szal cieplejszy od innych
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- coobus
szal cieplejszy od innych
wersja poprawiona (po wyjściu z garderoby)
przyjdź
w tej swojej niemodnej garsonce
skryj przed chłodem myśli rozgrzane
serce otul wełnianym szalem
to co chowasz w nim dla mnie
przynieś
możesz przynieść w małym naczyniu
chcę dopalać się wolno
jak słońce
przyjdź
poczekaj przez chwilę w salonie
aż problemy zamknę w szufladach
drobne smutki
do snu poukładam
chcę cię wchłonąć siłą nałogu
teraz mogę teraz już mogę
szal ci zdejmę
i serce odsłonię
- - -
Wersja pierwotna
przyjdź
w tej swojej pąsowej garsonce
kryj przed chłodem myśli rozgrzane
przynieś
chcę dopalać się wolno
jak słońce
przyjdź
gdy problemy na półki odkładam
dzień zużyty zamykam
w szufladach
potem wchłonę cię siłą nałogu
szal ci zdejmę
serce odsłonię
przyjdź
w tej swojej niemodnej garsonce
skryj przed chłodem myśli rozgrzane
przynieś
chcę dopalać się wolno
jak słońce
przyjdź
aż problemy zamknę w szufladach
drobne smutki
do snu poukładam
chcę cię wchłonąć siłą nałogu
szal ci zdejmę
i serce odsłonię
- - -
Wersja pierwotna
przyjdź
przynieś
chcę dopalać się wolno
jak słońce
przyjdź
gdy problemy na półki odkładam
dzień zużyty zamykam
w szufladach
potem wchłonę cię siłą nałogu
szal ci zdejmę
serce odsłonię
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 22:53 przez coobus, łącznie zmieniany 2 razy.
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Re: szal cieplejszy od innych
Wchłaniam twoje historie Coob może nie siłą nałogu ale siłą podziwu i wielkiego apetytu na podobne klimaty.
A to co wchłaniam tak mnie cieszy - tak ogromnie raduje.
Z podziwem L.G.
A to co wchłaniam tak mnie cieszy - tak ogromnie raduje.
Z podziwem L.G.
-
jakoś mi tak...
szal owszem,lecz
czapka do pąsowej garsonki
to pewnie wszystko przez te rozgrzane myśli...
Coobusa
szal owszem,lecz
czapka do pąsowej garsonki

to pewnie wszystko przez te rozgrzane myśli...
Coobusa

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
- coobus
ATOJA: Ta garsonka... jako kobieta widzisz to lepiej, na pewno, i masz w tych tematach lepszą wyobraźnię. Zróbmy tak, jeśli była czapka i szal to na pewno było coś na garsonce, o czym oszczędny w słowach autor nie wspomniał, by już bardziej nie zanudzać, niż musi. Jestem przekonany, że twoja wyobraźnia wspaniale dobrała okrycie wierzchnie. A że masz wyobraźnię, nie wątpie, czytam z uznaniem twoje wiersze.
LEO: - jeśli przewróci mi się w głowie, część odpowiedzialności spadnie na Ciebie.
ISKIERKO: potrafisz rozpalać

LEO: - jeśli przewróci mi się w głowie, część odpowiedzialności spadnie na Ciebie.

ISKIERKO: potrafisz rozpalać

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Gloinnen
- Administrator
Popracowałabym jeszcze nad rytmem wiersza.
Ponieważ dominuje dziesięciozgłoskowiec - warto pomyśleć, jak uzupełnić krótsze wersy:
szal wełniany przygotuj dla serca" ---> oczywiście musisz to wymyślić sam, aby było jak najbardziej zgodne z Twoim konceptem. Podrzuciłam jedynie roboczą propozycję, z zachowaniem metryki.
to przynieś"
Jakoś mi dziś nie idzie sprawnie wymyślanie poprawek, ale może zainspiruję choć odrobinę.

Glo.
Ponieważ dominuje dziesięciozgłoskowiec - warto pomyśleć, jak uzupełnić krótsze wersy:
"czapką nakryj rozgrzane marzeniacoobus pisze:przyjdź
w tej swojej pąsowej garsonce ---> 10
czapką nakryj myśli rozgrzane ---> 9
serce otul wełnianym szalem ---> 9
szal wełniany przygotuj dla serca" ---> oczywiście musisz to wymyślić sam, aby było jak najbardziej zgodne z Twoim konceptem. Podrzuciłam jedynie roboczą propozycję, z zachowaniem metryki.
"co schowałaś w nim dla mniecoobus pisze:to co chowasz w nim dla mnie
przynieś ---> 9
to przynieś"
"możesz przynieść w maleńkim naczyniu" (przy okazji - popraw literóweczkę).coobus pisze:możesz przynieśc w małym naczyniu ---> 9
Jakoś mi dziś nie idzie sprawnie wymyślanie poprawek, ale może zainspiruję choć odrobinę.

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
kapeluszem chroń myśli rozgrzane - bardziej by mi się podobało, Coob...coobus pisze: czapką nakryj myśli rozgrzane
cały wiersz - bardzo liryczny, ładny, a to:
szczególnie urokliwe...coobus pisze: potem wchłonę cię siłą nałogu
szal ci zdejmę
serce odsłonię

mnóstwo uśmiechów posyłam...
Ewa
- coobus
No więc tak... zamierzałem zbesztać to swoje nowe dziecko, że takie nierozgarnięte, że swoim zachowaniem straszy ludzi, ale... przyznam od razu, że polubiłem je szczególnie, nie potrafię być tak surowy. Te jego maślane oczy, gdy patrzy na mnie i prosi, żebym pozwiolił mu być sobą, że chce kroczyć przez życie swoim własnym krokiem, nawet jeśli jego rytm nie jest doskonały. No i co ja mogę zrobić, jak mam tak miękkie serce?
Mogę co najwyżej poprawić literówkę i pozbyć sie tej czapki (kapelusz nie byłby lepszy). Gałczyński dopasowałby nawet z wdziękiem kwiatek do kożucha, ale ja nie jestem takim mistrzem). Co mi tam jakiś moherek, skoro nie pasuje na salony. Te dwie poprawki wnoszę w powyższy tekst.
Serdeczne podziękowania za cenne sugestie
Mogę co najwyżej poprawić literówkę i pozbyć sie tej czapki (kapelusz nie byłby lepszy). Gałczyński dopasowałby nawet z wdziękiem kwiatek do kożucha, ale ja nie jestem takim mistrzem). Co mi tam jakiś moherek, skoro nie pasuje na salony. Te dwie poprawki wnoszę w powyższy tekst.
Serdeczne podziękowania za cenne sugestie

- Malwina
- Kontakt:
Coob- dla poprawienia rytmu zmieniłabym kolor garsonki np.na rudą, równie piękna jak pąsowa,a zresztą pąsowa róża,pąsowe usta, o garsonce jakoś nie słyszałam.Pewnie była wyjątkowa.Ale Ty jesteś uparciuch pewnie nie skorzystasz z podpowiedzi.przyjdź

Nie można życia brać zbyt serio,
to grozi nudą i histerią.
Przymrużam zwykle jedno oko
i jest od razu względny spokój. /moje/
to grozi nudą i histerią.
Przymrużam zwykle jedno oko
i jest od razu względny spokój. /moje/
- coobus
No co ja z Wami mam, dziewczyny. W sprawach garderoby, racja zawsze będzie po Waszej stronie, nic na to nie poradzę. Nie patrząc na chłód, musiałem swojej peelce zdjąć czapkę i zmienić jej garsonkę (co mnie podkusiło, by szukać rymu do słońce). Wierzę, że ta pąsowa garsonka dziwi, ale tak miało być, ja też nigdy takiej nie widziałem, ale jak ją wymyśliłem, od razu sie w niej zakochałem. Nikt takiej nie ma. I mój bohater, urzeczony, tak ją prosił, by przyszła właśnie w tym ubranku, w którym zawróciła mu w głowie. Trudno, jeśli ją kocha, wybaczy jej nawet waciak.
Na rytmie mi naprawdę mi nie zależało, nawet sięgnąłem po tomik Kofty, który miałem pod ręką, by się przekonać, że jego wiersze wcale nie przejmują się rytmem. Ja też uparcie twierdzę, że nie każdy wiersz musi mieć rytm, ważne jest, żeby go czuć. Ale niech tam... Przerobiłem, i już. Złapałem ten nietypowy rytm: 10,9,9-9,9,10 / 10,9,9-9,9,10, przebrałem peelkę w inną garsonkę... czego ja dla Was nie zrobię... choć, z oporami, jakem uparciuch, co przyznaję.

Na rytmie mi naprawdę mi nie zależało, nawet sięgnąłem po tomik Kofty, który miałem pod ręką, by się przekonać, że jego wiersze wcale nie przejmują się rytmem. Ja też uparcie twierdzę, że nie każdy wiersz musi mieć rytm, ważne jest, żeby go czuć. Ale niech tam... Przerobiłem, i już. Złapałem ten nietypowy rytm: 10,9,9-9,9,10 / 10,9,9-9,9,10, przebrałem peelkę w inną garsonkę... czego ja dla Was nie zrobię... choć, z oporami, jakem uparciuch, co przyznaję.