Banał?
-
Banał?
Banalna ta refleksja , choć trafia w rzeczy sedno:
brzydota nie przeszkadza, że ktoś jest sympatyczny.
Natomiast błyskawicznie twarz może stać się wredną,
gdy z kimś się nie zgadzamy w poglądach artystycznych.
brzydota nie przeszkadza, że ktoś jest sympatyczny.
Natomiast błyskawicznie twarz może stać się wredną,
Ostatnio zmieniony 19 gru 2012, 14:18 przez niepozorny, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
Re: Banał?
iskierko - niech rozsądzi Administracja. Wkrótce święta, więc rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku 

"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.
-
no, trochę faktycznie banał, poglądowo patrząc.... 

-
Alek Osiński - zjawisko niby oczywiste, ale budzi niedobre emocje.
Pozdrawiam

- Gloinnen
- Administrator
Czy jesteś pewien, że powinna tu być konstrukcja z "by" ---> ona raczej wprowadza zależność tzw. intencjonalną - czyli brzydota nie neguje (po to), by...niepozorny pisze:brzydota nie neguje, by ktoś był sympatyczny.
Ja bym osobiście zastosowała składnię:
"brzydota nie neguje, że ktoś jest sympatyczny."
niepozorny pisze:Natomiast błyskawicznie twarz może stać się wredną,

Całość jednak zostawiłabym w okruchach. Dla mnie jest to fraszka. Ujdzie, choć bazuje na "prawdzie wszystkim znanej". A głównym "smaczkiem" fraszki powinno być zaskoczenie jakąś myślą, na którą nikt wcześniej nie wpadł, gdyż to w sumie bardziej rozwinięty aforyzm.
Takie przynajmniej są moje czytelnicze oczekiwania, bo nie lubię nachalnego dydaktyzmu w poezji.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
I racja i nie.
Napisane bardzo zgrabnie.
Nie zgadzac sie możemy i bez wredności. Zalezy jak brzmi krytyka. A więc nie do końca. Ale tez nie ejst to nic prawdziwego, bo jesli krytyka wredna i pusta to i na ryj się przerzuci krytykantowi
Ale bardzo mi sie podoba, bo wywołuje dyskusję, a technicznie, napisane bardzo melodyjnie.
Napisane bardzo zgrabnie.
Nie zgadzac sie możemy i bez wredności. Zalezy jak brzmi krytyka. A więc nie do końca. Ale tez nie ejst to nic prawdziwego, bo jesli krytyka wredna i pusta to i na ryj się przerzuci krytykantowi

Ale bardzo mi sie podoba, bo wywołuje dyskusję, a technicznie, napisane bardzo melodyjnie.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Glo - przyznaję rację i zmieniłem konstrukcję. Dziękuję za wszystkie sugestie i uwagi w minionym roku. Życzę wesołych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wszelkiej pomyślności w Nowym 2013 Roku.
Sede Vacante - to skojarzenie z wredną twarzą bierze się z reakcji na skandaliczne, publiczne wypowiedzi osób nie grzeszących urodą i zapamiętanych w przeszłości z udanych ról czy pozytywnych zachowań. Trudno wtedy o tolerancję. Kłania się zasada Petera: każdy osiąga swój poziom niekompetencji. Spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.

Sede Vacante - to skojarzenie z wredną twarzą bierze się z reakcji na skandaliczne, publiczne wypowiedzi osób nie grzeszących urodą i zapamiętanych w przeszłości z udanych ról czy pozytywnych zachowań. Trudno wtedy o tolerancję. Kłania się zasada Petera: każdy osiąga swój poziom niekompetencji. Spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.

- anastazja
Niezły, zwłaszcza poprawiony. 

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
anastazjo - warto słuchać uwag czytelników. Dziękuję za wizytę i życzę wesołych i rodzinnych Świat Bożego Narodzenia.