Obraz

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Patka

Obraz

#1 Post autor: Patka » 07 kwie 2014, 21:22

Irka miała w pokoju taki bałagan, że gdy Matka Boska zeszła z obrazu, potknęła się o leżący na środku pomieszczenia łapeć i złamała rękę. Z bólem i złością wróciła na swoje miejsce, a jej wizerunek wyraźnie posmutniał. Ciotka dziewczyny, widząc cudowną, aczkolwiek przykrą zmianę w wyglądzie świętego obrazu, zawołała siostrzenicę.
- A ty czemu nie sprzątasz? – pytała z krzykiem. – Zobacz, jak Najświętsza Panienka się martwi, że taki bałagan tutaj. Byś się wstydziła, dorosła dziewucha…
- Oj, niech cioteczka nie przesadza, mój pokój.
- Twój, twój. A Bozia patrzy.
- To może niech cioteczka ją weźmie do siebie?
- Do siebie, do siebie – prychnęła, jakby urażona, kobieta. – U siebie mam trzy święte obrazy. Modlę się do nich codziennie, do rodziny Jezusowej, do wielkiego stwórcy świata i do Matki Chrystusa, który zginął za ciebie na krzyżu, ty niewdzięcznico jedna! Po co mi czwarty obraz? Tobie się przyda, żebyś nie była taką grzesznicą. Matka rodzona nie nauczyła cię godnie żyć, to Matka Chrystusowa nauczy.
Po tych słowach ciotka wyszła z pokoju Irki, która po chwili zrobiła to samo. Matka Boska, urzeczona religijnością starszej kobiety, całkowicie zapomniała o bólu i ponownie zeszła z obrazu, tym razem jednak uważając na wszelkie przeszkody. Po cichu weszła do izdebki, której ściany ozdabiały nie tylko obrazy, ale i różańce, i wisiorki, i inne cieszące oczy wspaniałości. Chciała przyjrzeć im się z bliska, ale potknęła się o leżącego na podłodze mężczyznę i złamała kark.

Awatar użytkownika
411

Re: Obraz

#2 Post autor: 411 » 08 kwie 2014, 15:03

Pacia, jak pragne zdrowia...
Dobrze, ze to forum literackie, a nie katolickie, czy para-wyznaniowe - splonelabys na stosie szybciej, niz klikniecie w enter.

Pacia, jak pragne zdrowia... - po raz drugi.
Co zdanie to babol! W tak krótkim tekscie?!

Patka pisze:Irka miała w pokoju taki bałagan, że gdy Matka Boska zeszła z obrazu, potknęła się o leżący na środku pomieszczenia łapeć i złamała rękę.
Tak, wiem, to pewnie mialo byc polaczenie kapcia i lapucia (papucia). Ale brzmi dziwnie.

Patka pisze:Z bólem i złością wróciła na swoje miejsce, a jej wizerunek wyraźnie posmutniał.
Matka Boska zagniewana? Zbolala i smutna - tak. Ale nie rozzloszczona!

Patka pisze:Ciotka dziewczyny, widząc cudowną, aczkolwiek przykrą zmianę w wyglądzie świętego obrazu, zawołała zaraz po siostrzenicę.
Pierwsze. Masz na mysli, tzn. ciocia, odkrycie wczesniej niewidocznych plam? Odrapanych ram? Zmiane koloru tla?
Drugie. Rozumiem, ze w domu jest sluzba?

Patka pisze:- A ty czemu nie sprzątasz? – pytała z krzykiem.
Ze pyta, to wiemy z zastosowania pytajnika. Ja bym zostala przy samym darciu mordy.

Patka pisze:do wielkiego stwórcy świata
Zbedne. A z drugiej strony, ktos móglby zapytac: którego swiata?

Patka pisze:Matka rodzona nie nauczyła cię godnie żyć, to Matka Chrystusowa nauczy.
Cholerka... Musze zadbac bardziej o wlasna, godniejsza egzystencje i czesciej odkurzac, o myciu okien nie wspominajac.

Patka pisze:Chciała przyjrzeć im się z bliska, ale potknęła się o leżącego na podłodze mężczyznę i złamała kark.
Uuuu, grubo. Patrz poczatek mojego posta.
Ale drugie denko udalo Ci sie z przytupem!
:D

Nie no. Pomysl fajny, ale tylko pomysl. Przysiasc bys nieco jeszcze musiala, ale to jak uwazasz.
Wiem, ze czasem sie pisze dla samego pisania - frajdy. I takie wlasnie mam tu odczucia.

J.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Patka

#3 Post autor: Patka » 08 kwie 2014, 15:24

411 pisze:Patka pisze:
Irka miała w pokoju taki bałagan, że gdy Matka Boska zeszła z obrazu, potknęła się o leżący na środku pomieszczenia łapeć i złamała rękę.

Tak, wiem, to pewnie mialo byc polaczenie kapcia i lapucia (papucia). Ale brzmi dziwnie.
U mnie się mówi "łapeć". ;) Nawet przeglądarka mi tego nie podkreśla. Ale można zmienić na kapeć, chyba tak będzie lepiej. Poczekam na opinię innych.
Ciotka dziewczyny, widząc cudowną, aczkolwiek przykrą zmianę w wyglądzie świętego obrazu, zawołała zaraz po siostrzenicę.

Pierwsze. Masz na mysli, tzn. ciocia, odkrycie wczesniej niewidocznych plam? Odrapanych ram? Zmiane koloru tla?
Drugie. Rozumiem, ze w domu jest sluzba?
Zmiana, że posmutniała.
Służby nie ma, ale chyba rzeczywiście tak to brzmi. Napiszę po prostu: "zawołała siostrzenicę".
do wielkiego stwórcy świata

Zbedne. A z drugiej strony, ktos móglby zapytac: którego swiata?
W narracji byłoby zbędne, ale zauważasz, że to wypowiedź bohaterki, a ludzie mówią różnie.
411 pisze:Wiem, ze czasem sie pisze dla samego pisania - frajdy. I takie wlasnie mam tu odczucia.
Ano racja. Wpadłam na ten tekst podczas zajęć z pozytywizmu, gdzie omawialiśmy "Nad Niemnem". Ale nie, żadnych tu nawiązań, aluzji do powieści Orzeszkowej nie ma, po prostu nie zawsze się myśli o tym, co trzeba. ;)

Dzięki za trochę krytyki, przynajmniej ludzie nie pomyślą, że tworzymy tu jakieś kółko wzajemnej adoracji. ;)

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#4 Post autor: skaranie boskie » 10 kwie 2014, 23:36

Patka pisze:przynajmniej ludzie nie pomyślą, że tworzymy tu jakieś kółko wzajemnej adoracji.
A niech myślą!
Za taki pomysł mogę Cię trochę poadorować. :)
Genialne!
Widzę, że sugerowane przez 411 poprawki już naniosłaś. Teraz mogę się śmiać bez zgrzytów.
A jest z czego.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Patka

#5 Post autor: Patka » 10 kwie 2014, 23:43

Dziękuję. :)

I oczywiście :beer:

bartosia
Kontakt:

#6 Post autor: bartosia » 19 maja 2014, 9:11

:D
Przeczytalm z usmiechem :) :rosa:

Awatar użytkownika
Patka

#7 Post autor: Patka » 19 maja 2014, 11:44

Dziękuję, miło mi. :)

Awatar użytkownika
anastazja

#8 Post autor: anastazja » 20 cze 2014, 21:20

Patka pisze: Chciała przyjrzeć im się z bliska, ale potknęła się o leżącego na podłodze mężczyznę i złamała kark.
No nie wiem? Mogę przełknąć wszystko, oprócz puenty.
Według mnie to ignorancja dla osób wierzących. To subiektywne odczucie - jestem wierząca. :sorry:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
Patka

#9 Post autor: Patka » 20 cze 2014, 21:31

Dzięki, anastazjo. Myślę, że zbyt poważnie traktujesz tekst. To tylko miniaturka, która nie miała nikogo obrażać. Ocenianie tekstów poprzez religię nie jest najlepsze.

Awatar użytkownika
anastazja

#10 Post autor: anastazja » 21 cze 2014, 20:03

Patka pisze:Ocenianie tekstów poprzez religię nie jest najlepsze.
Pewnie masz rację. Myślę, że bez urazy. Tekst jest zarąbisty fakt - trochę kłuje, ale nie jestem fanatyczką.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”