"leję na księżyc"? ---> rozszerzasz znaczenie na "olewam"? (wtedy ta emocja byłaby bardziej uwydatniona, no i jeszcze jakaś próba zmierzenia się z nią - zobojętnienie, deprecjacja...)
Ale to Twój obraz. Choć posługujemy się tymi samymi słowami i tym samym kodem, zawsze będą indywidualne różnice w postrzeganiu znaczeń... I to decyduje o ostatecznym poetyckim wyborze.
*** [krzyk]
- Gloinnen
- Administrator
Re: *** [krzyk]
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
Leję - brzmi zbyt niejasno. Można to nawet podciągnąć pod przenośnię:Gloinnen pisze:"leję na księżyc"? ---> rozszerzasz znaczenie na "olewam"? (wtedy ta emocja byłaby bardziej uwydatniona, no i jeszcze jakaś próba zmierzenia się z nią - zobojętnienie, deprecjacja...)
może ten na mostku to ogrodnik i wylewa starą wodę z konewki?
Z kolei olewam byłoby jeszcze bardziej umowne.
Szczam nie pozostawia złudzeń.
Poza tym, ileż ma odmian

szczać: szczyjcie, szczyjże, szczyj, szczyjmy, szczyjcież, szczyjmyż, szczała, szczaliście, szczalibyście, szczałybyście, szczałyście, szczali, szczałam, szczałem, szczałom, szczałabym, szczałobym, szczałbym, szczało, szczałaby, szczaliby, szczałoby, szczałyby, szczałby, szczaliśmy, szczalibyśmy, szczałybyśmy, szczałyśmy, szczały, szczał, szczałaś, szczałeś, szczałoś, szczałabyś, szczałobyś, szczałbyś, szcza, szczacie, szczam, szczamy, szczasz, szczają, szczano, nieszcząca, nieszczące, nieszczących, nieszczącymi, nieszczącej, nieszczącym, nieszczącego, nieszczącemu, nieszczący, nieszczącą, szcząca, szczące, szczących, szczącymi, szczącej, szczącym, szczącego, szczącemu, szczący, szczącą, szczycie, szczy, szczymy, szczysz, szczą, szczę, nieszczania, nieszczanie, nieszczaniach, nieszczaniami, nieszczaniem, nieszczaniom, nieszczaniu, nieszczań, szczania, szczanie, szczaniach, szczaniami, szczaniem, szczaniom, szczaniu, szczań, szczajcie, szczajże, szczaj, szczajmy, szczajcież, szczajmyż, nieszczająca, nieszczające, nieszczających, nieszczającymi, nieszczającej, nieszczającym, nieszczającego, nieszczającemu, nieszczający, nieszczającą, szczająca, szczające, szczających, szczającymi, szczającej, szczającym, szczającego, szczającemu, szczający, szczającą, szczając, szcząc
http://tinyurl.com/afshypr
Dodano -- 12 lut 2013, 17:26 --
Zwróć jeszcze uwagę na jeden, bardzo ważny aspekt:Gloinnen pisze:"leję na księżyc"?
szzzzzzczzz... / krzyk (ostry) czajki
- Gloinnen
- Administrator
Dla mnie właśnie lepiej, ale jak już mówiłam - "mojsza" racja niekoniecznie musi być "twojsza"...Sokratex pisze:Leję - brzmi zbyt niejasno.

Gra fonetyczna - punkt dla Ciebie...
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
/B. Zadura
/B. Zadura
Ale tu akurat nie chodzi o niejasność samej fizjologicznej czynności.Gloinnen pisze:Dla mnie właśnie lepiej, ale jak już mówiłam - "mojsza" racja niekoniecznie musi być "twojsza"...Sokratex pisze:Leję - brzmi zbyt niejasno.![]()
To ma być: oczywiste. Kontrastuje z nią krzyk czajki, jakby protest,
a może oznaczający coś innego - dopiero w tym aspekcie mamy dowolność interpretacji.
Potwierdza to Słownik jednoznacznie określając nasze brzydkie słowo: http://sjp.pwn.pl/slownik/2526196/szczać
Innych znaczeń: nie ma.