Fedora

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: Fedora

#11 Post autor: Ewa Włodek » 04 sty 2014, 22:29

coobus pisze: Indiana Jones byłby dumny, gdyby czytał ten wiersz.
Indiana Jones nosił Stetsona! Fedorę nosił Bogart w "Casablance" ;)
coobus pisze:
Nie tylko kobietom jest dobrze z takim rondem
z takim rondem dobrze jest każdemu, Coob! Fajnie by Cie było zobaczyć w takim ustrojeniu głowy
:) :)
Najpiękniej dziękuję, Coob, za wizytkę, za chwilkę dla kapeluszy i za ciepłe słowo...
samo serdeczne posyłam...
Ewa

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#12 Post autor: Ewa Włodek » 04 sty 2014, 22:31

Abi pisze: coobus pisze:
na pewno pewnym ruchem zmieniasz maskę na filcowe nakrycie głowy. Potrafisz. :rosa:

ja także myślę, że potrafisz...
/A\
nie ukrywam, Abi, że potrafię...
:rosa: :rosa:
dziękuję Ci ślicznie, że zagościłaś (w takim pięknym kapeluszu!!!), że spojrzałaś i powiedziałaś coś fajnego...
serdeczność z uśmiechem do Ciebie...
Ewa

Awatar użytkownika
coobus

#13 Post autor: coobus » 04 sty 2014, 22:35

Przydała mi się ta lekcja poglądowa. Wprawdzie są inne wersje, http://pl.wikipedia.org/wiki/Fedora_(kapelusz)
ale ja wierzę Tobie. I tego się będę trzymał.
Jeszcze raz pozdrawiam :rosa:

Link nie otwiera tego, co chciałem, coś nie tak, więc cytuję z wikipedii wybrany fragment:

Fedora – rodzaj kapelusza z rondem, zwykle filcowego, z wklęsłą fałdą wzdłuż główki, powstały w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku. Nazwa pochodzi od imienia głównej bohaterki sztuki francuskiego dramaturga Victoriena Sardou z 1882 pt. Fédora, księżniczki Fedory Romazowej, która nosi podobne nakrycie głowy.
Brązowy kapelusz tego typu pojawiał się na głowie Indiany Jonesa w filmach z jego udziałem.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#14 Post autor: Ewa Włodek » 04 sty 2014, 22:43

coobus pisze: Przydała mi się ta lekcja poglądowa. Wprawdzie są inne wersje, http://pl.wikipedia.org/wiki/Fedora_(kapelusz)
ale ja wierzę Tobie. I tego się będę trzymał.
och, Coob, próbowałam otworzyć tę stronę - i figę, chyba mam jakiś program nie kompatybilny, albo co? Co do Indiany Jonesa - nie jestem fanką tego typu filmów, widziałam tylko pierwszy, strasznie dawno, i kojarzyłam tę postać ze Stetsonem. Ale może coś poputałam, a może mi się kilka postaci nałożyło, pewna nie jestem, więc się nie upieram.
:vino: :vino:
uśmiechy, uśmiechy...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”