takie miejsca

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: takie miejsca

#11 Post autor: Sokratex » 20 lis 2011, 12:01

e_14scie pisze: nigdy nie ufaj miejscom ze sławą
gorszą niż domy publiczne
w nich tani księżyc obnaża nagość
cnoty naiwnej
A mnie podoba się całość :) Przyzwyczaiłem się i wręcz cenię charakterystyczny sposób obrazowania Autorki.
Powiedzmy w strofie, którą cytuję - zgadzam się, że są miejsca ze sławą gorszą niż domy publiczne.
Podobnie "cnotę" czytam nie dosłownie a raczej - zwłaszcza w połączeniu z "naiwną" - jako coś świeżego i naturalnego.
Wiarę, którą można stracić, by już nigdy jej nie odzyskać, czy naiwne dziecinne marzenia, że wszystko jest piękne,
a przynajmniej można to pięknym uczynić jak owe "miejsca ze sławą gorszą niż domy publiczne".

Pozdrawiam.

e_14scie

#12 Post autor: e_14scie » 20 lis 2011, 16:09

powiedziałam co miałam powiedzieć, nic ponad nie dodaję i... :vino:
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

e_14scie

#13 Post autor: e_14scie » 20 lis 2011, 16:11

Sokratex pisze:
e_14scie pisze: nigdy nie ufaj miejscom ze sławą
gorszą niż domy publiczne
w nich tani księżyc obnaża nagość
cnoty naiwnej
A mnie podoba się całość :) Przyzwyczaiłem się i wręcz cenię charakterystyczny sposób obrazowania Autorki.
Powiedzmy w strofie, którą cytuję - zgadzam się, że są miejsca ze sławą gorszą niż domy publiczne.
Podobnie "cnotę" czytam nie dosłownie a raczej - zwłaszcza w połączeniu z "naiwną" - jako coś świeżego i naturalnego.
Wiarę, którą można stracić, by już nigdy jej nie odzyskać, czy naiwne dziecinne marzenia, że wszystko jest piękne,
a przynajmniej można to pięknym uczynić jak owe "miejsca ze sławą gorszą niż domy publiczne".

Pozdrawiam.
cieszy Sokratexie, a stylu i obrazowania po tylu latach już nie zmienię
właściwie odczytałeś przesłanie
dziękuję

Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
Dante

#14 Post autor: Dante » 22 lis 2011, 13:28

Hm, cenię wiedzę , pewną drobiazgowość, a szczególnie zapał komentatorski Miladory, ale stosując użyty przez Nią sposób "rozbioru" wiersza na fragmenty i ich oderwaną od całości analizę, podejmuję się udowodnić, że każdy wiersz to w większości mnóstwo bzdur, niejasności i błędów.
Poezja to nie matematyka, tu pewne odstępstwa od reguł, zasad, a nawet niekiedy logiki są dopuszczalne, oczywiście, w granicach rozsądku, pozwalających zrozumieć odbiorcy wiersz.

Uważam,że wiersz Ewy tych granic nie przekroczył .

Wskazana "niekonsekwencja czasów" jest w mowie potocznej często w takiej właśnie formie używana, stąd nie widze powodów, aby w wierszu uznać ją za błąd.

Na koniec uwaga, która pewnie pogrąży mnie w oczach obydwu Pań, ale uważam, że użycie w dyskusji argumenut w stylu :"mój wiersz dostał coś tam", albo: "poprawiałam uznanych" nie jest najsmaczniejszym sposobem prowadzenia dysputy.
Ja też kiedyś poprawiłem nawet Tuska, ale się tym nie chwalę, a zrobiłem to tak dyskretnie, że on do dzisiaj o tym nie wie. :)

Pozdrawiam

AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

e_14scie

#15 Post autor: e_14scie » 22 lis 2011, 14:12

Dante pisze:Na koniec uwaga, która pewnie pogrąży mnie w oczach obydwu Pań, ale uważam, że użycie w dyskusji argumenut w stylu :"mój wiersz dostał coś tam", albo: "poprawiałam uznanych" nie jest najsmaczniejszym sposobem prowadzenia dysputy.
jeśli idzie o mnie, to nie wiem co musiałbyś uczynić, byś mi podpadł Dantusiu :jez:

co racja, to prawda, zawsze powtarzam

Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
Dante

#16 Post autor: Dante » 22 lis 2011, 15:25

:lov: :ach!:
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

ODPOWIEDZ