Za Bruegelem
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Re: Za Bruegelem
wiersz i do mnie trafia, ale rytmice mówię nie
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Taka jest rytmika trzynastozgłoskowca.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
nie zgadzam się. akcenty nie są właściwie rozłożone, a powinny. samo metrum nie wystarczy w 13stceble pisze:Taka jest rytmika trzynastozgłoskowca.
Pozdrawiam.
też pozdrawiam

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
-
Aaa, pewnie Ci chodzi o sylabotonik. O czymś takim wspominała Glo. Tylko, że ja nie wiem co to. Pisze mi się na żywioł. Rymowanych (13-zgłoskowców) w swoim życiu, (a żyję już dłuugo)napisałam dotąd osiem; skończę na dwunastu.
Znów pozdrawiam
P.S. Przyszło mi na myśl, że w 13 -zgłoskowcu sylabotonik jest wyjątkowy trudny. Te nieparzystokopytne takie są ;-)
Znów pozdrawiam

P.S. Przyszło mi na myśl, że w 13 -zgłoskowcu sylabotonik jest wyjątkowy trudny. Te nieparzystokopytne takie są ;-)
- Dante
Pewnie będę w mniejszości, ale mnie wiersz ani treścią, ani sprawnością techniczną nie zachwycił. Jak napisała Autorka, to wiersz o maju z cyklu wierszy o miesiącach.
Czytam, czytam i poza pierwszą zwrotką to raczej nastrój goryczy i "czarnego PR-u" dla tegoż maja, który jednak inaczej się kojarzy. Może ja jestem zbyt dosłowny, ale ciemna marcowa bruzda, wielkie drzewo życia i gorzkie ślady wojen pachną mi nieco niezbyt pasującym tu patosem i nawet nawiązanie do Bruegela nie zmienia moich odczuc.
Technicznie - zgoda, niby trudny 13-zgłoskowiec, niby poprawna średniówka, ale róznice w akcentowaniu są na tyle duże, iz powodują nie "urozmaicenie" wiersza, ale utrudnienie w czytaniu.
Oczywiście, to moje prywatne zdanie , inni, jak widac widzą to więcej.
Pozdrawiam
AD
Czytam, czytam i poza pierwszą zwrotką to raczej nastrój goryczy i "czarnego PR-u" dla tegoż maja, który jednak inaczej się kojarzy. Może ja jestem zbyt dosłowny, ale ciemna marcowa bruzda, wielkie drzewo życia i gorzkie ślady wojen pachną mi nieco niezbyt pasującym tu patosem i nawet nawiązanie do Bruegela nie zmienia moich odczuc.
Technicznie - zgoda, niby trudny 13-zgłoskowiec, niby poprawna średniówka, ale róznice w akcentowaniu są na tyle duże, iz powodują nie "urozmaicenie" wiersza, ale utrudnienie w czytaniu.
Oczywiście, to moje prywatne zdanie , inni, jak widac widzą to więcej.
Pozdrawiam
AD
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści ;-)
-
- Kontakt:
Jakie tam tyle! Wszak coś zacisnął jednak na lotnym piórze przysłowiowo wkładanym.
Zgrabnie, choć dziecku współczesnej ulicy nieco fałszywie śpiewają słowicy.
Podczas głębokiego snu słowa nabierają mocy
-
Dante, bo Ty byś chciał słodko o maju. To już było milion razy. Zresztą o maju wprost też jest - że za gładki, za młody i łatwo sęe na nim poslizgnąć. Te akcenty - ja nie czuję fałszu, ale możem głucha 

-
Jarzembski, jeśli mój wiersz jest chwiejny i inwertyczny, to Twój komentarz stuprocentowo zakręcony. Wszak coś zacisnął?Jarzembski pisze:Jakie tam tyle! Wszak coś zacisnął jednak na lotnym piórze przysłowiowo wkładanym.
Pozdrwienia dla obu Panów.
-
- Kontakt:
Kawa na ławę? Jeżeli piórko w dupkę, to pośladki zacisnął.
Podczas głębokiego snu słowa nabierają mocy