Leon Gutner pisze:
Pokazywaną przez Egiptologów a także w ujęciu i powiązaniu z astronomią . To samo dotyczy kultury Azteków i Majów. To bardzo ciekawe rzeczy
one się przenikają - mam na myśli te najstarsze kultury, tylko zwykle ortodoksyjni uczeni wola tego nie dostrzegać. A "zakazana archeologia" - o ileż ciekawsza od tej [prawomyślnej, Leonie...
Qń Który Pisze pisze:
Szmaragd jest symbolem życia i młodości a szmaragdowa zieleń, to zasługa chromu i wanadu. Chętnie umieszczano je w sarkofagach... miały zapewnić wieczność. "Szmaragd zawiera w swym wnętrzu całą soczystą zieleń przyrody i krystalizuje ją w sobie jako esencję życia" - mówiła św. Hildegarda z Bingen.
jak jeszcze do tego dodasz "Szmaragdową tablicę" Hermesa Trismegistosa, czyli Tota, oraz fakt, że w alchemii szmaragd był tym kamieniem, w którym można było zamknąć duszę żywego człowieka, to może mamy już pełen szmaragdowy wachlarz, Quniku...
lczerwosz pisze:
Mi kojarzy się z Denikenem i przybyciem obcych w celu doświadczalnej interwencji. Kapłani i sfinks ustanowieni dla zachowania porządku. Nie przestrzegamy, więc można spodziewać się kolejnej interwencji. Lub wszystko do śmietnika. Nie do naprawienia.
och, Leszku, są o wiele poważniejsi badacze, niż Daeniken, którzy próbują połączyć "przedpotopowe" kultury nie tyle może z "obcymi" z kosmosu, ile z jakąś cywilizacją, obecną na ziemi przed istotnym kataklizmem, który położył jej kres, a niedobitki rozeszły się w przysłowiowe cztery strony świata, dając podwaliny pod znane nam kultury "popotopowe"...
Panowie, najpiękniej Wam dziękuję za to, że wstąpiliście, daliście mi Swój czas i podzieliliście się ze mna Swoimi refleksjami w przedmiocie...
samo serdeczne do Was...
Ewa