roztopy
Re: roztopy
Glo, zadrzyj nos do.gory i nie dawaj sie. To jest piekny czysty obraz, i ma tyle znaczen ile jest sie w stanie dojrzec
-
Gloinnen, a może po prostu skupić się tylko na tym, co istotne:Gloinnen pisze:strzaskany sopel
w kałuży na chodniku
odbija się słońce
strzaskany sopel
na chodniku
słońce w kałuży
Tyle, nic więcej.
Mamy ruch, jest słońce - tak ważne, by wraz z wodą i już rozmarzniętą ziemią mogło narodzić się nowe życie.
Sylaby? To atrapa dla początkujących haikowców. I tak w japońskim znaczeniu nie przekładają się na nasze sylaby,
dopełniając zapis graficznie.
Pozdrawiam

Dodano -- 29 sty 2013, 15:32 --
Ja dopatrzyłem się błęduAnia ayalen pisze:To jest piekny czysty obraz, i ma tyle znaczen ile jest sie w stanie dojrzec

Potwierdza to kolor biały i czarny - zapewne wiesz, że biel (pokrywa lodowa) rozprasza światło słoneczne,
natomiast czerń (czarna, rozmrożona ziemia) pochłania je, w skutek czego wydziela się ciepło.
-
Zdaje się, że załamanie światła oznacza to, że powierzchnia od której się odbija/załamuje - nie nagrzewa się?Ania ayalen pisze:pozornie.Przeoczyles zalamanie swiatla
Przykładem lustro.
Przemyśl to sobie dobrze

Pozdrawiam

hehe...powiedzial kapitan Kloss- wszystko zalezy od temperatury, jakby dobrze podgrzac...
Zauwaz odwrotnosc - takze kolorow przy przechodzeniu przez soczewke...pod zlocistym niebem /ziemia dojrzewa blekitem
to niezrownane mistrzostwo: tanczace miekko drobiny swiatla w okruchach tego co bylo ostrym, twardym ksztaltem...
Zauwaz odwrotnosc - takze kolorow przy przechodzeniu przez soczewke...pod zlocistym niebem /ziemia dojrzewa blekitem
to niezrownane mistrzostwo: tanczace miekko drobiny swiatla w okruchach tego co bylo ostrym, twardym ksztaltem...
-
Podkreśla to wers z kałużą (miękkość) i roztrzaskany (koniec zimy) w niej sopel (ostrość).Ania ayalen pisze:hehe...powiedzial kapitan Kloss- wszystko zalezy od temperatury, jakby dobrze podgrzac...
Przeczytaj jeszcze raz, to co najważniejsze w zapisie Gloinnen:
strzaskany sopel
na chodniku
słońce w kałuży
A teraz zamień ostatni wers na "odbija się słońce". Odbija się jak w lustrze, czyli: nie ogrzewa ziemi.
Od sopla pod dachem też się odbijało jeszcze niedawno, nawet raziło w oczy, ale kiedy słońce świeci zimą,
mamy wyż, czyli wyjątkowo mroźny dzień. Jednak sopel jakoś się z tego powodu (że słońce w nim się iskrzy, itp.) nie rozpuścił.
A tutaj znalazłem ilustrację takiego "wyżowego dnia", kiedy słońce odbija się w soplach (iskrzy) na wszystkie strony,
ale co najwyżej je tylko jeszcze bardziej naostrzy:
http://bit.ly/XdT6UB
Ostatnio zmieniony 29 sty 2013, 17:34 przez Sokratex, łącznie zmieniany 2 razy.
- jaga
a teraz popatrz: sopel...wysmukly,ostry jak plomien. Mowi sie: morze ognia. Mowi sie: plomien milosci...tworzacy morze. Ostrze rozplywa sie w lagodnosci. Glo, wyrzuc nas stad albo co.
- Gloinnen
- Administrator
Ależ skąd! Dopiero teraz zaczyna robić się ciekawie... 

Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
przeczytałam - mój pomysł jest już wykorzystany
przez Sokratex (pomysły się zbiegły)
dlatego tylko napiszę
ładna mini - super haiku..

przez Sokratex (pomysły się zbiegły)
dlatego tylko napiszę
ładna mini - super haiku..

Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek.
Wisława Szymborska
Wisława Szymborska