g
- Gloinnen
- Administrator
Re: słoneczna łza
kiedy ogień w sercu gra
z wnętrza duszy płynie łza
i ogrzewa swoim ciepłem
(grzeje swoim ciepłem)
nie zapomnę twoich słów
wedrę się w szeregi snów
aby nagrać tam piosenkę
(nagram tam piosenkę)
Wyrównałam rytm wiersza. Wydłużenie trzecich wersów każdej strofy chyba lepiej wkomponuje się w melodię, ale w nawiasie podałam propozycje z zachowaniem oryginalnej metryki. Wykorzystałam też możliwość zrymowania ze sobą trzecich linijek w zwrotkach.
Całość brzmi jak początek piosenki. W takim ujęciu się broni, choć rym "słów/snów" - raczej wzięty z najniższej półki. Ta "łza z wnętrza duszy" raczej mocno rzewna i patetyczna, ale piosenki mają w końcu przemawiać do emocji jak najszerszej rzeszy odbiorców i akurat w ich przypadku liczmany doskonale się sprawdzają.
A swoją drogą, nie pokusiłbyś się o dopisanie dalszego ciągu i (ewentualnie) refrenu?
Pozdrawiam,

Glo.
z wnętrza duszy płynie łza
i ogrzewa swoim ciepłem
(grzeje swoim ciepłem)
nie zapomnę twoich słów
wedrę się w szeregi snów
aby nagrać tam piosenkę
(nagram tam piosenkę)
Wyrównałam rytm wiersza. Wydłużenie trzecich wersów każdej strofy chyba lepiej wkomponuje się w melodię, ale w nawiasie podałam propozycje z zachowaniem oryginalnej metryki. Wykorzystałam też możliwość zrymowania ze sobą trzecich linijek w zwrotkach.
Całość brzmi jak początek piosenki. W takim ujęciu się broni, choć rym "słów/snów" - raczej wzięty z najniższej półki. Ta "łza z wnętrza duszy" raczej mocno rzewna i patetyczna, ale piosenki mają w końcu przemawiać do emocji jak najszerszej rzeszy odbiorców i akurat w ich przypadku liczmany doskonale się sprawdzają.
A swoją drogą, nie pokusiłbyś się o dopisanie dalszego ciągu i (ewentualnie) refrenu?
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Niezbyt fortunne zestawienie serca i duszy. Biorąc na zwykły chłopski rozum :
kiedy ogień w duszy gra
z wnętrza szeptem płynie łza
Serce ta tylko mięsień pompujący krew. Rymy faktycznie częstochowskie, ale jak na piosenkę to pasują doskonale. Bo w znanej piosence taki zastosowano mnie- dnie i kojarzy się z dnem a nie dniami.
Zapodaj muzę i gutt będzie;-)
kiedy ogień w duszy gra
z wnętrza szeptem płynie łza
Serce ta tylko mięsień pompujący krew. Rymy faktycznie częstochowskie, ale jak na piosenkę to pasują doskonale. Bo w znanej piosence taki zastosowano mnie- dnie i kojarzy się z dnem a nie dniami.
Zapodaj muzę i gutt będzie;-)
-
- Kontakt:
Re: słoneczna łza
Rymy męskie są ze swej natury raczej mało delikatne i dobitnie jednosylabowo dobijają rytm. Nie ma tu żadnej "częstochowy".
Brakowało mi rymu między trzecim i szóstym wersem, ale Gloinnen zaproponowała zgrabne rozwiązanie.
Brakowało mi rymu między trzecim i szóstym wersem, ale Gloinnen zaproponowała zgrabne rozwiązanie.
Andrzej Bonifacy Fudali
- anastazja
No cóż, jaki koń każdy widzi, nie jest źle, rady Glo. cenne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
- Kontakt:
Re: g
Hmmm...
Zamiast treści wiersza widzę wymowną jedną literę "h" a zamiast tytułu równie wymowne "g".

Zamiast treści wiersza widzę wymowną jedną literę "h" a zamiast tytułu równie wymowne "g".

Andrzej Bonifacy Fudali
- Gloinnen
- Administrator
Re: g
No widzisz, Boni, musimy szybko się przeszkolić, aby zacząć doceniać prawdziwą awangardę... 

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura