kołysanka dla Europy

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

Re: kołysanka dla Europy

#11 Post autor: lczerwosz » 16 sie 2015, 1:16

Alchemik pisze:fakt, że w Europie jest jest cztery sylaby, ale czytamy ją jak wyraz trzysylabowy.
To kwestia fonetyki w tym przypadku.
Czytamy Eł ro pa, a nie E u ro pa.
Fakt po pierwsze, a po drugie, że jednak tak podwójna samogłoska brzmi nieco dłużej, niż e-ro-pa.
Mnie rytm wersji tabakiery razi brakiem dopowiedzenia, mamy w każdej zwrotce po dwa wersji wznoszące i jeden bardzo krótki opadający, jakby nożem uciął. Albo dwa otwarcia a jedno zamknięcie. To jest zarówno w warstwie emocjonalnej, jak i brzmieniowej.
Ma rację skaranie, iż nie jest to forma tradycyjna rymowana. Moi zdaniem to forma eksperymentalna. Może nawet szkic a nie wiersz.

Awatar użytkownika
tabakiera

#12 Post autor: tabakiera » 16 sie 2015, 1:28

Ale się dzieje!
Autorka nie jest pewna siebie.
Nie wiedziałam, gdzie wstawić ten wiersz, więc wrzuciłam tutaj.
I nie widzę powodu, żeby się o niego spierać.
Jest, jaki jest.
Dzięki za wpisy. Sugestie przemyślę.

Awatar użytkownika
Patka

#13 Post autor: Patka » 16 sie 2015, 2:12

Żeby było jasne, bo mój pierwszy wpis wywołał burzę (zupełnie niepotrzebną) - moje upomnienie dotyczyło postu alchemika tuż pod postem skarania, nie zaś postu alchemika odnoszącego się do postu Leszka. Pisałam swój post, gdy alchemik pisał swój (ten drugi).

Wszelkich oburzonych proszę o odrobinę wyrozumiałości. Ja inaczej patrzę na sprawę komentowania komentarzy (zwłaszcza kategorycznego niezgadzania się z innymi), wy inaczej.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#14 Post autor: skaranie boskie » 16 sie 2015, 2:52

Myślę, że wszystkim nam dobrze zrobi kufelek zimnego piwka na dobry sen. :)
:beer:
Kolorowych snów, zarówno Autorce, jak i jej Czytelnikom życzę.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Patka

#15 Post autor: Patka » 16 sie 2015, 2:56

Ano, przyda się. :beer:

Usunęłam czerwień ze swojego postu, by nie brzmiał jak upomnienie. Całego postu nie usunę, bo wtedy post alchemika będzie bez sensu. Za złą decyzję przepraszam. Można polemizować z innymi, byle robić to z klasą i nie upierać się przy swoim zdaniu, jakby było jedyne prawdziwe.

:kofe:

kerim13

#16 Post autor: kerim13 » 16 sie 2015, 9:03

To bardzo dobry wiersz, Tabakiero droga. Niektórzy kichają po jego zażyciu, ale może gatunek tabaki im nie służy. Znam Twoją twórczość i podejście do poezji. Jeśli na stacji benzynowej jest wywieszka "Palenie wzbronione", to usunęłabyś słowo "palenie" wychodząc z założenia, że każdy rozumie, że przy benzynie się nie pali. Ale wiesz, że tak nie jest. Tu jednak jest chłodny klimat rozważań historycznych. Na dodatek zgodnych z moimi przemyśleniami. Kołysanka z założenia jest infantylna bo śpiewana dla dzieci. Pod tym jednak mamy treść i przesłanie. Nie dopisujmy więc koniecznie słowa "palenie", bo nawet ja rozumiem o co chodzi w tym utworze. I forma spokojnie mi o tym mówi. Rozważania o sylabach, fonetyce, schodząco - wschodzych wersach itp. wydają mi się nieco akademickie.
I na koniec nie na temat (straszne!). Jestem Pat, niezmiernie zaskoczony Twoimi uwagami. Tam nic złego nie było w poście Alchemika! Ustosunkowanie się (nawet stanowcze) do słów interlokutora jest normalną rzeczą w dyskusji o wierszu. Trochę świętsza od papieża się zrobiłaś. Narzucanie autocenzury? A wpis o Tabakierze jest, delikatnie mówiąc, nieelegancki. :no:
Ostatnio zmieniony 16 sie 2015, 9:06 przez kerim13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tabakiera

#17 Post autor: tabakiera » 16 sie 2015, 9:05

Prosiłabym tylko o dyskusję o wierszu, nie mojej osobowości. To prawda, że Alchemik pozytywnie, wręcz entuzjastycznie wypowiedział się o utworze. Nie ja. On, jako czytelnik, ma do tego prawo. Ja, jako autorka, w sposób naturalny mogę się ucieszyć.
To, że napisałam, że tekst jest dla konesera, nie oznacza samozachwytu.
To, że podziękowałam za wniknięcie w wiersz oznacza, że odczytał moje intencje, zinterpretował zgodnie z zamiarem.
Są osoby, które skrytykowały, szczególnie rymy i rytm. Dziękuję za tę krytykę i już nie będę tłumaczyć, dlaczego tak, a nie inaczej bo znowu się dowiem, że moja wypowiedź świadczy o bufoniarstwie. I żeby nie było - zgadzam się z krytyką, ale ten tekst po prostu taki jest, nie do śpiewania, choć tytuł "Kołysanka", raczej do cedzenia przez zęby i, z mojego założenia, ma ścinać, również rytmicznie. Być może powinien zostać tam, gdzie był, niepotrzebnie go wyciągałam. Zgadzam się również, że to nie jest tradycyjna forma rymowana, cholera wie, co to jest. :cha:
Ten tekst kiedyś wywołał dziwną dyskusję, bo jeden z czytelników twierdził uporczywie, że nie można zamarznąć na lodzie, a ja próbowałam udowodnić, że można. Do dziś czytelnik jest nieprzekonany a ja wiem, że na lodzie zamarznąć można. :cha: Tylko tu mój upór miał sens, bo w kwestii zamarzania wiem, że mam rację i mogę spierać się do bólu... Choć mogłam też zamilknąć, wiersz powinien bronić się sam.
Dzięki za propozycję stworzenia go bardziej melodyjnym, jest ciekawa, ale zupełnie nie moja to wersja...

Niniejszym nie zabieram już głosu, dziękuję za szczere chęci i znikam.

PS: Kerim13, dzięki, pisaliśmy równocześnie.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2015, 10:07 przez tabakiera, łącznie zmieniany 1 raz.

Gajka

#18 Post autor: Gajka » 16 sie 2015, 9:10

A ja krótko - dobry wiersz :)

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#19 Post autor: lczerwosz » 16 sie 2015, 11:21

tabakiera pisze:Dzięki za propozycję stworzenia go bardziej melodyjnym, jest ciekawa, ale zupełnie nie moja to wersja...
:rosa:

Awatar użytkownika
alchemik

#20 Post autor: alchemik » 16 sie 2015, 12:18

A ja nie żaluję, Dorotka, że namówilem Cię do wstawienia tego wiersza, chociaż, Ty, jak widzę, zaczynasz żałować.

Powiem krótko. Z dziełami genialnymi często tak bywa, że są w ogóle niezrozumiane przez część odbiorców.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”