dzisiaj idę
nie wiem gdzie i po co
jak kret przez Jerozolimę
bez skruchy i wiary
ateista pełną gębą
w uszach szumi wczorajszy wiatr
nad głową szybują myśli
nieroztropnie jest je łapać
parzą
może jestem opętany ...
tak jestem śliwowicą
kryptyk z zadupia
- Gloinnen
- Administrator
Re: kryptyk z zadupia
Niezłe.
Trochę groteski w tym, ale śliwowica na końcu - rozbraja...
Sugeruję jedynie usunięcie wielokropka (skoro wiersz generalnie bez interpunkcji) i zmianę wersyfikacji w poincie:
tak jestem
śliwowicą
Jeden z bardziej udanych Twoich wierszy.

Tylko tytuł trochę mylący. "Krytyk z zadupia" - czy chodzi o krytykę religijną? Krytykę dogmatów? O tzw. "przaśny", prymitywny sceptycyzm, właściwy prostaczkom? (Którzy najczęściej właśnie rozumują bardzo zdroworozsądkowo, więc trudno jest im wcisnąć przysłowiowy kit...)
EDIT: Właśnie doczytałam tytuł - "kryptyk z zadupia" - ale to mi jeszcze bardziej miesza w głowie, no ale... licentia poetica...
Glo.
Trochę groteski w tym, ale śliwowica na końcu - rozbraja...

Sugeruję jedynie usunięcie wielokropka (skoro wiersz generalnie bez interpunkcji) i zmianę wersyfikacji w poincie:
może jestem opętanyNapoleon North pisze:może jestem opętany ...
tak jestem śliwowicą
tak jestem
śliwowicą
Jeden z bardziej udanych Twoich wierszy.

Tylko tytuł trochę mylący. "Krytyk z zadupia" - czy chodzi o krytykę religijną? Krytykę dogmatów? O tzw. "przaśny", prymitywny sceptycyzm, właściwy prostaczkom? (Którzy najczęściej właśnie rozumują bardzo zdroworozsądkowo, więc trudno jest im wcisnąć przysłowiowy kit...)
EDIT: Właśnie doczytałam tytuł - "kryptyk z zadupia" - ale to mi jeszcze bardziej miesza w głowie, no ale... licentia poetica...
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Administrator
Re: kryptyk z zadupia
albo nie wiem dokąd i po conie wiem gdzie i po co
albo nie wiem którędy i po co, wiem, teraz mówi się - gdzie idziesz.
Kret się kojarzy z kimś, kto się chowa a jednak działa, tzw. krecia robota. Kret występuje w grupach przestępczych - policyjna wtyka. Czy ma to związek, czy przypadkowe znaczenia.jak kret przez Jerozolimę
Dlaczego ateiści przywiązują taka wagę do Jerozolimy, jakby wbrew swojemu ateizmowi chcieli właśnie tu ogłosić swoje Credo czyli wyznania swojej anty-ale-wiary.bez skruchy i wiary
ateista pełną gębą
Wczorajszy wiatr, to przebrzmiałe już hasła i myśli.w uszach szumi wczorajszy wiatr
A jednak. Parzą, nie przebrzmiały widać, PL się obawia ich, nie taki ateista, za jakiego się podaje, bardziej poganin w sensie religijnym a nie kulturowym.nad głową szybują myśli
nieroztropnie jest je łapać
parzą
Śliwowicą pijany, się kojarzy. I opętany pragnieniem wyróżnienia się z tłumu pokornie pielgrzymujących. Coś takiego odczuwam, taka manifa.może jestem opętany ...
tak jestem śliwowicą