ławeczka
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Gloinnen
- Administrator
Re: ławeczka
JSK, coooooooooo??? 

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Dochodzi jeszcze trzecia możliwość: lata schrupane przez kornikiGloinnen pisze:Kogo, na litość boską? Ławeczkę, czy rudą Monikę?ble pisze:Co z ławką z serduszkiem dla rudej Moniki,
ją także schrupały korniki jak lata?
Masz tu ewidentny kiks składniowy, który powoduje, iż wersy można odczytać w dwojaki sposób, a wizja Moniki schrupanej przez korniki ubawiła mnie do łez.
Choć to w sumie jest raczej masakryczne.

Wybór należy do Czytelnika.
Znów czytanie zależy od Czytelnika i raczej, o ile nie mamy do czynienie z pismem urzędowym,Podobny błąd tutaj - komu pękła noga? (Biedna ta ruda Monika...)Sokratex pisze:co z ławką z serduszkiem dla rudej Moniki?
Czy pękła w niej noga,
![]()
nie trzeba w kółko przypominać co jest podmiotem. I gdybym miał się przyczepić Twojego komentarza,
odbiłbym piłeczkę: to w człowieku są nogi?! Nie Monice pękła noga, tylko w niej?
Pozdrawiam

- Gloinnen
- Administrator
Aha, jeszcze jedno - zdradź sekret, jak nauczyłeś rudą Monikę latać. Tudzież ławeczkę.Sokratex pisze:ją także schrupały korniki jak lata?
/B. Zadura
/B. Zadura
W końcu czytałem to wiele lat temu... ale to co w tym najważniejsze zapamiętałem. Gubernator, itp. niewiele wniósłby więcej, nawet gdyby i był u Twaina.ble pisze:A widzisz, nie zapamiętałam tego fragmentu! Oczywiście, rzecz nie o Tomku, ale jak sam napisałeś, o pewnym chlopcu.
Pozdrawiam.
Dodano -- 16 lis 2011, 12:31 --
W sumie czepiasz się tego, co ćwiczyłem przez parę lat: wielopoziomowości przekazuGloinnen pisze:Aha, jeszcze jedno - zdradź sekret, jak nauczyłeś rudą Monikę latać. Tudzież ławeczkę.Sokratex pisze:ją także schrupały korniki jak lata?

Nawet 11 sylabowe miniatury nigdy nie mają u mnie jednego znaczenia. Przykład ad hoc:
- śmierć żony -
nowa sukienka
sąsiadki
jak i chęci wniknięcia w treść. Tak czy siak - wszystkie interpretacje nie wykluczają się, dodają nowych wartości do przekazu.
Podobnie dziewczyna z ławeczki - może lata już w Niebie? Nigdzie nie jest napisane, że żyje
a taki miszmasz sugeruje podprogowo rozkład. Sama w końcu napisałaś : masakra
Dodano -- 16 lis 2011, 12:35 --
Zobacz na przykładzie Twojej sygnaturki, jak łatwo zgnoić w ten sposób każdy tekst:Gloinnen pisze:Aha, jeszcze jedno - zdradź sekret, jak nauczyłeś rudą Monikę latać. Tudzież ławeczkę.
- Podziękuj za cierpienie
czy umiesz czy nie umiesz
bez niego nigdy nie wiesz
ile miłość kosztuje
"czy umiesz czy nie umiesz
bez niego nigdy nie wiesz"
Bez umienia? Masło maślane, raczej powinno być napisane: bez doświadczenia, albo bez wiedzy.
Bez umienia brzmi głupio

Dodano -- 16 lis 2011, 12:38 --
Puszczanie wodzy wyobraźni? Żartujesz! Ja ledwie zacząłem, ale być może już początek mojej wyobraźni jest dla niektórych końcem ich pojęć.JSK pisze: Takie puszczenie wodzy wyobraźni
Ostatnio zmieniony 16 lis 2011, 12:50 przez Sokratex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
No co? ironii nie pojęła, a....Gloinnen pisze:JSK, coooooooooo???

Taaaa.... grunt to mieć mniemanie o sobie, bo któż, jak nie my....Sokratex pisze: być może już początek mojej wyobraźni jest dla niektórych końcem ich pojęć.

- Gloinnen
- Administrator
Nie przyznaję się do autorstwa tych słów.Taaaa.... grunt to mieć mniemanie o sobie, bo któż, jak nie my....
Proszę o to, aby dyskusja pod tekstem zeszła na właściwe tory. O wierszu możecie sobie deliberować do Nowego Roku, o ile starczy wam zapału i argumentów. Natomiast zakończcie słowne przepychanki oraz wzajemne ocenianie się nawzajem.
Rozmowę na temat samego forum oraz statusu wypowiadających się na nim osób, połączoną z opiniami wartościującymi, uważam za zakończoną. To jest portal literacki, a nie placyk zabaw.
Gloinnen.
/B. Zadura
/B. Zadura
Zamykając dyskusję (zgodnie ze słusznym zaleceniem Gloinnen) - nie muszę już "błyskać", kto chce to wie, a większość użytkowników tego forum zna mnie, więc póki co - nic nie muszę. Ale jak przyjdzie czas, ociągał się nie będę...Sokratex pisze:Autorem tych słów jest oczywiście JSK i tylko patrzeć, jak nam tu błyśnie w oczy swoimi sukcesami na niwie poezji polskiej
Pozdrawiam.
-
posty nie dotyczące wiersza, zostały przeniesione
http://www.osme-pietro.pl/zsyp-f46/sokr ... -t524.html
e_14scie
http://www.osme-pietro.pl/zsyp-f46/sokr ... -t524.html
e_14scie
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Ale zamieszanie, ale zadyma!e_14scie pisze:posty nie dotyczące wiersza, zostały przeniesione
<a href="http://www.osme-pietro.pl/zsyp-f46/sokr ... -t524.html" ujs_linkifier="1">http://www.osme-pietro.pl/zsyp-f46/sokr ... 24.html</a>
e_14scie

Na poważnie zaś, już w ogóle nie mogę się połapać gdzie co jest?
Przede wszystkim - czy jest coś takiego, że klikamy na Autora i mamy wszystkie umieszczone przez niego wiersze?
Po drugie - można tak ustawić stronę, aby widzieć tytuły ale - tylko nowozumieszczonych wierszy?
Póki co widzę tylko chronologicznie, poczynając od ostatniego, odpowiedzi a nowy wiersz jeśli jest bez komentarza,
przesuwa się gdzieś na dół.
- Gloinnen
- Administrator
Nasze forum funkcjonuje tak, a nie inaczej, pracujemy wykorzystując możliwości techniczne zainstalowanego skryptu. Wszelkie uwagi dotyczące działania forum i sugestie ulepszeń proszę wpisywać w dziale NASZE FORUM, a nie pod wierszami. Administracja ustosunkuje się do nich.
Gloinnen.
Gloinnen.
/B. Zadura
/B. Zadura