Chwila
Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz
- Alicja Jonasz
Wieczór. Szum deszczu zagłusza pomruki przejeżdżających szosą tirów. O tej porze suną jeden za drugim jak pękate żuki spieszące do norki. Rozcieram w palcach cytrynową skórkę. Odświeżający zapach przywołuje wspomnienia. Cytryny były rzadkim frykasem na stole mojego dzieciństwa. Kiedy ojcu cudem udało się je zdobyć, zbierałam każdą obierkę i krusząc na kawałeczki, syciłam się zapachem. Nadal tak robię.
Pozwalam myślom płynąć swobodnie. Czasem mam obawy, że uwolnione rozpanoszą się w głowie, wywołując zamęt.
Myślę o tobie. Przypominamy dwie uparte jaskółki, które postanowiły z błota, patyków i traw ulepić gniazdo po nasłonecznionej stronie muru. Wiosenny skwar kruszy misterną konstrukcję, nagrzana gładka ściana odrzuca ją jak niepotrzebną grudę betonu, a my trwamy przy obłędnej wizji stworzenia czegoś trwałego.
Pozwalam myślom płynąć swobodnie. Czasem mam obawy, że uwolnione rozpanoszą się w głowie, wywołując zamęt.
Myślę o tobie. Przypominamy dwie uparte jaskółki, które postanowiły z błota, patyków i traw ulepić gniazdo po nasłonecznionej stronie muru. Wiosenny skwar kruszy misterną konstrukcję, nagrzana gładka ściana odrzuca ją jak niepotrzebną grudę betonu, a my trwamy przy obłędnej wizji stworzenia czegoś trwałego.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2016, 6:40 przez Alicja Jonasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Alicja Jonasz
"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
- Gorgiasz
- Moderator
Re: Chwila
Powtórzona "szosa". trzeba zrezygnować albo z pierwszej, albo z drugiej.Szum deszczu zagłusza pomruki przejeżdżających szosą tirów. O tej porze suną po szosie jeden za drugim jak pękate żuki spieszące do norki.
Przecinek przed "jak" mógłby być.
Dwa "się".Czasem mam obawy, że uwolnione rozpanoszą się w głowie, wywołując niedający się okiełznać zamęt.
Przyjemny okruszek.

- Alicja Jonasz
Gorgiasz, dziękuję za uwagi:)
Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
-
Do momentu z jaskolkami bylo super. Tiry, zapach przypominający o przeszlosci, deszcz, granica szyby. Czylem, jakbym tam byl i przeżywał to samo. Ale potem sie pogubiłem.
Przepraszqm, ze czasami nie ma polskich znaków ale pisze na telefonie.
Przepraszqm, ze czasami nie ma polskich znaków ale pisze na telefonie.
Bardzo mi się podoba Twój okruch... codzienność- za oknem, wspomnienie dzieciństwa i refleksja nad teraźniejszością. Super połączone to wszystko ze sobą.
Chwila... na wszystko.
Wielkie
Pozdrawiam.elka.
Chwila... na wszystko.
Wielkie

Pozdrawiam.elka.
- lczerwosz
- Administrator
ta cytryna... a tyle wspomnień od razu przyleciało. Żal mi skórek wyrzucanych do śmieci.
A domek z patyków trzeba budować do skutku, przeciw wszystkiemu i wszystkim czasami. Twoje myśli niech się panoszą, one właśnie mają prawo, a nie jedynie poprawne, zgodne z wolą wszystkich naokoło. Tylko nie Twoją.
A domek z patyków trzeba budować do skutku, przeciw wszystkiemu i wszystkim czasami. Twoje myśli niech się panoszą, one właśnie mają prawo, a nie jedynie poprawne, zgodne z wolą wszystkich naokoło. Tylko nie Twoją.
- Patka
Ładne, a najważniejsze, że nieprzebanalnione. Z drugiej strony tytuł utworu dobrze o nim mówi - jest on tylko "na chwilę", na długo w pamięci nie pozostanie.
Pozdrawiam
Patka
Pozdrawiam
Patka
- Alicja Jonasz
Dziękuję, Wam, za opinie na temat tego "skrawka":)
Patko, nawet nie marzyło mi się, żeby te kilka zdań pozostało w Twojej pamięci, chociaż... kto wie, kto wie! Może kiedyś, wąchając cytrynę, wspomnisz na moje słowa
Enbers, te jaskółki mozoliły się nad gniazdem właśnie wtedy, gdy pisałam ten okruszek i postanowiłam je uwiecznić:)
Iczerwosz, wierz mi, lepiej te myśli "okiełznąć":D
Elko, a to mi się udało:)
Patko, nawet nie marzyło mi się, żeby te kilka zdań pozostało w Twojej pamięci, chociaż... kto wie, kto wie! Może kiedyś, wąchając cytrynę, wspomnisz na moje słowa

Enbers, te jaskółki mozoliły się nad gniazdem właśnie wtedy, gdy pisałam ten okruszek i postanowiłam je uwiecznić:)
Iczerwosz, wierz mi, lepiej te myśli "okiełznąć":D
Elko, a to mi się udało:)
Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
Lubię okruchy, jest w nich dużo więcej treści niż w opowiadaniach i można bujać w obłokach... jest coś piękniejszego ?Alicja Jonasz pisze:Elko, a to mi się udało: