Szept Gromu - powieść high fantasy

Dłuższe utwory prozatorskie publikowane w odcinkach

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
alchemik

Re: Szept Gromu - powieść high fantasy

#11 Post autor: alchemik » 03 sty 2017, 21:37

Tak na szybko, Gunnarze.

Pieśń martwego kochanka

Na sześć stóp okryła mnie ziemia.
Darń zielona mi kołderką.
Głuszy słowa, którymi wołasz.
Ja bezdźwięcznie szepczę w podzięce.

Nie lękaj się już, nie lękaj, kochanie.
Nie przepraszaj, nie klękaj.
Miłości nie rzuca się w przepaść.
A przecież nie było nam dane.

Za późno na przeprosiny.
Za późno.
Zostaniesz sama.

Jednak zanuć mi kołysankę łąkową.
Brzękiem pszczół, szelestem motyli.
Przepraszam, że odszedłem tak daleko.
Na sześć stóp i nieskończone mile.

Lecz obawiam się...
Że za późno...
Za późno już na przeprosiny.
Za późno...

* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
pallas

#12 Post autor: pallas » 04 sty 2017, 12:58

• Alchemik, dobre to jest, ma ten klimat, którego mi brakowało, a wieloznaczność tekstu, cymesik.
  • Ja też walczę z interpunkcją, ale w wierszach, podstawy - jak można to tak nazwać w moim wypadku -
posiadam, bo mnie w szkole tępili za błędy i przecinki, za inne rzeczy również. W końcu trafiła się osoba, która mi pomogła i poradziła, żebym czytał. Wiesz, teraz dużo więcej potrafię u siebie wykryć błędów bez ciągłego ślęczenia nad słownikami, które trochę polubiłem. ;)
Mogę korektę zrobić, ale tylko tych błędów, których sam jestem pewien. Może Gorgiasz zaglądnie albo ktoś inny.

Piotr :)

PS.
Z tym list to racja, nakombinować się trzeba. W zwykłym formacie jest - [p]tekst[/p] - ale na portalu tego nie ma w BBCode. Takto normalnie powinien wyjść akapit. Można by wprowadzić taką funkcję.
Teksty byłyby przejrzyste.
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

Awatar użytkownika
Gunnar

#13 Post autor: Gunnar » 05 sty 2017, 16:18

Ok, jako umiałem tak akapity porobiłem.
Pieśń też wstawiona :)
alchemik pisze: A' propos twojego przypisu. Skała meteorytowa, to po prostu żelazo i nikiel.
Pierwsze żelazo było podobno wytapiane z meteorytów. Jednak wiek żelaza zaczął się od rudy darniowej i uzyskania stali, co bylo nieuniknione, ze względu na duże zanieczyszczenia węglem drzewnym podczas wytopu. A wszak najprostsza stal to stop żelaza i węgla. Z niklem jest jeszcze lepsza i trwalsza. Dosyć prędko stwierdzono, że stal daje się kuć na gorąco, uzyskując odpowiednie kształty i hartować, pozyskując twardy, a jednak sprężysty i niekruchy materiał. Skuwana wielokrotnie warstwowo ma interesujące właściwości. Stal damasceńska. W twoim świecie, jak mniemam elficka.

W twoim świecie, jak widzę to elfy tworzą dobrą stal. Zwykle mawiało się, że mistrzami w tym są krasnoludy.
Tutaj metal wytopiony z meteorytu (zwany gdzie indziej szkliwem meteorytowym) to jeden z materiałów fantasy typu mithrill czy illit, czyli nie występujący w realnym świecie ;)
Krasnoludy są mistrzami w obróbce stali, zaś elfy w tych materiałach "fantasy" :)
pallas pisze:Z tym list to racja, nakombinować się trzeba. W zwykłym formacie jest - [p]tekst[/p] - ale na portalu tego nie ma w BBCode. Takto normalnie powinien wyjść akapit. Można by wprowadzić taką funkcję.
Teksty byłyby przejrzyste.
No to by była naprawdę przydatna funkcja.

Awatar użytkownika
alchemik

#14 Post autor: alchemik » 05 sty 2017, 17:04

Jasne, dodałbym jeszcze adamant do tych materiałów. A elfickie szkliwo ma jakąś nazwę?
Z tego co wiem, to krasnoludy były niezłe w obróbce mithrilu.
Poprawiłem ci zawinięte akapity. Chyba się nie pogniewasz, że w ten sposób zaingerowałem w tekst.

Jerzy
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#15 Post autor: eka » 05 sty 2017, 22:00

Gunnar pisze:ROZDZIAŁ I – SĘDZIA I GIERMEK

Jeszcze raz powoli przesunął wzrokiem po całym pomieszczeniu. Uczucie deja vu było

silniejsze niż zwykle. Stał lekko pochylony, rękoma oparty o masywne, dębowe biurko. Po prawej stała donica z egzotyczną w tych stronach palmą. Ściany szczelnie obstawione były regałami z książkami.
Koszmarnie to wygląda, ta przerwa po niedokończonej pierwszej linijce (deja vu było.........................................................) bardzo irytuje.

Awatar użytkownika
alchemik

#16 Post autor: alchemik » 05 sty 2017, 22:37

Tak przy okazji wyeksponowania przez ekę, tej rozdzielonej części tekstu. Powinieneś unikać bliskich powtórzeń. Sędzia stał i donica stała, zaraz obok sędziego. I jeszcze obstawione ściany.
Jeżeli chcesz mieć dobry styl, to do poprawki. I przejrzyj pod tym kątem resztę utworu.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĄG DALSZY NASTĄPI”