Szwarno Warszawianka

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Jan Majowski

Szwarno Warszawianka

#1 Post autor: Jan Majowski » 01 kwie 2012, 15:37

Było to dziyn przed Wielkanocom w 1963 rok, Jako sublokator z Mokotowa, wdycki ze komplym zamiatali my ul Rakowiecko, znali nos miyszkancy Mokotowa, wiedzieli ze my jako wojoki PRL muszymy kiblowac. tam kaj siedzioł morderca hitlerowski Erich Koch.

Naros słyszymy jak kromfleki, dreptajom po chodniku,kukom a tu szwarno warszawianka, co my jom dzienie grisowali, naros pado Ej Ślązak, tam w koszu dałam ci prezynt na Zajączka, no to jo z kamratym z Chajnowki, chup do tego kibla hasikowego, zyrkom,a w niy elegancko paczka,łodwijom,czuja ze cos wonio jak pieron, była to wyndzonka (szynka) co jom kożdego roku czuja przed WIELKANOCOM. :jez: :jez: :jez:

"Hanik" Jan Majowski

Bardzo fajna scenka rodzajowa Majowski.
Wybacz, że przeniosę ją do innego działu. Tu piszemy ogłoszenia i ewentualnie na nie odpowiadamy. Ten tekst raczej nic wspólnego z ogłoszeniem nie ma.

Dodano -- 01 kwie 2012, 15:26 --

Ja to dałem na błyskawiczny konkur. Jak widac gupie, i za wysokie dlamie osme-pientro starośc nie radość. :down: :down: :down:
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2012, 10:23 przez Jan Majowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Miladora
Re: szwarno Warszawianka

#2 Post autor: Miladora » 01 kwie 2012, 22:34

Nie przejmuj się, Janie. :) To faktycznie okruch prozatorski, a na konkurs teksty mailem się wysyła, więc po prostu tylko się pomyliłeś. Mnie się to też na początku wiecznie zdarzało.
A scenka fajna i aż mi się chciało dalej czytać, a tu nic. ;)
Może byś jakieś dłuższe gadki wstawił?

Zdrowie :beer:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

MARCEPAN

#3 Post autor: MARCEPAN » 02 kwie 2012, 6:11

Śląska gwara, trudny język :) ale zrozumiałem :tan:

"Naros słyszymy jak kromfleki, dreptajom po chodniku" - nie wiem przy przed dreptajom powinien być przecinek. I podpowiedz mi, proszę co to są "kromfleki".

"Ej Ślązak, tam w koszu dałam ci prezynt na Zajączka" - warszawianke raczej nie powiedziałaby "prezynt".

Scenka bardzo fajna, przyjemnie się czytało, szczególnie tuż przed Wielkanocą.
Ech, u nas na Dolnym Śląsku gwary ni ma :( Tutaj taka mieszanka po wojnie osiadła, że wszyscy musieli mówić po polsku, żeby siebie nawzajem rozumieć i jakoś wszystko zniknęło wraz z dziadkami.
Optymista twierdzi, że żyjemy w najdoskonalszym ze światów. Pesymista obawia się, że to może być prawda.

http://www.krristoff.com/ - zapraszam na stronę fotograficzną kuzyna.

Jan Majowski

#4 Post autor: Jan Majowski » 02 kwie 2012, 10:19

Juz odpowiado KRMFLEK -OBCAS ta szwarno warszawianka,ponoc była córkórkom szefa z Rakowiecki 37 półkownika RÓZAŃSKIEGO, co do przecinków i kropek to jo do usrany śmierci niy wykapuja. Czeko sie Jasiu w Szkole niy nauczył to jako 71 -roczny Jan nie nauczy. :smoker:

Dodano -- 02 kwie 2012, 9:49 --

Co się stało, pisałem co było dali z tom wyndzonkom i niy KUKŁO? :(( :(( :((

MARCEPAN

Re: Szwarno Warszawianka

#5 Post autor: MARCEPAN » 02 kwie 2012, 10:59

KROMFLEK -OBCAS - w życiu bym się nie domyślił!!! :)

Panie Janie, proszę nie przesadzać. Na naukę nigdy nie jest za poźno :) Ja mam również problemy z interpunkcją,. ale postanawiam się podciągnąć. Ósme piętro mi w tym pomoże.
Optymista twierdzi, że żyjemy w najdoskonalszym ze światów. Pesymista obawia się, że to może być prawda.

http://www.krristoff.com/ - zapraszam na stronę fotograficzną kuzyna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”