najbliższy zakręt
ukrywa znak zapytania
we wstecznych wczoraj
wyłączam silnik
żeby dojechać tam
na luzie
decyzja
-
Re: decyzja
jazda tyłem, bez trzymanki -
to się nazywa iść w ciemno
na luzie - udane moim zdaniem
Pozdrawiam
to się nazywa iść w ciemno
na luzie - udane moim zdaniem
Pozdrawiam
- Gloinnen
- Administrator
Re: decyzja
Podoba mi się zawarta w tym wierszu zabawa z czasoprzestrzenią.
W powiązaniu z tytułem - decyzja może być zarówno decyzją już podjętą ("we wstecznych wczoraj"), albo dopiero do podjęcia "najbliższy zakręt", "dojechać tam na luzie". Wygląda na to, że całe nasze życie to jeden ciąg przyczynowo-skutkowy, gdzie jedne wydarzenia i posunięcia wynikają z innych.
Nigdy nie wiemy, jaki będzie rezultat naszych działań. Teraźniejszość tak naprawdę jest wypadkową czasu przeszłego i przyszłego, skrzyżowaniem pomiędzy intencją a rezultatem.
A Twoja miniaturka sytuuje się dokładnie na tym skrzyżowaniu.
Przy okazji intrygująca jest postawa peela, który traktuje swoją egzystencję lekko, swobodnie, z przymrużeniem oka, jakby te wszystkie gry z czasem bawiły go...
Na to wszystko nakłada się obraz drogi, jazdy samochodem - według mnie udana metaforyka i interesujący tekst.
Pozdrawiam,

Glo.
W powiązaniu z tytułem - decyzja może być zarówno decyzją już podjętą ("we wstecznych wczoraj"), albo dopiero do podjęcia "najbliższy zakręt", "dojechać tam na luzie". Wygląda na to, że całe nasze życie to jeden ciąg przyczynowo-skutkowy, gdzie jedne wydarzenia i posunięcia wynikają z innych.
Nigdy nie wiemy, jaki będzie rezultat naszych działań. Teraźniejszość tak naprawdę jest wypadkową czasu przeszłego i przyszłego, skrzyżowaniem pomiędzy intencją a rezultatem.
A Twoja miniaturka sytuuje się dokładnie na tym skrzyżowaniu.
Przy okazji intrygująca jest postawa peela, który traktuje swoją egzystencję lekko, swobodnie, z przymrużeniem oka, jakby te wszystkie gry z czasem bawiły go...
Na to wszystko nakłada się obraz drogi, jazdy samochodem - według mnie udana metaforyka i interesujący tekst.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura