Jak liść,co go wiatr miota,
...tak spłynę.
Nie znając końca mojego żywota,
...sam ginę.
Jak kropla,co spływa samotnie po szybie,
...tak spłynę.
Czasami się modląc żarliwie,
w niebiosa wpatrując się sine.
Jak okręt co poprzez fal palisady,
przebija się sine.
Tak ja pokonany i jak dziecko słaby,
...sam ginę.
I wiem że już nie wezmę więcej na ramiona,
że nie poniosę już więcej.
I samotny jak krzyż na bezdrożu konam,
a wraz ze mną miłość ma kona i szczęście...
Andrzej Tomasz Maria Modrzyński
06.11.2009r.
Jak...
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: Jak...
Ufff ..przepraszam ale to co przeczytałem właśnie okazało się jak na mój dzisiejszy nastrój dosyć męczące - zwłaszcza ze to twój drugi wiersz jaki dziś czytam - niestety w tym samym stylu co pierwszy .O ile nie mam w sumie ( niech będzie ) nic przeciwko pisaniu w pierwszej osobie o tyle mam coś przeciwko pisaniu w pierwszej osobie w ten sposób . Nadęte nadęte jak balon
. Aż drażni . Ja , moje , ja pokonany , ja słaby a apogeum tego zadęcia w wersie - i samotny jak krzyż na bezdrożu konam .
Szukam usprawiedliwienia w dacie powstania wiersza i czekam na to co się dzieje z twoim pisaniem dzisiaj drogi Gladiusie .
Z uszanowaniem L.G.

Szukam usprawiedliwienia w dacie powstania wiersza i czekam na to co się dzieje z twoim pisaniem dzisiaj drogi Gladiusie .

Z uszanowaniem L.G.
- skaranie boskie
- Administrator
Święte słowa Leonie, święte słowa.
Czytałem i nie wiedziałem, czy śmiać się, czy płakać.
Nie, nie! Absolutnie nie nad losem peela. Raczej nad niedolą Euterpe i Melpomeny, które wspólnie musiały temu "dziełu" patronować. Biedne dziewczyny.
A w ogóle to czytając wersy układały mi się jakoś inaczej...
Jakby
(...)Różo duchowna, módl się za nami.
Wieżo Dawidowa, módl się za nami.
Wieżo z kości słoniowej, módl się za nami(...)
Absolutnie slaby w moim odczuciu wiersz. Pełen nieuzasadnionego patosu i stylistycznie raczej do wolnych, pomimo kompletu częstochowskich rymów się nadaje.
Pozdrawiam i bardzo mi
, że akurat taki komentarz musiałem tu napisać.

Czytałem i nie wiedziałem, czy śmiać się, czy płakać.
Nie, nie! Absolutnie nie nad losem peela. Raczej nad niedolą Euterpe i Melpomeny, które wspólnie musiały temu "dziełu" patronować. Biedne dziewczyny.

A w ogóle to czytając wersy układały mi się jakoś inaczej...
Jakby
(...)Różo duchowna, módl się za nami.
Wieżo Dawidowa, módl się za nami.
Wieżo z kości słoniowej, módl się za nami(...)
Absolutnie slaby w moim odczuciu wiersz. Pełen nieuzasadnionego patosu i stylistycznie raczej do wolnych, pomimo kompletu częstochowskich rymów się nadaje.
Pozdrawiam i bardzo mi

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Przepraszam, ale jak wiersz podpisuje się pełnym, barokowym wręcz zestawem imion i nazwiskiem, to po cholerę nick "Gladius"? Nie lepiej tam wstawić komplet imion z nazwiskiem i już nie powtarzać pod wierszem?
Po drugie.
Autor "naczytany" romantycznych wierszy, usiłuje ów klimat przenieść na dzień dzisiejszy, tylko, że (moim zdaniem) nie ma jeszcze owej zręczności mistrzów dawnych i całość przekombinowywuje.
Rymy podłe: miota-żywota, spłynę-zginę, itd
Treściowo też nie zachwyca.
Nadto niekonsekwencja "stylowa": każda zwrotka na swój strój.
Pojąć także nie potrafię na cholerę po przecinku - wielokropek. Zadziwiające.
Niepotrzebne powtórzenia: konam, kona, itd...
Krótko mówiąc, wiele jeszcze pracy przed autorem, jeśli poważnie swoje pisanie traktuje. Na mistrzach także wzorować się warto, uwzględniając jednak ducha czasów i fakt, że co w ich stuleciach uchodziło, teraz niekoniecznie (o rymach mówię).
Nadto pisanie w pierwszej osobie, jest dość wymagające i potrzeba zaprawdę dbałości, by "bufonadą" nie zajechało... Szczególnie gdy tematy egzystencjalne. Warto "wielką improwizację" z III części "Dziadów" A. Mickiewicza odświeżyć sobie.
Pozdrawiam.
Po drugie.
Autor "naczytany" romantycznych wierszy, usiłuje ów klimat przenieść na dzień dzisiejszy, tylko, że (moim zdaniem) nie ma jeszcze owej zręczności mistrzów dawnych i całość przekombinowywuje.
Rymy podłe: miota-żywota, spłynę-zginę, itd
Treściowo też nie zachwyca.
Nadto niekonsekwencja "stylowa": każda zwrotka na swój strój.
Pojąć także nie potrafię na cholerę po przecinku - wielokropek. Zadziwiające.
Inwersje uroku nie dodały, a tylko zabałamuciły całość.Gladius pisze:Jak okręt co poprzez fal palisady,
przebija się sine.
Niepotrzebne powtórzenia: konam, kona, itd...
Krótko mówiąc, wiele jeszcze pracy przed autorem, jeśli poważnie swoje pisanie traktuje. Na mistrzach także wzorować się warto, uwzględniając jednak ducha czasów i fakt, że co w ich stuleciach uchodziło, teraz niekoniecznie (o rymach mówię).
Nadto pisanie w pierwszej osobie, jest dość wymagające i potrzeba zaprawdę dbałości, by "bufonadą" nie zajechało... Szczególnie gdy tematy egzystencjalne. Warto "wielką improwizację" z III części "Dziadów" A. Mickiewicza odświeżyć sobie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 19:11 przez JSK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
przyznam, że czegoś podobnego dawno nie czytałam i z zachwytem, nie ma to nic wspólnego.
Autorze Trojga Imion, zechciej nam przybliżyć, jakie natchnienia Cie nawiedzają, że porywasz się na takie publikacje.
ps
aleś Skaranie pojechał z tą litanią do NMP

Autorze Trojga Imion, zechciej nam przybliżyć, jakie natchnienia Cie nawiedzają, że porywasz się na takie publikacje.
ps
aleś Skaranie pojechał z tą litanią do NMP

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Ale, że zna, choćby fragmenty, nie podejrzewałem Go.e_14scie pisze:aleś Skaranie pojechał z tą litanią do NMP

- skaranie boskie
- Administrator
Widzisz JSK, zazwyczaj to dokładna znajomość rzeczy powoduje powstawanie wątpliwości. Gdybym ślepo wierzył, musiałbym skorzystać z książeczkiJSK pisze:Ale, że zna, choćby fragmenty, nie podejrzewałem Go.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.