Przepraszam, ale muszę sprawę Skałki doprecyzować. Kościół św.św. Piotra i Pawła nie jest tożsamym z kościołem św. Michała Archanioła i św. Stanisława Biskupa i Męczennika. To własnie ten ostatni (niedaleko Wawelu), popularnie zwany jest "Skałką" i w jego krypcie znajdują się Groby Zasłużonych. Ten nasz polski Narodowy Panteon istnieje od 1880 roku i w owym czasie złożono w nim prochy Jana Długosza. Oprócz wielkiego kronikarza (oraz ojców i braci Paulinów) złożono tam ciała 12 innych wybitnych Polaków, ostatnim w tym miejscu był pogrzeb Czesława Miłosza (1911 - 2004). W Krypcie na Skałce nie ma już miejsca na kolejne sarkofagi. W 2010 roku powołano Fundację Panteonu Narodowego i z jej inicjatywy wybrano i rozbudowano kryptę pod kościołem św. św. Piotra i Pawła (przy ul. Grodzkiej), gdzie znajduje się grób słynnego kaznodziei Piotra Skargi (1536 - 1612). W kryptach nowego Panteonu Narodowego, jako pierwsze spoczęły doczesne szczątki Sławomira Mrożka (1930 - 2013).
Eko, dopiero teraz bardzo Ci dziękuję, ale przed wernisażem nie chciałam ... zapeszyć.
Nie mogę zamieścić swoich malarskich prac w przeznaczonym im dziale, bowiem zdjęcia moich obrazów są w dużo większej rozdzielczości i po prostu "nie wchodzą". Dziękuję także za wskazówki dotyczące miejsca na publicystykę
Przesyłam serdeczności.
Lucile
Dodano -- 10 paź 2014, 19:32 --
iTuiTam, miło mi słyszeć o "niedosycie". Dziękuję

Takich "okruszków" będących krótkim zapisem moich impresji, wywołanych jakimś dziełem sztuki, zjawiskiem, budowlą, miejscem itp. mam więcej i teraz śmielej - od czasu do czasu - się nimi podzielę.
Przesyłam pozdrowienia
Lucile