autor: skaranie boskie » 30 maja 2015, 20:30
Ja też miałem więcej nie pisać pod tym wątkiem (czego dowodem mój poprzedni wpis), ale - skoro coś mi się zarzuca - muszę się obronić. Umówmy się, że ten post będzie się odnosił do obydwóch wątków, tj. tego i równoległego pt. "antypolskość".
Zarówno jeden, jak i drugi są swego rodzaju credo Autora.
Oczywiście wyznawanie takiego nie jest ani zabronione, ani obwarowane jakimikolwiek przepisami. Ot, zwykłe "róbta, co chceta", z której to opcji, pomimo absolutnego jej negowania w samym tekście, ówże autor skwapliwie skorzystał. Teraz pisze o formalizmie, co przypomina mi postawę pewnego murzyńskiego chłopca ze starej powieści klasyka.
Właściwie, to nie mam ani obowiązku, ani ochoty ciągnąć tej dyskusji, muszę jedynie odeprzeć zarzut formalizmu, który utożsamiasz, Ryszardzie, z cenzurą. W tym celu posłużę się przykładem.
Jeśli idziesz do kogoś w gości, odwiedzasz jakąś instytucję, czy inny, dowolny przybytek, zazwyczaj dostosowujesz się do zastanych tam warunków, obyczajów, czy przepisów. Nie robisz kupy w jadalni, tylko w toalecie, nie śmiecisz na korytarzu itp. Zakładam, że jesteś osobą kulturalną.
Nasz Portal, choć to tylko przestrzeń wirtualna, też jest w pewien sposób zorganizowany i od naszych Użytkowników oczekujemy, a nawet wymagamy, żeby tej organizacji przestrzegali. Stąd podział na działy, fora i tematy. Z myślą o gorących dyskusjach, których absolutnie się nie boimy i nigdy ich nie cenzurujemy, stworzyliśmy wielki dział światopoglądowy. W nim można opisać swoje preferencje w każdej dziedzinie, poddać je ocenie innych, bądź dyskusji. Sam chętnie w takich dyskusjach uczestniczę.
Działy literackie, z kolei, są do prezentowania i omawiania utworów literackich właśnie. Niestety, o literackości utworu nie świadczy ilość literatek wódki pochłoniętej przez autora przed, po lub w trakcie pisania, ale jakość samego pisania. W polemice z Tobą starałem się udowodnić, że oba utwory kryterium literackości nie spełniają, są zaś ewidentną prowokacją polityczną.
Mimo to ich nie ocenzurowałem, nie przeniosłem w należne im miejsce, a jedynie takie przeniesienie zaproponowałem, ograniczając się do czekania na twoją odpowiedź. Była zaskakująca, jeśli wziąć pod uwagę, iż kiedyś dowiedziałem się, że jesteś nauczycielem.
Strach pomyśleć, jakie będą Rzeczypospolite...
Tyle tytułem polemiki.
Pozostaje sprawa odejścia z portalu. Regulamin to jasno określa, dlatego twoje dotychczasowe wypowiedzi na ten temat uznałem za zwykłe głosy w dyskusji. Jeśli rzeczywiście chcesz usunąć konto z Ósmego piętra, musisz napisać o tym do Gloinnen na PW. Ona tu teraz rządzi.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.