Jak Cyrano

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: Jak Cyrano

#11 Post autor: iTuiTam » 30 paź 2013, 2:28

coobus pisze:...
Chcę, by ktoś wtedy czerpał siłę
nad moim się schylając losem,
choć twarz w ciemności zawsze kryłem,
choć byłem głosem, tylko głosem.

...
skrzydlatą duszę, głos bez twarzy.
Ładne życzenia i pewnie się spełnią. Choćby tylko jedna dusza jeszcze bez skrzydeł pochyliła się i zapamiętała.

serdecznie
iTuiTam
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
coobus

#12 Post autor: coobus » 30 paź 2013, 21:39

Elu, brakowało tu Ciebie, cieszę się, że wróciłaś, zapewne z przedłużonego letniego wypoczynku. Z nowym materiałem do zaprezentowania.
Być może i ja się odważę wrzucić między obrazy moje tegoroczne połoniny. Bajkowe w październikowej szacie. Ale to przy okazji.
dziękuję za odwiedziny :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Henryk VIII

#13 Post autor: Henryk VIII » 30 paź 2013, 22:46

Brzmi jak testament poetycki. Dobry wiersz. :vino:

Awatar użytkownika
Dorota Karin

#14 Post autor: Dorota Karin » 07 lis 2013, 20:07

Pięknie. Jedynie w tym wersie ,,Chcę, by ktoś wtedy czerpał siłę" - to wtedy jest zapychaczem w celu zgodności sylab. Ja bym proponowała zmianę, tym bardziej, że to powtórzenie , chyba nie jest celowe ?
:rosa: :rosa: :rosa: :rosa:

Awatar użytkownika
coobus

#15 Post autor: coobus » 07 lis 2013, 20:34

Dorota Karin pisze:,,Chcę, by ktoś wtedy czerpał siłę" - to wtedy jest zapychaczem w celu zgodności sylab
To prawda. Mógłbym poprawić zgodnie z Twoją sugestią, i pozbyć się tego zapychacza (funkcja w wierszach niezbędna, niestety), np.:

chcę, żeby ktoś mógł czerpać siłę

ale odłożę ten zamiar w czasie. Dałem zgodę osobie wydającej pewien almanach na zamieszczenie tego wiersza, pytanie czy do tego dojdzie, bo w temacie dłuższa cisza, przyznam że jakaś absurdalna, więc sam nie wiem, czy do tego dojdzie. Jeśli wiersz będzie wolny od tego typu obciążeń, dokonam tej zmiany.
Na razie dziękuję za cenną uwagę. :)
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”