Zdrajcy

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ewa Włodek

Re: Zdrajcy

#11 Post autor: Ewa Włodek » 26 sty 2014, 19:13

niepozorny pisze: Ewo - nie wystarczy intuicyjnie wiedzieć czym jest jest albo była Polska dla zomowca, ubeka, politykiera?
intuicyjnie? Według mnie - nie wystarczy. Bo tworzenie tak zwanej właściwej polityki rozwoju państwa, z uwzględnieniem kwestii niezawisłości, samostanowienia, podstaw gospodarczych, obronności, systemów edukacji i wszystkich innych tak zwanych instrumentów, które składają się na ład państwowy i ogólne bezpieczeństwo - od granic, po statystycznego Kowalskiego, to nie kwestia intuicji, emocji, marzeń i pobożnych życzeń. To kwestia właściwych ludzi na właściwym miejscu - takich, dla których po pierwsze, po drugie i po sto siedemdziesiąte piąte najważniejsze będzie najszerzej pojęte dobro państwa, poczynając od granic na dobru statystycznego Kowalskiego kończąc. To kwestia stworzonych i realizowanych z żelazną konsekwencją instrumentów, pozwalających to dobro osiągnąć i utrzymać jak najdłużej.

A Polska dla zomowca, ubeka, politykiera? Ano, tym samym czym byłby każdy inny kraj, który pozwoliłby im funkcjonować na swoim terenie - miejscem, gdzie można zarobić i zrobić "karierę" na miarę marzeń. Swego rodzaju - trampoliną, cokolwiek to znaczy.
:)
pozdrawiam...
Ewa

niepozorny

#12 Post autor: niepozorny » 26 sty 2014, 19:24

Ewo - nie zrozumieliśmy się.
Ewa Włodek pisze: eee, tam - zawsze! Nasza historia, w tym także najnowsza, zna ładnych parę przypadków, kiedy to jeden rodak został potraktowany jak zwykła zwierzyna przez innego rodaka. Serio.
Odczytałem to dosłownie, że zomowiec, ubek, politykier to rodak.

Stąd moja odpowiedź, że intuicyjnie wyczuwa się(choćby i subiektywnie), czy kogoś uważa się lub nie za rodaka. Pozdrawiam :rosa:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#13 Post autor: Leon Gutner » 26 sty 2014, 20:28

Rozumiem i szanuję temat ideę i wykonanie .

Poczytałem z ciekawością - choć wiersz leży raczej poza twórczo - czytelniczymi klimatami Leona.

Mimo to doceniam .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

niepozorny

#14 Post autor: niepozorny » 26 sty 2014, 21:02

Leonie - dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”