w tej części parkietu taniec cieni ...Ewa Włodek pisze:smutno, refleksyjnie, ładnie...
![]()
![]()
Pozdrawiam z uśmiechami...
Ewa

Dodano -- 23 maja 2012, 21:56 --
czy przyzwyczajenie się to w Twoim przypadku bardziej w pozytyw idzie czy niekoniecznie ...?Leon Gutner pisze:Bajeczny klimat prosto w Leona .
Zaczynam się już do tego przyzwyczajać .![]()
![]()
Z ukłonem L.G.

Dodano -- 23 maja 2012, 21:58 --
no to jeszcze" jaka" jednego wywaliłam żeby nadgarstek ocalićZola111 pisze:I dobrze, że wróciłaś do "a", bo teraz jest równiutko, rytmicznie, i w dodatku - melodyjnie.
Brawo.
Pozdrawiam,

Dodano -- 23 maja 2012, 22:01 --
bystrzaczkuMiladora pisze:Niestety, nie, Zoleńko i Nicolku.Zola111 pisze:bo teraz jest równiutko, rytmicznie, i w dodatku - melodyjnie.
- a gryf gitary jak nadgarstek pianisty - wers ma obecnie 12 zgłosek, a nie 11 i w dodatku nadal akcenty nie zgadzają się.
Zgodność byłaby, gdyby brzmiał - a gryf gitary // nadgarstek pianisty - 5/6, ale wiadomo, że wtedy nie ma sensu.
W tym układzie najmniejsza ingerencja w wers byłaby, gdyby dać - a gryf gitary // jak dłonie pianisty - 5/6.
Albo - a gryf gitary jak ręka pianisty.
No to kombinuj, Nicolku, bo szkoda wiersza, żeby jeden wers kulał.
![]()

Dodano -- 23 maja 2012, 22:04 --
ot skubany .... Akord dziwniebrzmiący ......skaranie boskie pisze:Słusznie prawi Miladora.
Ta rozbieżność jest rażąca ma wpływ na czytanie całego wiersza.
Czytelnik poświęca więcej uwagi sprawdzaniu rytmiki, niż samej treści.
Myślę, że nie jest to celowy zabieg, wymuszający wielokrotne czytanie.
Po przywyknięciu do pierwszego wersu, wiersz nabiera kolorytu, recytuje się jak melodia płynąca z klawiszy fortepianu, z jednym fałszywym akordem.
![]()
![]()

Wiem że masz rację i nic bardziej niż zrobiłam - zrobić nie mogę ....

Dodano -- 23 maja 2012, 22:07 --
obiecam Ci go ... Ale pod jednym warunkiemStepanian pisze:Zajrzałem po przycinkach i poprawkach i czuję się rozbujany. Piszesz fantastycznie, Nicol. Dałbym wiele za Twój wiersz, który nie traktowałby o miłości i tęsknotach. Czekam na niego.

Rzucisz słowo o czym chcesz żeby był ...

Dodano -- 23 maja 2012, 22:08 --
dlaczego ..? Się uśmiechasz odruchowo ...?coobus pisze:Potwierdzam słowa Stepaniana: piszesz fantastycznie, gdy czytam odruchowo się uśmiecham