Dreszcze

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
coobus

Re: Dreszcze

#11 Post autor: coobus » 06 lip 2012, 23:20

Ja też nie przeszedłem obojętnie. Patrzę na maskę w twoim avatarze Ewo, w czerń otworów patrzących od czoła, bynajmniej nie martwych, czytam Twój wiersz... Wsłuchuję się w ciszę i po odgłosach kroków poznaję od razu że to Twój wiersz się pojawia, znam ten odgłos, poznaję go już. Kłaniam się z daleka, pozdrawiam uśmiechem :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#12 Post autor: Ewa Włodek » 07 lip 2012, 9:38

semiramida pisze: Klimacik paluszki lizać:
Ty też nie stronisz od mroku, Semi?
:rosa: :rosa: :rosa:
Cudne dzięki, że jesteś...

Gloinnen pisze: Gdyby mi ktoś kazał zgadnąć, czyj to - od razu bym wiedziała - Ewa Włodek!
Bardzo charakterystyczna dla Ciebie forma - podwójna tercyna z właśnie takim układem rymów.
No i ów oryginalny klimat - mrok, miasto, zagubienie - a pointa to już zupełnie Cię zdradza - czarne oczodoły w masce... Wierszom Twoim nadałabym pewnego rodzaju etykietę - cirque d'horreur. Używasz elementów karnawałowych, cyrkowych, teatralnych po to, aby z rzeczywistości wydobyć to, co budzi grozę, niepokój. Z Twoich wierszy wyłania się, jak z mroku - twarz przerażającego klauna. To jest właśnie Twoje pisanie, niesamowicie sugestywne... Nie można przejść obojętnie...

och, Glo, czyżbym już w monotonię zaczynała popadać? Muszę to wziąć na rozum... ;) :)
Ale cóż, to nasze "wokoło" nie zawsze jest takie sielskie i uładzone, jak by się nam wydawało, a to nasze "w nas" bywa jeszcze gorsze. Tylko nie zawsze to widzimy, albo nie zawsze chcemy widzieć. Dopiero jak wyjrzy - ooo, to niepokój...
Zas te "czarne oczodoły" - aaa, to takie nawiązanie do projekcji zmarłych, którzy czasami się pojawiają w snach i patrzą "glębia czarnej pustki" - podobno...

Pięknie Ci dziekuję, ze znalazłas czas dla wierszydła i npodzieliłaś się ze mną Swoją refleksją...

atoja pisze: Ewo ... Twój awatar
och, Atojo, może - czasem... A częściej - wspomnienia, wspomnienia...

bardzo Ci dziękuję za wizytkę i słowo...

Abi pisze: superoza, Ewo
czyli - super-neuroza, Abi? ;) Ano, czasem się zdarzy, że człowieka jakaś "ciemna" myśl nawiedzi...

Cudnościowe dzięki, że jesteś, że zaglądnełaś...

coobus pisze: Patrzę na maskę w twoim avatarze Ewo, w czerń otworów patrzących od czoła, bynajmniej nie martwych
och, Coob, dobrze by było, gdyby nie były martwe...
:) :) :)
tak się cieszę, że Cie czytam u siebie, że tak odbierasz moje skromne słowo...

Moi Kochani, dziekuję Wam za dobre, serdeczne słowa, i bez liku ciepła z uśmiechami Wam posyłam...
Ewa

Awatar użytkownika
P.A.R.

#13 Post autor: P.A.R. » 07 lip 2012, 13:49

chciałoby się rzec spode łba
ale Autorka wie lepiej
i mam nadzieję, przyjmie także ode mnie...
:rosa:

Stepanian

#14 Post autor: Stepanian » 07 lip 2012, 21:52

To z pewnością najlepszy wiersz, jaki ostatnio czytałem, a w każdym razie pozostawiający najbardziej dotkliwe wrażenie. Brawo Ewo. Przy okazji przypomniało mi się, że też kiedyś popełniłem wiersz o tym tytule.

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#15 Post autor: Ewa Włodek » 08 lip 2012, 9:39

P.A.R. pisze: i mam nadzieję, przyjmie także ode mnie...
tak bez "ale" P.A.R-eńku? Przyjmuję, przyjmuję o dziękuję pięknościowo, żeś kuknał, luknął i rzekł ciepłe słówko...
:beer: :beer:

Ewa Włodek pisze: Przy okazji przypomniało mi się, że też kiedyś popełniłem wiersz o tym tytule.
to go ujawnij, Step, ujawnij, chęnie poczytam...
I cieszę się bardzo, że mój wierszyk zostawił wrażenie...O to mi przecież chodziło. Cudnie Ci dziekuję za odwiedziny i za serdeczne słowo...
:vino: :vino:

Moi Panowie, całą masę serdeczności najcieplejszych posyłam do Was, z uśmiechami...
Ewa

Stepanian

#16 Post autor: Stepanian » 08 lip 2012, 20:58

Ewa Włodek pisze:to go ujawnij, Step, ujawnij, chęnie poczytam...
Aszsz prosz... Rymy trochę zbyt bliskie, bo wiersz stary, ale jeśli uznamy, że to piosenka...

dreszcze

w zdławionych szeptach nocy ruch
gdzieś na granicy cienia
ociemniał pokój zgasł i zgłuchł
a przecież się nie zmienia
gdy szkłem tłuczonym błyśnie świt
w goryczy nocnych resztek
przypomni świtujący rytm
że prawie już - nie jestem
w pośpiesznych snach zdyszane dni
wpisane w sztywny schemat
gdy coraz trudniej wierzyć mi
i prawie - już mnie nie ma
a za to ciągle jesteś ty
wciąż czuję że tu jesteś
znów wiem że się przyglądasz i
zadusznym sięgasz gestem
potrzeba ciągle tylu chwil
dla tylu westchnień jeszcze
i tak bym chciał uwierzyć i
nic nie ma – tylko dreszcze

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#17 Post autor: Ewa Włodek » 10 lip 2012, 14:02

Stepanian pisze: gdy szkłem tłuczonym błyśnie świt
wydaje się, że taki świt - budzi boleśnie...I cudne dzięki, że przypomniałeś wiersz, Step...
:vino: :vino:
Pozdrawiam ciepło i z uśmiechami...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”