Chwila

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Alicja Jonasz
Chwila

#1 Post autor: Alicja Jonasz » 05 gru 2015, 20:30

Wieczór. Szum deszczu zagłusza pomruki przejeżdżających szosą tirów. O tej porze suną jeden za drugim jak pękate żuki spieszące do norki. Rozcieram w palcach cytrynową skórkę. Odświeżający zapach przywołuje wspomnienia. Cytryny były rzadkim frykasem na stole mojego dzieciństwa. Kiedy ojcu cudem udało się je zdobyć, zbierałam każdą obierkę i krusząc na kawałeczki, syciłam się zapachem. Nadal tak robię.
Pozwalam myślom płynąć swobodnie. Czasem mam obawy, że uwolnione rozpanoszą się w głowie, wywołując zamęt.
Myślę o tobie. Przypominamy dwie uparte jaskółki, które postanowiły z błota, patyków i traw ulepić gniazdo po nasłonecznionej stronie muru. Wiosenny skwar kruszy misterną konstrukcję, nagrzana gładka ściana odrzuca ją jak niepotrzebną grudę betonu, a my trwamy przy obłędnej wizji stworzenia czegoś trwałego.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2016, 6:40 przez Alicja Jonasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

Re: Chwila

#2 Post autor: Gorgiasz » 05 gru 2015, 21:11

Szum deszczu zagłusza pomruki przejeżdżających szosą tirów. O tej porze suną po szosie jeden za drugim jak pękate żuki spieszące do norki.
Powtórzona "szosa". trzeba zrezygnować albo z pierwszej, albo z drugiej.
Przecinek przed "jak" mógłby być.
Czasem mam obawy, że uwolnione rozpanoszą się w głowie, wywołując niedający się okiełznać zamęt.
Dwa "się".

Przyjemny okruszek. :)

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#3 Post autor: Alicja Jonasz » 06 gru 2015, 7:46

Gorgiasz, dziękuję za uwagi:)
Alicja Jonasz

To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Enbers

#4 Post autor: Enbers » 08 lut 2016, 0:13

Do momentu z jaskolkami bylo super. Tiry, zapach przypominający o przeszlosci, deszcz, granica szyby. Czylem, jakbym tam byl i przeżywał to samo. Ale potem sie pogubiłem.

Przepraszqm, ze czasami nie ma polskich znaków ale pisze na telefonie.

ELKA

#5 Post autor: ELKA » 08 lut 2016, 11:52

Bardzo mi się podoba Twój okruch... codzienność- za oknem, wspomnienie dzieciństwa i refleksja nad teraźniejszością. Super połączone to wszystko ze sobą.
Chwila... na wszystko.
Wielkie :bravo:

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#6 Post autor: lczerwosz » 08 lut 2016, 12:28

ta cytryna... a tyle wspomnień od razu przyleciało. Żal mi skórek wyrzucanych do śmieci.
A domek z patyków trzeba budować do skutku, przeciw wszystkiemu i wszystkim czasami. Twoje myśli niech się panoszą, one właśnie mają prawo, a nie jedynie poprawne, zgodne z wolą wszystkich naokoło. Tylko nie Twoją.

Awatar użytkownika
Patka

#7 Post autor: Patka » 08 lut 2016, 17:25

Ładne, a najważniejsze, że nieprzebanalnione. Z drugiej strony tytuł utworu dobrze o nim mówi - jest on tylko "na chwilę", na długo w pamięci nie pozostanie.

Pozdrawiam
Patka

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#8 Post autor: Alicja Jonasz » 08 lut 2016, 17:53

Dziękuję, Wam, za opinie na temat tego "skrawka":)
Patko, nawet nie marzyło mi się, żeby te kilka zdań pozostało w Twojej pamięci, chociaż... kto wie, kto wie! Może kiedyś, wąchając cytrynę, wspomnisz na moje słowa :tan:
Enbers, te jaskółki mozoliły się nad gniazdem właśnie wtedy, gdy pisałam ten okruszek i postanowiłam je uwiecznić:)
Iczerwosz, wierz mi, lepiej te myśli "okiełznąć":D
Elko, a to mi się udało:)
Alicja Jonasz

To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

ELKA

#9 Post autor: ELKA » 08 lut 2016, 21:06

Alicja Jonasz pisze:Elko, a to mi się udało:
Lubię okruchy, jest w nich dużo więcej treści niż w opowiadaniach i można bujać w obłokach... jest coś piękniejszego ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”