Moralitet

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: Moralitet

#11 Post autor: Sokratex » 10 lip 2012, 12:05

Gloinnen pisze:Napisany specjalnie na przekór wierszykom dla lalek i tytuł celowo taki a nie inny...
I dzięki temu wyszedł Ci piękny, inny od sztampowych sonet.

Gratuluję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#12 Post autor: Leon Gutner » 10 lip 2012, 13:17

Jeśli chodzi o wiersz - napisany starannie i Leo nie ma do niego zarzutów .
Fajnie dobrane słowa i dobrze się czyta .

Co do dyskusji .....

Wszystko na świecie stało się towarem dokładnie w tym momencie w którym pojawiły się pieniądze .
Kto może za nie kupić i kto sprzedać i co - to już tylko kwestia pozycji i sytuacji w jakiej znajduje się człowiek .
Zdrowia i życia nie da się kupić za żadną kasę ale można im za nią istotnie pomóc . Nie da się tylko kupić ludzkiego sumienia choć można je w pewnym sensie - przekupić ;)

Leo nie sprzedałby dupy :bee: za milion dolców . :no: W każdym razie nie dla przyjemności :) Ale gdybym mógł za te pieniądze przedłużyć życie kogoś bliskiego ( znów ta przeklęta względność ) to nie wahałbym się ani chwili . Byłoby to z pewnością więcej warte niż mój starzejący się tyłek i milion dolarów . :)

Glo - bardzo podoba mi się sposób twojego pisania .
To tak na koniec dla pozytywnej całości .
Czytam cię z przyjemnością . :)

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#13 Post autor: skaranie boskie » 10 lip 2012, 21:07

emelly pisze:Młody, piękny, zdrowy... Wydaje mi się, że to są w dużej mierze rzeczy "dane" i nie za bardzo można je "zdobyć".
A czy ja napisałem choć słowo o zdobywaniu?
Stwierdziłem jedynie, co jest lepsze.
emelly pisze:Wydaje mi się, że dobrze jest mieć tyle pieniędzy, żeby nie musieć zbytnio o nich myśleć, czyli ani za mało, ani za dużo.
Z tym się zgadzam. Dodam tylko, że nie należy ich traktować, jako cel sam w sobie, a jedynie jako środek do celu. Ten zaś może być różny. Znam ludzi, dla których największym szczęściem jest posiadanie, znam takich, którzy uwielbiają się dzielić z innymi, znam również takich, którzy równoważą potrzeby własne i innych. Nie oceniam ich. Uważam, że jedyną miarą, jaką mogą być ocenieni, jest ich własne poczucie szczęśliwości.
emelly pisze:Ja bym jeszcze doliczyła chociażby nieczynienie krzywdy innym ludziom i ogólne branie ich pod uwagę. Z tym nawet francuscy oświeceniowcy się zgadzali.
Zgadzam się i ja. Moim zdaniem, nie będzie szczęśliwy, kto ma za skórą czyjąś krzywdę.
Jednak posiadanie pieniędzy, nie zawsze musi się z takową kojarzyć.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

emelly

#14 Post autor: emelly » 10 lip 2012, 23:25

Skaranie - przy takim ujęciu sprawy zgoda. No, może jedno zastrzeżenie. :sorry:
Moim zdaniem, nie będzie szczęśliwy, kto ma za skórą czyjąś krzywdę.
A skąd wiesz? Chyba że chociaż po części zgadzasz się z sokratejską definicją szczęścia.

semiramida

#15 Post autor: semiramida » 12 lip 2012, 22:40

Efekciarstwo. I gdzie tu prawdziwa poezja? :))) Mimo wszystko uśmiecham się słonecznie:))) semi.
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”