Kruszyna
Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz
- Alicja Jonasz
Kruszyna była tam od zawsze. Rosła niedaleko płotu i co roku wytrwale pięła się ku niebu. Nie wiadomo, skąd wzięło się drzewo, kto je posadził przy brzozowym pniu ławki, na której lubiła siadywać w dzieciństwie Agnes. Może nasionko przyleciało z wiatrem, może przyniósł je ptak, a może sąsiad przywiózł z lasu. Kiedy starzec wracał z pracy, Agnes wspinała się na ławeczkę, wychylała zza płotu jak z bezpiecznej twierdzy i patrzyła na klacz Bertę ciągnącą wóz wypełniony po brzegi pniami drzew albo snopkami żyta. Przemawiała pieszczotliwie do zwierzęcia. Sąsiad cmokał głośno, gdy klacz zwalniała i zwracała łeb ku dziewczynce z nadzieją, że dziecięca dłoń obdaruje ją kostką cukru. Agnes uśmiechała się, wsuwała smakołyk w pysk ulubienicy i znikała na powrót w kryjówce. Spędzała tam długie godziny. Zatopiona w marzeniach nie słyszała matki krzątającej się po podwórku leśniczówki. Kruszyna była początkowo niemą towarzyszką rozmyślań Agnes. Delikatny pęd przytulony do sztachety wydawał się nieobecny. Zasłuchany w myśli dziecka uczył się tajemniczej, fascynującej mowy. Kiedy kruszyna po raz pierwszy zakwitła, Agnes usłyszała jej śpiew.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2016, 7:01 przez Alicja Jonasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Alicja Jonasz
"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
- Alicja Jonasz
karolku, zerżnęli kruszynę, pień tylko został; smutno mi się zrobiło, bo tak pięknie wiosną kwitła... te kilka zdań ku jej pamięci:) dziękuję, że przyszedłeś, przeczytałeś:) kawusi? 

Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
Re: Kruszyna
Kawałek dzieciństwa, dużo wspomnień... odebrane w barbarzyński sposób. Współczuję Alicjo.
Pozdrawiam.elka.

Pozdrawiam.elka.
- Alicja Jonasz
Agnes to wymyślona postać, kruszyna autentyczna:) wspomnienia Agnes nie moje:) Widok kwitnącej kruszyny, brzęczenie owadów moje...
Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
- eka
- Moderator
Dobry wstęp do bajki dla dzieci. Ładnie napisane. Widzę, że w tym samym czasie mamy podobne motywy.
A hektary wycinanego lasu? Potrafiłabyś opisać? Mnie się nie udaje, a zamarłam podczas ostatnich wakacji, widząc tylko pnie dookoła. Wiekowy las, pewnie wróci do mnie w postaci reklamowych ulotek.
A hektary wycinanego lasu? Potrafiłabyś opisać? Mnie się nie udaje, a zamarłam podczas ostatnich wakacji, widząc tylko pnie dookoła. Wiekowy las, pewnie wróci do mnie w postaci reklamowych ulotek.
- Alicja Jonasz
eka, nie wiem, czy potrafiłabym taki opis wyciętego lasu stworzyć; jeszcze nie próbowałam; myślę, że to zadanie dla Ciebie; dziękuję za opinię:)
Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak
- eka
- Moderator
Spróbuj, masz w powieściach mocne opisy, tyle że przedstawiające mroczną iluzję. Czas na fakty.Alicja Jonasz pisze:jeszcze nie próbowałam
Trzymam kciuki.

- Alicja Jonasz
Spróbuję:)
Alicja Jonasz
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak