Zgubiony parasol

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Zgubiony parasol

#11 Post autor: Gloinnen » 12 lut 2013, 19:04

Też prawda, Aniu, tylko polityków zwykliśmy traktować zdecydowanie ostrzej, ponieważ - po pierwsze - są na widoku. Po drugie - to ludzie, których obdarzyliśmy kredytem zaufania, więc bardzo nam jest z tym źle - jeżeli to zaufanie zawiedli. Po trzecie - przerzucamy własną odpowiedzialność za złe decyzje (np. za postawienie krzyżyka w niewłaściwej rubryce podczas wyborów) - na nich.

Sporo określeń, które pojawiają się w wierszu - to "obelgi-wytrychy", którymi łatwo się szafuje - wystarczy włączyć telewizor, otworzyć gazetę, poczytać internet. Smutny obraz publicznej przestrzeni... Ja bym, po przemyśleniu, ten wiersz chętnie zinterpretowała jako satyrę właśnie na to zdziczenie obyczajów...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

MarkTom

#12 Post autor: MarkTom » 12 lut 2013, 20:13

Ania ayalen pisze:a nie gorzkie slowa o ludziach?Pod okresleniem,, polityk'' tkwi czlowiek. Przede wszystkim jest to swietnie napisany gorzki wiersz o ludziach .
Aniu,

Dokładnie taki był mój zamysł.Czy dobrze napisany wiersz nie mnie oceniać.Nie wkładam wszystkich do jednego worka żeby nie było...Cóż odbiór może być bardzo różny jak zawsze w każdej twórczości.Zwrot blagier -kłamca łajno-gówno zgwałcone zasady uczciwości takiej ludzkiej może zwroty i zużyte,przeużywane przez... tak czułem tak napisałem.Żeby było jasno to tekst o niektórych osobnikach rodzaju homo-sapiens.
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma,
lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada,
lecz przez to czym dzieli się z innymi!

Ania ayalen

#13 Post autor: Ania ayalen » 13 lut 2013, 9:49

zatrwazajacy jest stopien do jakiego ludzie zaniewidzieli siebie. Samych siebie, i wzajemnie. Etykietki, ubrania staja sie wazniejsze niz to co wewnatrz. Spotykam okreslenia,, mohery''- czuje sie osobiscie zniewazona. Ubliza mi okreslenie ,,warzywo'' ...to czlowiek.Zawsze i wszedzie ten sam czlowiek, dlaczego latwiej ocenic, osadzic to co zewnetrzne, zamiast poszukac przyczyn dla ktorych ten czlowiek jest jaki jest. Moze na czas nie dowiedzial sie ze nie musi krasc zeby miec, klamac zeby cos osiagnac. Uderzac zeby nikt go nie uderzyl pierwszy. Cholera, dlaczego ludzie nie widza ludzi. W sobie, wokol siebie?

MarkTom

#14 Post autor: MarkTom » 13 lut 2013, 20:49

Ania ayalen pisze:zatrwazajacy jest stopien do jakiego ludzie zaniewidzieli siebie. Samych siebie, i wzajemnie. Etykietki, ubrania staja sie wazniejsze niz to co wewnatrz. Spotykam okreslenia,, mohery''- czuje sie osobiscie zniewazona. Ubliza mi okreslenie ,,warzywo'' ...to czlowiek.Zawsze i wszedzie ten sam czlowiek, dlaczego latwiej ocenic, osadzic to co zewnetrzne, zamiast poszukac przyczyn dla ktorych ten czlowiek jest jaki jest. Moze na czas nie dowiedzial sie ze nie musi krasc zeby miec, klamac zeby cos osiagnac. Uderzac zeby nikt go nie uderzyl pierwszy. Cholera, dlaczego ludzie nie widza ludzi. W sobie, wokol siebie?
Każdy z nas rodzi się człowiekiem,lecz nie każdy nim zostaje.
Tego się trzeba nauczyć. :myśli:
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma,
lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada,
lecz przez to czym dzieli się z innymi!

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”