Ewa Włodek pisze:Stepanian pisze:
Tak należy pisać o cierpieniu. Bez nadęcia, cicho
też tak uważam, Step, i staram się...
Gloinnen pisze:
"Kir masz w oczach i kute jak oskardem usta" - wtedy rymy staną się lepiej dopasowane...
dzięki,
Glo, za podpowiedź...

Nalka31 pisze:
to wiersz bardzo subtelnie dotyka tematów bolesnych i ostatecznych dla każdego z nas
i taki właśnie miałam zamysł,
Nalko...
Miladora pisze:
Ale dobra pieta. Wchodzi pod skórę.
ooo,
Mila, to się cieszę, że mi się udało, wszak o jednym z największych dramatów rzecz - o utracie dziecka...
Nilmo pisze:
Pieta, myślę że wykracza daleko poza wizję jedynie religijną i myślę że dobrze iż nie ograniczyłaś wiersza, jakąś boskością. To nadaje mu uniwersalności i nie sprowadza jedynie do rzeźby.
Bardzo interesująca miniatura.
A wiesz, zwróciłem Ci uwagę na literówkę pustać, ale Gloin mi napisała żem ciemniak i że to nie literówka . Bo ja czaiłem że chodzi o przybranie ciemnej postaci, coś dla matki mrocznego i tragicznego.
Ale cóż, co racja to racja, skoro wolał pójść w nieużytki czy pustkowie. Chociaż to raczej nie on twierdził że Boga nie ma.
Ale jesli z drugiej strony brać pod uwagę jak ludzie widzą śmierć to jest O.K.
bo ja nie miałam tu na myśli,
Nilmo, tylko Piety - Madonny opłakującej Chrystusa. Ja sobie tu właśnie pozwoliłam na takie wiecej uniwersalne podejście i pokazałam każdą matkę, która dotknęła tragedia utraty dziecka. Pieta - do dla mnie nie koniecznie Ta Pieta - arcydzieło rzeźbiarskiego kunsztu, to każda matka, "skamieniała" w rozpaczy po stracie dziecka. Dlatego nie nawet zamierzałam ograniczać wiersza boskością...

Zaś odejscie w ciemność, w pustkę - cóż, tak na prawdę nie wieny dokąd idziemy "potem"...
A z takich właśnie Twoich słów o wierszyku - bardzo się ucieszyłam, bardzo...
Cuudnie dziekuję
Wszystkim moim
Najmilszym Gościom za wizytę, za czas dany wierszykowi i za dobre, mądre, serdeczne słowa...
I moc uśmiechów do Was posyłam, z ciepłem...
Ewa
Dodano -- 20 kwie 2012, 18:45 --
Ewa Włodek pisze:
Myślę, Ewo, że propozycja Nilmo jest jeszcze lepsza, bo mniej ingeruje w budowę wersu.
też jestem tego zdania,
Glo...
i moc uśmiechów...
Ewa