuneła podczas czytania...anastazja pisze: miłość przestrogą jest
przed kamieniem

moc ciepła posyłam...
Ewa
- anastazja
Gloinnen pisze: To jest dobra refleksja podsumowująca delikatny, subtelny początek. Trafia do mnie taka wizja miłości, roztapiającej lodowce, otwierającej bramy, zmieniającej świat na lepsze, przemieniającej ciemność nocy w pożyteczne dobro...
Och, Glo Ty potrafisz z komentarza zrobić wiersz

Buziaczki

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- anastazja
To prawda Ewuniu - dzieki wielkieEwa Włodek pisze:jest, dopóki - trwa...A nie zawsze trwa bez końca...Taka mi się refleksja nasuneła podczas czytania...

Pozdrówka