Sen o karnawale
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- Ewa Włodek
Sen o karnawale
Ta twarz. Nieskazitelna gładkość porcelany.
Nad czołem – włosy: czarna egreta z piór strusich.
Ust platynowy jedwab zmysłowością kusi.
Za brabancką koronką – oczy ołowiane.
Urzeczony nieludzką urodą tej maski
zerwał ją, by odsłonić twarz, którą ukrywa.
I znalazł pod nią piękność taką samą. Żywą.
I popatrzył jej w oczy. I zbudził się z wrzaskiem.
Inspiracja: ręcznie, artystycznie wykonana maska karnawałowa, wzorowana na maskach weneckich
Nad czołem – włosy: czarna egreta z piór strusich.
Ust platynowy jedwab zmysłowością kusi.
Za brabancką koronką – oczy ołowiane.
Urzeczony nieludzką urodą tej maski
zerwał ją, by odsłonić twarz, którą ukrywa.
I znalazł pod nią piękność taką samą. Żywą.
Inspiracja: ręcznie, artystycznie wykonana maska karnawałowa, wzorowana na maskach weneckich
- Miladora
Zastanawiałam się w trakcie czytania nad tymi ołowianymi oczyma.
A potem obudziłam się z wrzaskiem.
Żartuję, ale pointa zaintrygowała mnie i nasunęła skojarzenia z pewną starą bajką...
A teraz mam drobną sugestię:
- Nad czołem – włosy: czarna egreta z piór strusich. - gdybyś zmieniła na - "Nad czołem włosy czarne, egreta z piór strusich", to ten wers brzmiałby płynniej.
Zastanowił mnie ten "platynowy jedwab ust". Próbuję go sobie wyobrazić i zaczyna mi się rysować pewien obraz. Pewnie znowu obudzę się z wrzaskiem...
W każdym razie ciekawie to brzmi.
Dobrego, Ewuńka - no i co, jesteś krakowianką?

A potem obudziłam się z wrzaskiem.

Żartuję, ale pointa zaintrygowała mnie i nasunęła skojarzenia z pewną starą bajką...
A teraz mam drobną sugestię:
- Nad czołem – włosy: czarna egreta z piór strusich. - gdybyś zmieniła na - "Nad czołem włosy czarne, egreta z piór strusich", to ten wers brzmiałby płynniej.
Zastanowił mnie ten "platynowy jedwab ust". Próbuję go sobie wyobrazić i zaczyna mi się rysować pewien obraz. Pewnie znowu obudzę się z wrzaskiem...

W każdym razie ciekawie to brzmi.
Dobrego, Ewuńka - no i co, jesteś krakowianką?

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- Ewa Włodek
Re: Sen o karnawale
Miladoro, ta maska - to autentyk, mam takową nad łóżkiem; faktycznie ma nad czołem egretę z czarnych strusich piór, a usta wykonano z czegoś jedwabiście miękkiego w kolorze platyny....I tak mnie zainspirowała do wiersza z pointą wieloznaczną, oj wieloznaczną...
A ołowiane oczy - wyobrax sobie ciężar tego metalu? I jego barwę? Hmmm...?
Najpiekniej dziękuję za chwilkę dla wiersza i za słowo; sugestię "upłynnienia" wesru - przyjmuję...
Moc serdeczności posyłam z uśmiechami
Ewa - krakowianka jedna...
A ołowiane oczy - wyobrax sobie ciężar tego metalu? I jego barwę? Hmmm...?

Najpiekniej dziękuję za chwilkę dla wiersza i za słowo; sugestię "upłynnienia" wesru - przyjmuję...
Moc serdeczności posyłam z uśmiechami
Ewa - krakowianka jedna...
- Miladora
Ja nie wątpię, że maska istnieje rzeczywiście. I że jest piękna.
Mam nadzieję, że nie urwą mi głowy za wklejenie mojego ulubionego obrazu "Venezia", jako pewnego rodzaju ilustracji do wiersza. Najwyżej skasuję...
Dobrego

Mam nadzieję, że nie urwą mi głowy za wklejenie mojego ulubionego obrazu "Venezia", jako pewnego rodzaju ilustracji do wiersza. Najwyżej skasuję...
Dobrego

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zawsze tkwi we mnie coś,
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Brawo za inspiracje i jak zwykle określony precyzyjny minimalizm który do Leona przemawia nader silnie .
Z uszanowaniem L.G.

Z uszanowaniem L.G.
- Ewa Włodek
ooo, Miladoro, piękny ten obraz... Robi wrażenie i na prawdę jest swego rodzaju ilustracją do wiersza!!! Dziękuję Ci za niego najpiekniej, po prostu nie można sobie wymarzyć cudniejszego komentarza, jak własnie taki...Na pewno zostanie...
Och, Leonie, jakiż Ty jestes łaskaw dla tych moich większych i mniejszych drobiażdżków... Najpiekniej Ci dziękuję za wszystkie Twoje dobre słowa...
I całą masę serdeczności z uśmiechami posyłam Państwu...
Ewa

Och, Leonie, jakiż Ty jestes łaskaw dla tych moich większych i mniejszych drobiażdżków... Najpiekniej Ci dziękuję za wszystkie Twoje dobre słowa...

I całą masę serdeczności z uśmiechami posyłam Państwu...
Ewa
- Gloinnen
- Administrator
Wpadnę na krótko, jako ta chodząca wredota, i się czepnę:
Wiersz i tak nie trzyma metrum, więc można by napisać normalnie - "platynowy jedwab ust".
"popatrzywszy jej w oczy - przebudził się z wrzaskiem" - chociażby tak (luźna propozycja, możesz pokombinować po swojemu).
Forma krótka - tym bardziej unikaj może nadmiaru zaimków wskazujących - "ta twarz", "tej maski" - one tak naprawdę nie wnoszą nic do treści, poza tym, że wyrównują liczbę sylab w wersie.
Aha, i rozważyłabym propozycję Miladory - "nad czołem włosy czarne; egreta z piór strusich" - ze względu na średniówkę, która powinna wypaść po siódmej sylabie. W Twojej wersji wypada po piątej - masz zachwianie rytmu.
A na koniec powiem tylko tyle - lubię maski weneckie. Sama taką mam. Są niesamowite.
Pozdrawiam,
Glo.
PS. Nie ma przeciwskazań do tego, aby umieszczać w komentarzach załączniki graficzne w formie korespondujących z tekstem utworu obrazów, fotografii, grafik. Tylko - jak zawsze - apelujemy o rozsądek, jeśli chodzi o ich ilość i gabaryty.
Nie podoba mi się ta inwersja.Ewa Włodek pisze:Ust platynowy jedwab
Wiersz i tak nie trzyma metrum, więc można by napisać normalnie - "platynowy jedwab ust".
Ewa Włodek pisze: by odsłonić twarz,
Nie lubię nieuzasadnionych powtórzeń. Wydaje mi się, że w jednym ze wypunktowanych kontekstów można spróbować poszukać zamiennika.Ewa Włodek pisze:Ta twarz.
A może tak bez tylu "i"?Ewa Włodek pisze:I znalazł pod nią piękność taką samą. Żywą.
"popatrzywszy jej w oczy - przebudził się z wrzaskiem" - chociażby tak (luźna propozycja, możesz pokombinować po swojemu).
Forma krótka - tym bardziej unikaj może nadmiaru zaimków wskazujących - "ta twarz", "tej maski" - one tak naprawdę nie wnoszą nic do treści, poza tym, że wyrównują liczbę sylab w wersie.
Aha, i rozważyłabym propozycję Miladory - "nad czołem włosy czarne; egreta z piór strusich" - ze względu na średniówkę, która powinna wypaść po siódmej sylabie. W Twojej wersji wypada po piątej - masz zachwianie rytmu.
A na koniec powiem tylko tyle - lubię maski weneckie. Sama taką mam. Są niesamowite.
Pozdrawiam,

Glo.
PS. Nie ma przeciwskazań do tego, aby umieszczać w komentarzach załączniki graficzne w formie korespondujących z tekstem utworu obrazów, fotografii, grafik. Tylko - jak zawsze - apelujemy o rozsądek, jeśli chodzi o ich ilość i gabaryty.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Ewa Włodek
cieszę się Glo, że jesteś, i że się "czepnęłaś"... Poczytałam Twoje uwagi jak zawsze starannie i coś z nich wykorzystam dla poprawienia wierszyka. Dzięki, dzięki piękne...
A szczególne dzięki - za tę cudną maskę!!! Robi wrażenie!!! Nawiasem mówiąc - chciałam załączyć fotkę swojej, ale torba jestem i nie umiem z komórki przenieść zdjęcia na komputer! No, nie umiem...
Abi, cieszę się, żę trafiłam, i cuuuuudnie dziękuję za zdjęcie! Takich wspaniałych komentarzy nie ma nikt! To Dzięki Wam moje Kochane!!!
Całe mnóstwo serdeczności z uśmiechami posyłam Wam, moje Panie
Ewa

A szczególne dzięki - za tę cudną maskę!!! Robi wrażenie!!! Nawiasem mówiąc - chciałam załączyć fotkę swojej, ale torba jestem i nie umiem z komórki przenieść zdjęcia na komputer! No, nie umiem...

Abi, cieszę się, żę trafiłam, i cuuuuudnie dziękuję za zdjęcie! Takich wspaniałych komentarzy nie ma nikt! To Dzięki Wam moje Kochane!!!

Całe mnóstwo serdeczności z uśmiechami posyłam Wam, moje Panie
Ewa