Pożegnanie

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Sede Vacante

Re: Pożegnanie

#21 Post autor: Sede Vacante » 15 lip 2012, 13:21

Cóż, zamieszczając każdy tekst trzeba liczyć się z wszelką krytyką, o ile jest konstruktywna, anie jest zbitkiem "przykrych słów". Ale to jeszcze nie koniec świata. Można znając swoją wartość i to co chce się powiedzieć, dalej pisać po swojemu - czemu nie?
Można się zastosować, rozważyć. Albo uciec, schować się, co moim zdaniem jest złym rozwiązaniem.
Jeśli nie zgadzamy się z jakimś komentarzem, mierzi nas, nie bierzmy go pod uwagę. Dziękujmy za odwiedziny (choć to oczywiście nie konieczne) i piszmy dalej.
Mi osobiście pomogło ósmepietro baaardzo, dokonałem jakiegoś totalnego zwrotu w swojej pisaninie. Nie mówię, że teraz pisze lepiej, bo nie mnie oceniać, ale mi jest na pewno lepiej z moimi tekstami. A to wszystko dzięki krytyce, której potrzebuje jak powietrza.
Oczywiście i jakaś pochwała czasem się każdemu przyda ze względu na potrzebę motywacji.
Jednak wydaje mi się, że każdy powinien znać i poznawać swoją wartość, nie chować się, nie zasłaniać - bo po co?;)
Z pozdrowieniem, wiadomo kto :)
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

emelly

#22 Post autor: emelly » 15 lip 2012, 13:34

Hm... mam trochę inny gust niż reszta tego forum. Może jestem na nim za krótko? W każdym razie, nie nazwałabym tego wiersza grafomanią. Wydaje mi się całkiem przyzwoity. Ma bardzo krótkie wersy i to może działa innym na nerwy. Mnie się podoba. :)

Pozdrawiam,
Emelly

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#23 Post autor: Leon Gutner » 16 lip 2012, 12:12

Nie mam nic przeciwko eksponowaniu grafomanii ani też przeciwko jej pozytywnym odbiorom jeśli ktoś ma takie upodobania i chęci .

Wiersz Jacka jest emocjonalny . Odnajduję w nim też pokłady lubianych przeze mnie nastrojów . Jest też znośnie sformatowany pod względem formy i nie wyróżnia się niczym szczególnym pod względem poruszonego tematu czy treści .

Obiektywnie jest jednak bardziej niż pewne ze ktoś kto ma jakiekolwiek doświadczenie i wiedzę na temat pisania nie może z czystym sumieniem stwierdzić ze jest to dobry wiersz -i taki jest całkowicie suwerenny fakt.

Jest to tekst spełniający podstawowe normy pisania wierszy rymowanych i ładunek emocjonalny ratuje go tylko w kilku procentach .

Podoba mi pomysł na zakończenie :)

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#24 Post autor: Ewa Włodek » 18 lip 2012, 18:50

...diabli wiedzą
jak mam to zrobić...

jakoś mi bardziej "do rytmu".

Sens wydaje się czytelny - peel "żegna" siebie "dawnego" i próbuje powitać "siebie" - że tak rzeknę - "nowego". Przynajmniej ja tak czytam. I chyba czyałoby mi się łatwiej dłuższe frazy - no, ale te krótkie - może też uzasadnione, sugerujace napięcie? Coś jest w wierszu, jakas energia...
:)
Pozdrawiam serdecznie...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”