Koncert na dąb i olchę

Moderatorzy: eka, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
smak imbiru

Koncert na dąb i olchę

#1 Post autor: smak imbiru » 02 sie 2013, 15:13

Pojawiła się na północy: niewinna i biała. Początkowo przywodziła na myśl puchowe pióro łabędzie zagubione w przestrzeni błękitu, by za chwilę przybrać kształt damy otulonej mgiełką tiulowej tkaniny, nieuchwytnym gestem zmieniającej jaskrawy błękit nieba w stłumioną biel.    

Płynęła niecierpliwie, pospiesznie, a z każdą chwilą jej suknia ciemniała niczym oczy dumnej kobiety gniewem.
Utkane z niepokoju tiulowe falbany, kłębiąc się, raz po raz sięgały słońca, aż w końcu przynaglane wiatrem zasłoniły jego twarz brunatnym czadorem. Jeszcze ostatnie promienie zatańczyły w konarach drzew, a miodowe cienie musnęły korę, gdy kaskady deszczu z hukiem opadły na gałęzie.

Zalśniła złota lanca, tnąc niebo na części, ryknął grzmot, a ziemia odpowiedziała głuchym dudnieniem. Wiatr, szemrząc złowrogo, tańczył w gałęziach, targał je niecierpliwie, z pasją smagając deszczem, aż liście ze smutkiem opadały na ziemię, wirując w ostatnim walcu. Niebo pękało raz po raz, trzask grzmotu niczym wymierzony w gniewie policzek wznosił się nad śpiewnym szumem wiatru i deszczu, ale w powietrzu już zawisł nieuchwytny zapach orzeźwiającej świeżości.
Wrogie grzmoty cichły powoli, a w końcu stały się tylko głuchym pomrukiem, odległym echem wykrzyczanych słów.

Czy warto było budzić gniew kobiety?

Awatar użytkownika
411

Re: Koncert na dąb i olchę

#2 Post autor: 411 » 05 sie 2013, 7:25

Hm.
Sama nie wiem, co myslec. No, ladne toto, ale.
To chyba jednak kwestia upodoban - ja tam wole burze na zywo, o, calkiem jak wczoraj. Walilo, az lipa przed oknem wylysiala, za to pod nia pojawil sie przepiekny, rdzawy dywan. I pachnialo powietrze...

Nie przejmuj sie, Imbirku, przyjda inni i na pewna beda zachwyceni.
Milego, J.
:)
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

smak imbiru

Re: Koncert na dąb i olchę

#3 Post autor: smak imbiru » 05 sie 2013, 14:50

Dziękuję, 411 za komentarz.
Zapewniam, że się nie martwię:-) Czytelnik to taka istota, że ma prawo do własnych odczuć w stosunku do każdego tekstu. Po to są pisane.
Pozdrawiam:-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „PROZA POETYCKA”