Z podmiejskiego targowiska
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
Z podmiejskiego targowiska
jeszcze bywają takie kramy
z tym do czynienia mamy
ktoś sprzedaje ktoś kupuje
kilka centymetrów zajmuje
pachną banknotem dłonie
utarg wpisany w brulionie
na nogach ciepłe bambosze
bo zimno tutaj na dworze
czasem zdarzają się wpadki
złodziej przypadek nie-rzadki
przychodzisz na targ po a wychodzisz z niczym
i jak ten prosiak wszystko w tobie kwiczy
z tym do czynienia mamy
ktoś sprzedaje ktoś kupuje
kilka centymetrów zajmuje
pachną banknotem dłonie
utarg wpisany w brulionie
na nogach ciepłe bambosze
bo zimno tutaj na dworze
czasem zdarzają się wpadki
złodziej przypadek nie-rzadki
przychodzisz na targ po a wychodzisz z niczym
i jak ten prosiak wszystko w tobie kwiczy
Ostatnio zmieniony 24 lis 2012, 9:22 przez Halszka55, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: Z podmiejskiego targowiska
Czy to wyliczanka ? Bo jeśli tak to do przyjęcia
wiersz nigdy
wiersz nigdy

z wierszykiem bywa różnie
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
szczególnie gdy trafia w próżnię
fragm.tekstu Kabaretu Starszych Panów
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
To jednak wyliczanka
Zbyt płocha jak na wiersz .
Z uszanowaniem L.G.
Zbyt płocha jak na wiersz .
Z uszanowaniem L.G.
-
no cóż entliczek pentliczek.... skoro be ;-)=
-
Przykro mi Halszko, ale wiersz jest fatalny. Ani dobrego rymu, ani odpowiedniej wersyfikacji, ani rytmu, a i treść mało interesująca.
Poczytaj o poezji rymowanej, choćby mniej więcej, by wiedzieć czym się rządzi, poza kiepskim zrymowaniem końcówek kolejnych wersów.
Poczytaj o poezji rymowanej, choćby mniej więcej, by wiedzieć czym się rządzi, poza kiepskim zrymowaniem końcówek kolejnych wersów.
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
Halszko, jak mam ci doradzić, to dawaj tutaj te wiersze
z Naszej klasy te twoje.
z Naszej klasy te twoje.
- Gloinnen
- Administrator
Muszę poprzeć opinię Ewy. Treść może sama w sobie ani zła, ani dobra, ale źle przyrządzona potrawa, choćby z najlepszych składników, nie będzie smakowała.
Poezja rymowana jest bardzo wymagająca, jeśli chodzi o formę. Nie wystarczy "byle do rymu". Po pierwsze, istotny jest rytm, oparty na pewnym porządku, na regularnościach. Ważna jest równa liczba sylab w wersie, całość powinna się płynnie czytać. Dobrą metodą dla niewprawnego ucha jest pisanie wiersza "pod melodię" jakiejś piosenki, wtedy łatwiej jest nie wypaść z rytmu.
Warto jest też unikać rymów gramatycznych - gdy rymujemy takie same końcówki, np. "kupuje/szturmuje". Pozostałe Twoje - jeszcze ujdą w tłoku.
Tekst sprawia wrażenie humorystycznego, i to jest jego jedyna zaleta. Być może, przy lepiej opanowanym warsztacie, uda Ci się rozbawić czytelnika. Na razie jednak - wychodzę z założenia - że pierwsze koty za płoty. Więc - a kysz! (do kotów mówię...)
Pozdrawiam,

Glo.
Poezja rymowana jest bardzo wymagająca, jeśli chodzi o formę. Nie wystarczy "byle do rymu". Po pierwsze, istotny jest rytm, oparty na pewnym porządku, na regularnościach. Ważna jest równa liczba sylab w wersie, całość powinna się płynnie czytać. Dobrą metodą dla niewprawnego ucha jest pisanie wiersza "pod melodię" jakiejś piosenki, wtedy łatwiej jest nie wypaść z rytmu.
Warto jest też unikać rymów gramatycznych - gdy rymujemy takie same końcówki, np. "kupuje/szturmuje". Pozostałe Twoje - jeszcze ujdą w tłoku.
Tekst sprawia wrażenie humorystycznego, i to jest jego jedyna zaleta. Być może, przy lepiej opanowanym warsztacie, uda Ci się rozbawić czytelnika. Na razie jednak - wychodzę z założenia - że pierwsze koty za płoty. Więc - a kysz! (do kotów mówię...)

Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
hmmm, te słowa nie mają logicznego sensu - moim zdaniem. Bo jak się siadające wrony - nie zależnie od tego, z której strony siadają - mają do rąk złodzieja kieszonkowego? Już prędzej - sroka, w końcu to ją się kojarzy z "zawłaszczaniem" błyskotek.Halszka55 pisze: mają magnes przyczepiony
więc czasem siadają wrony
z całkiem innej strony

A wiersz również o "targowiskowej" tematyce zamieścił tu niedawno "paniladaco". Doradzam porównanie...
uśmiechy dołączam...
Ewa
-
wiem że nie jest wierszem klasycznym rymowanym oberwało mi się i słusznie - nie w tym wątku i byłoby ok. bo nie jest całkiem do kitu ;-)=
- porównań nie potrzebuję nie lubię pokazywania palcem - jego wiersz tylko dał mi pomysł jak wszystko co mnie otacza - no cóż to tylko humoreska żarcik sytuacyjny nie obronił się więc zmykam i dzięki za komentarze
Dodano -- 24 lis 2012, 9:06 --
a! .. iskierko ja nie powielam ja rozmawiam wierszem więc nowiutkie wklejam ucząc się zarazem, tam jest tam a tutaj jest tutaj - cieplutko cię pozdrawiam iskierko ;-)=
- porównań nie potrzebuję nie lubię pokazywania palcem - jego wiersz tylko dał mi pomysł jak wszystko co mnie otacza - no cóż to tylko humoreska żarcik sytuacyjny nie obronił się więc zmykam i dzięki za komentarze

Dodano -- 24 lis 2012, 9:06 --
a! .. iskierko ja nie powielam ja rozmawiam wierszem więc nowiutkie wklejam ucząc się zarazem, tam jest tam a tutaj jest tutaj - cieplutko cię pozdrawiam iskierko ;-)=
- Gloinnen
- Administrator
A jednak - aby dobrze pisać - należy przede wszystkim bardzo dużo czytać... Nie po to, aby wpędzić się w twórczego "doła", ale - aby uczyć się od lepszych od siebie.Halszka55 pisze:porównań nie potrzebuję nie lubię pokazywania palcem
Przykro mi rozwiać złudzenia, ale w żadnym nie byłoby ok. Chyba, że w MIŁYCH ZŁEGO POCZĄTKACH, gdzie zamieszczamy owoce swoich pierwszych zmagań z materią słowa. Ale to raczej jedynie w celach rozrywkowych, lub jako przestrogę.Halszka55 pisze:nie w tym wątku i byłoby ok. bo nie jest całkiem do kitu
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura