Ten Nowy
Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz
- iTuiTam
Ten Nowy
Ten Nowy
I przyszedł.
Nowy.
Mógł przybiec albo przylecieć, ale wybrał na piechotę.
Pożegnał Starego.
Rozejrzał się, czy Stary wszystko co jego zabrał ze sobą, bo jak później go znaleźć, dogonić? Się nie da. Tylko w historiach o właścicielach Maszyn do Wycieczek w Czasie a te, jak dotąd, nie zawsze się sprawdzają. No i ten ciągły brak części zamiennych.
Nowy zaparzył mocną herbatę. Umył pozostawioną na stole szklankę, bo Stary roztargniony i w pośpiechu, żeby zdążyć do finiszu, zapomniał.
Nowy usiadł przy oknie, na jeszcze ciepłym miejscu Starego. Podniósł ze stołu kartkę papieru.
Stempelek mówił: 31 i styczeń a poniżej drobiazgowa lista
rzeczy do zrobienia, podkreślonych na neonowo-żółto
rzeczy zrobionych, odznaczonych ozdobną zieloną fajeczką
rzeczy nie do zrobienia, ale zapisanych, ponieważ nigdy nic nie wiadomo.
Listę kończyła notka do Nowego:
'Witaj Nowy!
Co się dało, to zrobiłem. Czego się nie dało, to się nie dało, ale może Ty będziesz miał więcej szczęścia. Najpierw dogadaj się z Czasem. Jak go oswoisz, to może nawet to, o czym twierdzą, że się nie da, uda się, a jak się uda to wprowadź.
Masz Czas, ograniczony jest - to prawda, ale warto próbować. Uwierz Staremu na słowo.
Może mnie dogonisz, jeśli Czas pozwoli.
PS Uściski i przepraszam, że nie umyłem szklanki. Mój Czas mnie naglił
Stary'
(C) iTuiTam
1. I. 2015
I przyszedł.
Nowy.
Mógł przybiec albo przylecieć, ale wybrał na piechotę.
Pożegnał Starego.
Rozejrzał się, czy Stary wszystko co jego zabrał ze sobą, bo jak później go znaleźć, dogonić? Się nie da. Tylko w historiach o właścicielach Maszyn do Wycieczek w Czasie a te, jak dotąd, nie zawsze się sprawdzają. No i ten ciągły brak części zamiennych.
Nowy zaparzył mocną herbatę. Umył pozostawioną na stole szklankę, bo Stary roztargniony i w pośpiechu, żeby zdążyć do finiszu, zapomniał.
Nowy usiadł przy oknie, na jeszcze ciepłym miejscu Starego. Podniósł ze stołu kartkę papieru.
Stempelek mówił: 31 i styczeń a poniżej drobiazgowa lista
rzeczy do zrobienia, podkreślonych na neonowo-żółto
rzeczy zrobionych, odznaczonych ozdobną zieloną fajeczką
rzeczy nie do zrobienia, ale zapisanych, ponieważ nigdy nic nie wiadomo.
Listę kończyła notka do Nowego:
'Witaj Nowy!
Co się dało, to zrobiłem. Czego się nie dało, to się nie dało, ale może Ty będziesz miał więcej szczęścia. Najpierw dogadaj się z Czasem. Jak go oswoisz, to może nawet to, o czym twierdzą, że się nie da, uda się, a jak się uda to wprowadź.
Masz Czas, ograniczony jest - to prawda, ale warto próbować. Uwierz Staremu na słowo.
Może mnie dogonisz, jeśli Czas pozwoli.
PS Uściski i przepraszam, że nie umyłem szklanki. Mój Czas mnie naglił
Stary'
(C) iTuiTam
1. I. 2015
- eka
- Moderator
Re: Ten Nowy
Świetna myśl!iTuiTam pisze:Najpierw dogadaj się z Czasem. Jak go oswoisz, to może nawet to, o czym twierdzą, że się nie da, uda się, a jak się uda to wprowadź.

Spersonifikowane tory obiegu. Okazjonalne refleksje, z głębszą treścią. Ja uciekam od świadomości zmian. Na złość i z bezsilności.
Pozdrawiam.

-
Witaj iTuiTam,
Bardzo fajny pomysł listu Starego do Nowego. Czytając miałam wrażenie, że szkoda, że tekst nie jest jeszcze bardziej „podciągnięty” od prozę poetycką.
"rzeczy zrobionych, odznaczonych ozdobną zieloną fajeczką" – ta zielona fajeczka, skojarzyła mi się z porządnym spaleniem się marihuaną;)
Pozdrawiam,
A.
Bardzo fajny pomysł listu Starego do Nowego. Czytając miałam wrażenie, że szkoda, że tekst nie jest jeszcze bardziej „podciągnięty” od prozę poetycką.
"rzeczy zrobionych, odznaczonych ozdobną zieloną fajeczką" – ta zielona fajeczka, skojarzyła mi się z porządnym spaleniem się marihuaną;)
Pozdrawiam,
A.
- iTuiTam
Dziękuję za odwiedziny, Ekoeka pisze:Świetna myśl!iTuiTam pisze:Najpierw dogadaj się z Czasem. Jak go oswoisz, to może nawet to, o czym twierdzą, że się nie da, uda się, a jak się uda to wprowadź.![]()
Spersonifikowane tory obiegu. Okazjonalne refleksje, z głębszą treścią. Ja uciekam od świadomości zmian. Na złość i z bezsilności.
Pozdrawiam.
![]()

.... no bo my sobie nie zdajemy z tego sprawy a tak naprawdę, to naszym jedynym przyjacielem, podręcznym takim, jest właśnie Czas. Jesteśmy my i on wtedy jest, nie ma nas i on - dla nas i z nami - znika.
Zmiany mogą być błogosławieństwem lub wręcz przeciwnie.
Dodano -- 12 sty 2015, 14:49 --
Dziękuję, Adelo za czytanie.Adela pisze:Witaj iTuiTam,
Pozdrawiam,
A.
W zamyśle miała to być dłuższa historyjka, ale się po drodze rozmyśliła i skróciła.
Twoje skojarzenie z zieloną fajeczką, to Twoje skojarzenie

Poza kawą, dobrym porto i od czasu do czasu wódką z sokiem pomarańczowym i limonką, lub limetką (tak to chyba się nazywa po polsku?) nie używam.
- coobus
Król umarł, niech żyje król. Tak na nich patrzymy. Kreujemy w swoich myślach i wyobraźni na bohaterów. Fetujemy szampanem. Coś się rodzi, coś odchodzi, w tym jednym przypadku, to normalka. Poświęcamy im strofy i pieśni. A w tle pojawia się to śmiercionośne i groźne słowo - CZAS.
Ale warto im poświęcać i strofy i czas, ten przez małe c. Zrobiłaś to z klasą. I z humorem
Ale warto im poświęcać i strofy i czas, ten przez małe c. Zrobiłaś to z klasą. I z humorem

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- skaranie boskie
- Administrator
Dobry pomysł.
Wykonanie też niezłe, choć szkoda, że

Wykonanie też niezłe, choć szkoda, że
Byłaby pewnie bardzo dobra.iTuiTam pisze:historyjka (...) się po drodze rozmyśliła i skróciła.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
To wszystko wyrachowana umowa. Nieuchronna chronologia. Jedyne, co ją może zmienić, to jakieś duże bum, które poruszy osią ziemi.coobus pisze:Król umarł, niech żyje król. Tak na nich patrzymy. Kreujemy w swoich myślach i wyobraźni na bohaterów. Fetujemy szampanem. Coś się rodzi, coś odchodzi, w tym jednym przypadku, to normalka. Poświęcamy im strofy i pieśni. A w tle pojawia się to śmiercionośne i groźne słowo - CZAS.
Ale warto im poświęcać i strofy i czas, ten przez małe c. Zrobiłaś to z klasą. I z humorem![]()
I wiesz, Coobus'iu czas nie jest dla mnie groźnym słowem, czy istotą. Jeżeli się go zrozumie, polubi i będzie pobłażliwym w stosunku do jego działań, to da się z nim egzystować.
Dziękuję za komentarz.
Dodano -- 28 sty 2015, 15:04 --
Czasami mniej jest więcejskaranie boskie pisze:Dobry pomysł.
Wykonanie też niezłe, choć szkoda, żeByłaby pewnie bardzo dobra.iTuiTam pisze:historyjka (...) się po drodze rozmyśliła i skróciła.
![]()
![]()
![]()

Dziękuję za czytanie i komentarz.
- Patka
Racja.iTuiTam pisze:Czasami mniej jest więcej![]()

Pierwsza połowa tekstu stylowo przypominała mi inny tekst (innego autora tak piszącego), ale za cholewę nie mogę sobie przypomnieć, kogo. Może później na to wpadnę, heh. Ogólnie - miła miniaturka, nie "pusta" w środku.

Pozdrawiam
Patka
- iTuiTam
Dziękuję, Patko za zostawione słowa.Patka pisze:...
Pierwsza połowa tekstu stylowo przypominała mi inny tekst (innego autora tak piszącego), ale za cholewę nie mogę sobie przypomnieć, kogo. Może później na to wpadnę, heh. Ogólnie - miła miniaturka, nie "pusta" w środku.
...
A może styl przypomina Ci... mój?