Zimny triolet

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
abandon
Zimny triolet

#11 Post autor: abandon » 15 lis 2017, 17:58

Pliszko*, ależ chwal swój ogonek, skoro wart uwagi szerszej widowni. Sztuki nie tworzy się dla samozadowolenia, a dla poprawy samopoczucia innych;)
Pomimo zmiany i tak są miejsca z zachwianą rytmiką. Jednak byłbym zdania, żeby to był 13 zgłoskowiec, jakże polska* miara wersów numerycznych, ale nie chodzi mi, żeby poprawiać dla sztuki poprawiania. Przeważnie podpowiadam, na co zwrócić uwagę na przyszłość. Nierówne* wersy, w konsekwencji wiążą się ze średniówką czy z brakiem powtarzalności stóp czyli akcentowania choćby przed średniówką czy w klauzulach i zaczyna się zatracać idea starych, ciasnych form. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że próbuje się je uwspółcześnić, ale czy nadal będą to triolety, vilanelle czy sonety? Z tym ciężko mi się zgodzić, ale może mam przestarzałe spojrzenie;)
Tak czy inaczej, mówię to, co wiem, nie szukając dziury w całym, a jedynie dla zachowania pewnej poprawności:)
Dziękuję za wyrozumiałość i przemyślenia.
Jakby co, zawsze do usług:)
Ab
Piszę, kiedy nie mam nic do powiedzenia.

Awatar użytkownika
Liliana

Zimny triolet

#12 Post autor: Liliana » 15 lis 2017, 22:39

Treść ładna, Lucilko, ale rytm przydałoby się dopracować. Rzecz nie tylko w jednakowej ilości sylab. Trzeba również zwrócić uwagę na akcenty.

Serdeczności, :rosa: Liliana

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”