Przezrocze
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
Re: Przezrocze
gdzie tam? Tu.
Co widze, co slysze.Obraz- pastelowy blekit u gory, nieco ciemniejszy u dolu, pomiedzy nimi biala przestrzen czekajaca na zapelnienie jej kolorami, kolorami ktore delikatnie przwswituja na linii brzegowej. Dwie rzeki wyplywajace z dwoch krancow blekitu, zmierzajace nueuchronnie do wspolnego zrodla. Odwroc ten obraz, kilkukrotnie, szybciej- gdzie jest gora, gdzie dol? Teraz dolacz dzwiek: pomiedzy milczeniem po jednej i drugiej stronie- przestrzen ciszy. Slychac szum rzeki, trzepot skrzydel, wiatr niesie czyjes smiechy, echo slow. ...podwojnych, zatartych odlegloscia, odbijajacych sie echem. Dopraw to sloncem.
Co widze, co slysze.Obraz- pastelowy blekit u gory, nieco ciemniejszy u dolu, pomiedzy nimi biala przestrzen czekajaca na zapelnienie jej kolorami, kolorami ktore delikatnie przwswituja na linii brzegowej. Dwie rzeki wyplywajace z dwoch krancow blekitu, zmierzajace nueuchronnie do wspolnego zrodla. Odwroc ten obraz, kilkukrotnie, szybciej- gdzie jest gora, gdzie dol? Teraz dolacz dzwiek: pomiedzy milczeniem po jednej i drugiej stronie- przestrzen ciszy. Slychac szum rzeki, trzepot skrzydel, wiatr niesie czyjes smiechy, echo slow. ...podwojnych, zatartych odlegloscia, odbijajacych sie echem. Dopraw to sloncem.
-
Raczej ogólnikowoAnia ayalen pisze:gdzie tam? Tu.

Po co na przykład słońce? Nie wystarczy wiedza, że kret jest ślepy?
nie ogolnikowo a calosciowo, uwgledniajac szczegoly na ktorych Ty koncentrujesz wzrok. Czy slepy kret traci zdolnosc odczuwania ciepla....no wlasnie, po co to zlote slonce spinajace dwa brzegi blekitu....dlatego mowilam: perspektywa Slonko. Zbyt odlegla zaciera detale, za bliska zamazuje calosc.
-
Kret nie jest zwierzęciem, które na widok słońca wychodzi się wygrzewać (mylisz go z kotemAnia ayalen pisze:nie ogolnikowo a calosciowo, uwgledniajac szczegoly na ktorych Ty koncentrujesz wzrok. Czy slepy kret traci zdolnosc odczuwania ciepla....no wlasnie, po co to zlote slonce spinajace dwa brzegi blekitu....dlatego mowilam: perspektywa Slonko. Zbyt odlegla zaciera detale, za bliska zamazuje calosc.

Wręcz przeciwnie, jeśli wyłazi na powierzchnię, to nocą.
Fajnie się z Tobą rozmawia

Dodano -- 06 lut 2013, 19:28 --
A nuż kiedyś ktoś to wykona?anastazja pisze:Chciałabym usłyszeć w wersji piosenki, czytanie, a śpiew, to coś innego. Słowa są ładne
Na poprawę nastroju mój wiersz "Piosenka zimowa", czytany kilka dni dni temu w radiu:
http://tinyurl.com/b9acxmb
Pozdrawiam

dziekuje, wzajemnie. Na widok na pewno nie, skoro jest slepy...moze wylazi ochlonac? Sadzisz ze kocura da sie pomylic z inmym zyjatkiem? Niemozliwe, Koty sa jedyne w swoim rodzaju.
- iTuiTam
Przepraszam, że mącę rozmowę, ale chciałam tylko powiedzieć, że bardzo mi się spodobał Twój wiersz, obrazy, melodia i nastrój.Sokratex pisze: Stała naprzeciw siebie nad wezbraną rzeką,
i padał deszcz ze śniegiem i ze śniegiem deszcz
przebiegały przez nią i przez jej przezrocze,
dwa łabędzie po niebach wracały jak echo.
Która była którą? Zatracone w sobie,
zagubiły drogę, którą tutaj przyszły:
(między innymi dlatego, że przypomina mi nastrojem moje grafiki...)
już znikam
serdecznie
iTuiTam
- Ewa Włodek
Przezrocze - diapozytyw, czyli biel - biała, czerń - czarna, i tak dalej...A rzeka - symbol ludzkiego życia. Zaś Ona - peelka - przed lustrem - cóż, siebie widzi, może tylko - odwróconą? Tylko te łabędzie, i to - dwa: skomplikowana symbolika, bo w tym atrybucie Afrodyty i Apolla romantycy widzieli symbol męskiej mądrości i kobiecej urody, ogólnie w kulturze łabędzia się traktuje z jednej strony jako symbol wierności, a z drugiej -hmmm - Leda (jest, nawiasem mówiąc, kapitalny obraz Adama Millera "Leda" - calkiem nietuzinkowe ujecietematu)...
pozdróweczki serdeczne...
Ewa

Ewa
-
Wiem, Aniu. Mam na stanie czwórkę devon rexówAnia ayalen pisze: Sadzisz ze kocura da sie pomylic z inmym zyjatkiem? Niemozliwe, Koty sa jedyne w swoim rodzaju.

Dodano -- 07 lut 2013, 14:14 --
Bardzo mi miło, bo podczytuję tu i ówdzie twoje słowa i... po prostu są mi dziwnie bliskie.iTuiTam pisze: Przepraszam, że mącę rozmowę, ale chciałam tylko powiedzieć, że bardzo mi się spodobał Twój wiersz, obrazy, melodia i nastrój.
(między innymi dlatego, że przypomina mi nastrojem moje grafiki...)
już znikam
serdecznie
iTuiTam
Cieszę się, że określasz wiersz mianem obrazu. Staram się pisać obrazowo, nawet żałuję,
że "Obrazki z wystawy" zostały już wykorzystane w sztuce przez Musorgskiego, bo jak ulał pasowałyby do moich miniaturek

Do Twoich grafik muszę koniecznie zajrzeć! O ile podasz linka do strony...
Pozdrawiam

o prosze, od razu robi sie miekko i przytulnie, i w oczach niezglebione senne przestrzenie. Sa idealnym polaczeniem rozproszonego leniwie szczescia i ostrego, drapieznego skupienia...patrze im w oczy.i wciaz nie wiem co one wiedza tak bardzo....naiwny, mysliz ze je masz? Zmanipulowaly Cie az tak...sluzysz im Slonko
sluzysz.
sluzysz.
-
Przepiękny komentarz! Lubię Twoje spojrzenia - wnoszą zawsze coś oryginalnego i nieoczekiwanego.Ewa Włodek pisze:Przezrocze - diapozytyw, czyli biel - biała, czerń - czarna, i tak dalej...A rzeka - symbol ludzkiego życia. Zaś Ona - peelka - przed lustrem - cóż, siebie widzi, może tylko - odwróconą? Tylko te łabędzie, i to - dwa: skomplikowana symbolika, bo w tym atrybucie Afrodyty i Apolla romantycy widzieli symbol męskiej mądrości i kobiecej urody, ogólnie w kulturze łabędzia się traktuje z jednej strony jako symbol wierności, a z drugiej -hmmm - Leda (jest, nawiasem mówiąc, kapitalny obraz Adama Millera "Leda" - calkiem nietuzinkowe ujecietematu)...
![]()
Ewa
Dobrze zobaczyć własny wiersz z takiej perspektywy.
Dziękuję!

Dodano -- 07 lut 2013, 14:27 --
Wiem o tym. Tutaj Brutus, najstarszy z czwórki i historia, jak udało mi się raz cudem uniknąć jego chytrego planuAnia ayalen pisze:.patrze im w oczy.i wciaz nie wiem co one wiedza tak bardzo....naiwny, mysliz ze je masz? Zmanipulowaly Cie az tak...sluzysz im Slonko

http://bit.ly/XRU3SM
(Marcul... to o mnie. Pochodna Marka

Ostatnio zmieniony 07 lut 2013, 14:47 przez Sokratex, łącznie zmieniany 2 razy.