ballada

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

Re: ballada

#11 Post autor: skaranie boskie » 26 lut 2017, 12:06

Poezja to ogromna rzeka, która pomieści zarówno rozbryzgi mózgów, jak i pamiętniki je powodujących. I nie o tym, rzeczywiście, nam tu dyskutować.
Przeczytałem ten wiersz i przyznam, że mam dwa odbiory.
W jednym peelem jest bity syn, w drugim gwałcona córka.
Treść, początkowo, nakłaniała mnie ku wersji drugiej, jednak im bliżej końca, tym bardziej peel stawał się chłopcem. Mało tego, odniosłem wrażenie, że wciąż nim jest, choć może już się wyzwolił spod "przemożnego" wpływu ojca.
Znam takie historie, nawet dość dokładnie.
Nie uwierzysz - niemal zawsze kończą się pojednaniem, do ktorego jednak obie strony muszą dorosnąć.
Nie będę się czepiał średniówki, choć Edward ma rację, gdy o niej pisze.
Czasami jednak można, a nawet należy ją trochę porwać, żeby wiersz pozostał wierszem, a nie pustą rymowanką.
Coraz chętniej zaglądam pod twoje wiersze, 4hc. Uważam, że masz wiele do powiedzenia i należy Cię wysłuchać, przeczytać. Boję się jednak nadmiernie chwalić, bo niedostatków masz jeszcze sporo, a chwalony, móglbyś przestać o nich myśleć. Uważam, że - niezależnie od tego wszystkiego, co chcesz nam powiedzieć wierszami - powinieneś trochę poczytać innych. To naprawdę dobra szkoła jest. Szkoła warsztatu, wyobraźni, a przede wszystkim - pokory.
Nie stawiam piwa, bo nie chcesz pić.
Ale sobie nie odmówię :) :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
4hc
Re: ballada

#12 Post autor: 4hc » 26 lut 2017, 12:26

to modlitwa jest, tak na marginesie odbioru. czytam innych, wbrew pozorom. nawet czasami coś napiszę pod wierszem.
tak, średniówki, moim zdaniem nie powinny być sztywne, ale to takie obrzydliwie nowoczesne.
niedostatki proszę wytykać, ale moja poetyka często te niedostatki kultywuje - nie znoszę idealności, uważam ją za brzydką. pozdrawiam
moje zdanie to moje zdanie

nie lubię poezji - lubię placki

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”