uroczej

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Gajka

Re: uroczej

#11 Post autor: Gajka » 19 lut 2017, 3:13

... wzrok śląc intymnych wierszy uwielbienia strofy...
...pieszczą włosów pukle...
... marzę kradnąc twe wdzięki porwać w uroczysko...
... doceń pąs mych policzków miła Walentynko...
...rozmarzając rozpalę wędrując ku szczytom
po jedwabistych wzgórzach odurzając burzą...

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#12 Post autor: EdwardSkwarcan » 19 lut 2017, 4:09

Ten komentarz z podkreśleniami jest nijakim argumentem, bo są poprawne.
Kobieta nie wie, co to włosów pukle. Jest mi wesoło.
Gajka pisze:... wzrok śląc intymnych wierszy uwielbienia strofy...
Powiem pani, że nie każdy przyziemny, myślący o kosiarce i trawniku zrozumie. Poeta może dużo i ma w nosie widzimisię kochających szarość.

...po jedwabistych wzgórzach odurzając burzą..
.
Metafory kobieto. Wers jest poprawny
.
Gajka pisze:.rozmarzając rozpalę wędrując ku szczytom
Też wers poprawny. A próbę obrony wyssanego z palca komentarza mam gdzieś.
Gajka pisze: marzę kradnąc twe wdzięki porwać w uroczysko...
... doceń pąs mych policzków miła Walentynko..
Dwa jedyne zaimki w całym wierszu, podczas gdy w twórczości innych aż roi się od nich ma być przestępstwem. Czy tak?
Cały komentarz w ramach złośliwości, lub złego nastroju.
:)

Dodano -- 19 lut 2017, 5:24 --

Ten wiersz, w tym stanie poszedł do druku w tomiku, po sprawdzeniu przez profesor polonistkę i ludzi wydawnictwa, więc wyssane złośliwości go nie zmienią.

Gajka

#13 Post autor: Gajka » 20 lut 2017, 9:42

ad 1.
Kobieta doskonale wie, co oznacza powiedzenie - pukle włosów - podejrzewam, że pan nie wie w czym temat.
ad 2.
Powiem panu, nie ważne jaką pozycję zajmuje czytający - czy to koszący trawę,
czy sprzedawca zza lady wiejskiego sklepu - trzeba pisać po polsku, aby każdy rozumiał
co czyta.
ad 3.
Ostatnie dwa wersy, a już nie chce mi się tłumaczyć... i tak pan przekręci na swoje.
ad 4.
...Ten wiersz poszedł do druku... nie wątpię, jeśli nad całością czuwa technik gastronomii.

Proponuję przeczytać "Drapanie ciszy" Sławomira Płatka (dwie części) - znajdzie pan dużo ciekawych informacji dla siebie.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2017, 13:38 przez Gajka, łącznie zmieniany 3 razy.

elka

#14 Post autor: elka » 20 lut 2017, 10:17

A mnie się wyjątkowo ten wiersz podoba.

Widzę i doceniam trud w niego włożony, to dopieszczenie każdego wersu. Po prostu w punkt. :bravo:

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#15 Post autor: EdwardSkwarcan » 20 lut 2017, 20:15

Gajka nie chce mi się pisać i osobiste wycieczki rób sobie w gaiku :)
Dziękuję Ell :)

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#16 Post autor: Mchuszmer » 20 lut 2017, 22:14

Wzięło mnie dziś na rymowane :-)
To, że można zostać zahipnotyzowanym u Ciebie rytmem, jest oczywiste; czarujesz też brzmieniem, muzykalny z Ciebie człek.
Choć nawet mimo tego mogą niektórych czytelników drażnić pewne rzeczy. Myślę, że to ważny dla autora głos, bez względu na to, że odbiór ogółu nie jest jednolity i że niekoniecznie sama argumentacja do nas trafia.

Myślę, że chodzi o nadmiar, w różnym sensie. Mnie również parę cech wiersza zmęczyło i powiem tak - "błędów" tu na pewno nie ma, to oczywiste, a co poza tym - wolnoć wieszczu w swojem wierszu. Ale w końcu nie tylko o to w tym idzie, by oddzielić sucho błąd od poprawności.
Np. odczułem w uszach nadmiar końcówek "ąc" (w ostatniej strofie).
Dopełniaczówek czy inwersji - ja nigdy nie potępiałem, nie tylko w takich formach, w których tradycyjnie są używane, ale w różnych; to prawda, że wszystko jest dobrym narzędziem, byle go odpowiednio użyć. Po prostu myślę, że tutaj dopełniacze, epitety i inwersje mocno zdominowały tekst - zubażając go, jeśli chodzi o zapis.
Być może nie da się tego inaczej zapisać, nie odcinając. Ale mam wrażenie, że tekst jest po prostu przeciążony, zbyt gesty.
Poza tym uwiera w dwóch konkretnych miejscach - wersy 3. i 9. po prostu źle się czyta i ogarnia, karkołomne składniowo. Można zauważyć, że ja u siebie tez coś, hm, pospiętrzałem w jednym kolosie;-), ale zrobiłem to w celach humorystycznych.

Inna rzecz, która mnie tu uderzyła - sformułowania uznane za kalki, zużyte, choć dawno temu na pewno świeże - ust nektar, szczyty (w tym kontekście) etc.
Myślę, że części odbiorców trudno poczuć coś, widząc zużytą frazę - oczy tylko się po niej prześlizgują.
Taki opis nie wydaje się wówczas autentyczny, bo nie jest u autora czymś własnym.
Piszę szczerze, bo i Ty zapewne cenisz mimo wszystko szczerość w komentarzach, pisząc je, więc mam nadzieję, ze nie weźmiesz za złe.
:kofe:
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#17 Post autor: EdwardSkwarcan » 22 lut 2017, 15:10

Mchuszmer pisze:Dopełniaczówek czy inwersji - ja nigdy nie potępiałem, nie tylko w takich formach, w których tradycyjnie są używane, ale w różnych; to prawda, że wszystko jest dobrym narzędziem, byle go odpowiednio użyć. Po prostu myślę, że tutaj dopełniacze, epitety i inwersje mocno zdominowały tekst - zubażając go, jeśli chodzi o zapis.
Uważam, że lepsze dopełniaczówki zamiast koniecznych wypełniaczy w postaci zaimków itp.
Są ozdobnikami tekstu a czym w tym samym czasie są zaimki?
Mchuszmer pisze:Myślę, że części odbiorców trudno poczuć coś, widząc zużytą frazę - oczy tylko się po niej prześlizgują.
Nie uważasz, że gdyby tak myśleć to wszystko trzeba odrzucać i o czym pisać?
W białych można o strychach, szambach, piwnicach, schodach, sufitach i innych wynalazkach, lecz w rymowanych są bezużyteczne.
Mchuszmer pisze:Piszę szczerze, bo i Ty zapewne cenisz mimo wszystko szczerość w komentarzach, pisząc je, więc mam nadzieję, ze nie weźmiesz za złe.
Wiem i cenię.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#18 Post autor: Mchuszmer » 22 lut 2017, 21:09

Uważam, że lepsze dopełniaczówki zamiast koniecznych wypełniaczy w postaci zaimków itp.
Są ozdobnikami tekstu a czym w tym samym czasie są zaimki?
Rozumiem, że przy tworzeniu innych rodzajów (w sensie gramatycznym) metafor mnożą się pewne części mowy, ale na dobrą sprawę wszystko ma dwie strony medalu (np. dopełniaczówki kojarzą się zwykle z chodzeniem na skróty, choć nie te oryginalne).
Mnie idzie tylko o umiar w jednym, drugim, trzecim i ograniczenie monotonii formy - ale to normalne, że różnie tę równowagę lub jej brak odczuwamy. Na pewno różnicowanie takie jest zwłaszcza w sylabotonikach trudne i nie twierdzę, że umiałbym, ale że edwardowe pisanie udowadniało już, że można:-)
Nie uważasz, że gdyby tak myśleć to wszystko trzeba odrzucać i o czym pisać?
Nie :-D. W gruncie rzeczy staram się nawet unikać silenia na oryginalność. Trudno od pewnych schematów uciec, choć wszystko zależy od kontekstu i zestawień.
Tutaj chodziło mi o pewne już dobrze znane całe związki, jak ust nektary itp., w zasadzie gotowe protezy dla impresji podmiotu.
No, nie zawsze musi nam zagrać tak samo, co złego to nie ja, ale dziękuję za możliwość rzeczowej wymiany :-) Pozdrawiam!
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#19 Post autor: EdwardSkwarcan » 23 lut 2017, 20:37

Dziękuję :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”