ktoś inny
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
ktoś inny
nieszczerze
miałem tam dom i miałem całość
w zupełnej ciszy
a może tak mi się zdawało
niewiele słyszę
wczorajsze piętra zdobywane
rychłą piechotą
z butów słowami spłukiwałem
słomę i błoto
teraz mam szczyt pod płaską stopą
i tak się składa
że każdy krok już tylko po to
by zacząć spadać
to wczoraj ledwo zrozumiałe
leży gdzieś obok
dziś jestem kimś jak planowałem
nie jestem sobą
miałem tam dom i miałem całość
w zupełnej ciszy
a może tak mi się zdawało
niewiele słyszę
wczorajsze piętra zdobywane
rychłą piechotą
z butów słowami spłukiwałem
słomę i błoto
teraz mam szczyt pod płaską stopą
i tak się składa
że każdy krok już tylko po to
by zacząć spadać
to wczoraj ledwo zrozumiałe
leży gdzieś obok
dziś jestem kimś jak planowałem
nie jestem sobą
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, 23:04 przez Stepanian, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: someone else
Rewelacja!
Stepanian w (mam nadzieję, że jeszcze nie) szczytowej formie. Twoje wiersze naprawdę chce mi się czytać.

-
Re: ktoś inny
Łi tam. Taki sobie wierszyk, napisany z braku weny. Niby o czymś, ale tak naprawdę o niczym. Nawet nie potrafię się utożsamić z peelem (stąd podtytuł). Ale bardzo Ci dziękuję Emely za czytanie i słowa zachęty. Będzie lepiej, jak wreszcie wypocznę..., kiedyś. 
PS
Tytuł zmieniłem na polski, bo mnie wkurzał.

PS
Tytuł zmieniłem na polski, bo mnie wkurzał.
-
Wydaje mi się, że niepotrzebnie ubrałeś tak dobry tekst w rymowankę, gdzie rymy leżą zbyt blisko siebie, a rytm powtarza się zbyt oczywiście. "Lokomotywa" Tuwima ciągnie kolejne strofki jak wagoniki, ale tutaj nie widzę powodu budowania w ten sam rytmiczny sposób klimatu. Wiersz nabrałby moim zdaniem powagi, gdyby pozbawić go rymów i tego powtarzającego się rytmu.
Jest to tylko moje subiektywne odczucie, więc nie przejmuj się zbytnio, a co najwyżej spróbuj w ten sposób popatrzeć przez chwilę na wiersz.
Pozdrawiam.
Jest to tylko moje subiektywne odczucie, więc nie przejmuj się zbytnio, a co najwyżej spróbuj w ten sposób popatrzeć przez chwilę na wiersz.
Pozdrawiam.
-
Sokratex pisze:Wydaje mi się, że niepotrzebnie ubrałeś tak dobry tekst w rymowankę, gdzie rymy leżą zbyt blisko siebie, a rytm powtarza się zbyt oczywiście.
Może i niepotrzebnie, ale cóż. Rymy i rytm są takie jak to zwykle bywa w formach rymowanych. Wiersz mógłby być wolny, lub biały, lub mógłby wcale nie być wierszem, ale stało się i nic na to nie poradzę. Ja też jestem, jaki jestem.

Chętnie zapoznałbym się z wolną wersją tego utworu, gdyby znalazł się ktoś skłonny ją napisać.Sokratex pisze:Wiersz nabrałby moim zdaniem powagi, gdyby pozbawić go rymów i tego powtarzającego się rytmu.

Ależ nie przejmuję się. Bardzo dziękuję natomiast za czytanie i uwagi.Sokratex pisze:Jest to tylko moje subiektywne odczucie, więc nie przejmuj się zbytnio
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Potrzebnie ubrałeś .
W takich rymowankach od niechcenia jest coś bardzo spontanicznego i naturalnego co przekłada się na zapis chwili a Leo ceni sobie wysoko taką umiejętność .
Poza tym pasuje mi forma i nastrój więc z przyjemnością .
Z ukłonem L.G.
W takich rymowankach od niechcenia jest coś bardzo spontanicznego i naturalnego co przekłada się na zapis chwili a Leo ceni sobie wysoko taką umiejętność .
Poza tym pasuje mi forma i nastrój więc z przyjemnością .
Z ukłonem L.G.
- skaranie boskie
- Administrator
A mnie się przypomniała pewna stara piosenka, gdy czytałem ten wiersz.
I to akurat go, w moich oczach, nobilituje.
http://www.youtube.com/watch?v=1C3hHZvkPdc
Za kogoś innego!
I to akurat go, w moich oczach, nobilituje.
http://www.youtube.com/watch?v=1C3hHZvkPdc
Za kogoś innego!

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Bardzo mi się podoba, oprócz "rychłej piechoty", która brzmi cokolwiek dziwacznie:))) semi.
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
-
Piosenki nie znałem. Przesłuchałem, ma niesamowity klimat i ten szorstki charakter utworów nie skażonych elektroniką. Dzisiejsza muzyka jest nią zatruta. Tekst piosenki 2+1 przejmujący, dzięki za link.skaranie boskie pisze:A mnie się przypomniała pewna stara piosenka, gdy czytałem ten wiersz.
Cieszę się, że przypadł do gustu. Rychła piechota? Cóż, niepotrzebne skreślić.semiramida pisze:Bardzo mi się podoba, oprócz "rychłej piechoty", która brzmi cokolwiek dziwacznie:))) semi.

- Ewa Włodek
super myśl, Step! To się nazywa świadomość siebie i swoich błędów. Peel ją osiągnął. A Ty - kapitalnie "opowiedziałeś" ...Stepanian pisze: dziś jestem kimś jak planowałem
nie jestem sobą

Pozdrawiam z uśmiechami...
Ewa