Jestesmy

Moderatorzy: eka, Gorgiasz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: Jestesmy

#11 Post autor: Gloinnen » 02 mar 2013, 11:04

Ania ayalen pisze:mania ogonka swiadczy o zaburzeniach, radzilabym wizyte u seksuologa
Pozwolę sobie odnieść się jeszcze do powyższej wycieczki osobistej, ponieważ w wątku padły "dyżurne" słowa, typowe dla wszelkiej maści portalowych przepychanek: arogancja, chamstwo, itp.

Na każdym portalu literackim, który aspiruje do miana ambitnego, powinniśmy, publikując utwory, zadbać o estetykę tekstu na elementarnym poziomie. Są u nas osoby nieposiadające polskiej czcionki w swoich komputerach, piszące z zagranicy. W komentarzach przymykamy na to oko. Natomiast teksty literackie jednak publikowane są przez te osoby z zastosowaniem polskich znaków diakrytycznych.
Nie jest więc to zwykła "mania", ale zwrócenie uwagi na problem, który zresztą był sygnalizowany wcześniej, także i przez innych czytających. Smutne jest to, że zamiast próby znalezienia jakiegoś rozsądnego rozwiązania (a dla chcącego nic trudnego, jak mawiają), reakcja okazała się taka a nie inna.
Można oczywiście poprosić moderatorów o ich uzupełnienie, natomiast zanim tego nie zrobią, przebijanie się przez dłuższy tekst pozbawiony ogonków jest dla czytelników męczące, tym bardziej, że nieraz brak stosownego znaku może zmienić/zniekształcić sens słowa lub być uznany za błąd ortograficzny.
Tym niemniej moderacja starała się pomóc Autorce, dopisując ogonki; niby można uznać, że to ich obowiązek (choć przecież taka funkcja jest całkowicie dobrowolną i bezinteresowną formą pomocy udzielanej administracji i użytkownikom). Jednakże trzaśnięcie drzwiami z przytupem to w mojej ocenie pewna odmiana zademonstrowania, że nie liczy się otrzymana życzliwość, że ma się ją głęboko gdzieś, a w każdym bądź razie, że ma ona o wiele mniejsze znaczenie niż coś, co się potencjalnie nie spodobało.

A mi jest zwyczajnie przykro. Już raz Ania ayalen odeszła z tego forum, z powodu konfliktu z użytkownikami. Pozwoliliśmy na ponowną rejestrację, zdaliśmy sobie trud połączenia postów ze "starego" i "nowego" konta. Sądziliśmy, iż poprzednia sytuacja wszystkich czegoś nauczyła, okazało się jednak inaczej. Szkoda, że nie każdy potrafi spojrzeć na różne sprawy we właściwych proporcjach.

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 02 mar 2013, 13:18

Ani już na portalu nie ma, nie powinniśmy więc jej nadal komentować, zwłaszcza, jeśli komentarze są swego rodzaju atakiem. Nie ma ona bowiem możliwości obrony.
Powód jej odejścia jest wyjątkowo prozaiczny - ogonki, kreski i kropki. To nie nowość na tym forum. I nie rzecz wynikła ni stąd, ni zowąd. Próbowaliśmy o tym rozmawiać już za pierwszą bytnością Ani na forum. Bezskutecznie. Po jej powrocie, z uporem maniaka powracałem do tego tematu. Wskazałem jej możliwości zainstalowania polskiej czcionki. Bez efektu. Myślę, że jej z kolei upór był podyktowany chęcią zwrócenia uwagi na swoje teksty i na siebie. To częsty, choć ograny chwyt reklamowy, nasz portal zaś od reklamy stroni.
Aniu, jeśli uważasz, że niesłusznie zwracaliśmy Ci uwagę, zawsze możesz o tym napisać. Opublikujemy chętnie twoje zdanie na ten temat, pod warunkiem, że nie będzie li tylko stekiem inwektyw i zawrze w sobie choć odrobinę merytorycznej treści. Szczególnie skierowania na konsultację do przeróżnych specjalistów, przenieś, proszę, w zacisze lekarskich gabinetów.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Patka

#13 Post autor: Patka » 02 mar 2013, 18:50

Ten tekst ma kilka linijek. Wystarczyło znaleźć jakikolwiek tekst w necie (polski, tzn z polskimi literami) i skopiować te polskie litery i wkleić w odpowiednie miejsca w teście. Robota na dwie-trzy minuty. I jeszcze pół minuty wklepywania brakujących spacji.

Sorry, ale nie rozumiem niektórych osób. :sorry:

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#14 Post autor: skaranie boskie » 05 mar 2013, 21:46

Obiecałem wyżej, że zamieszczę tu ewentualną wypowiedź Ani, żeby nie pozbawiać jej całkowicie możliwości obrony. Taką wypowiedź otrzymałem na maila. Autorka pozostawiła mojej decyzji, czy tekst opublikuję, czy zostawię dla siebie. Postanowiłem opublikować, zaopatrując w stosowny komentarz.
Ania ayalen w mailu do administracji pisze:pragnelabym sprostowac jedynie iz o zamiarze odejscia Z PRZYCZYN OSOBISTYCH NIE ZWIAZANYCH Z FORUM poinformowalam panska wspolniczke Glo na tydzien przed uznaniem mnie za zero. Tak wiec uprzejmie prosze o nieprzypisywanie mi swoich wymyslow. Z gory dziekuje, wiecej niepoikoic Szanownego Pana nie bede, bo i ktoz by mial bedac nieistniejacym zerem. Zycze powodzenia i wszelkiej szczesliwosci.
(cytat w całości, pisownia oryginału)

Z tego, co wiem, Ania odeszła ponownie z forum wskutek konfliktu z niektórymi Użytkownikami na temat "ogonków", o czym była łaskawa poinformować Gloinnen, która z kolei nigdy i nigdzie nie wyraziła się na jej temat, używając słowa "zero", ani innego bliskoznacznego, lub zbliżonego fonetycznie. Każdy zainteresowany może to sprawdzić, przeglądając forumowe wypowiedzi Glo na temat Ani ayalen.
Ponieważ Ania postanowiła skorzystać z metody zwanej spychologią, przerzucając na cały świat winę za swoje niefrasobliwe zachowanie zamiast rzeczowej obrony własnego stanowiska, postanowiliśmy definitywnie odebrać jej głos.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Sede Vacante

#15 Post autor: Sede Vacante » 05 mar 2013, 22:37

Wywołany do tablicy, kończąc ten wątek.
Zero - szacunku do czytelnika, a nie zero - Ania jest zero.
Choć przyznaję, za mocno "przywaliłem", ale ile można błagać na forum literackim o poprawną pisownię w jej podstawach? A Ania ewidentnie pisała, tak jak widać, z ignorancji, a nie konieczności. Ignorowała więc nas, a przynajmniej mnie, ale teraz wielce obrażona.
Drugie "zero" - to dla mnie zero powagi treści,w momencie sposobu zapisu. Do samej osoby autorki się nie odnosiłem.
Ale jak pisze - kończąc wątek ze swojej strony.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROZA POETYCKA”