aurea dicta
-
aurea dicta
Ludzie, którzy czytają złote myśli innych, albo nie mają dość swoich, albo właśnie mają ich dość.
-
Re: aurea dicta
Stepanianie, jesteś dla mnie mistrzem aforyzmu! Genialne to! :))) Kłaniam się z podziwem:))) semi.
Do każdego pięknie się uśmiecham:)))
-
Eee, tam. Semi, byli i tacy, co zrugali mnie za bełkot. Tak se czasem jednak coś pomyślę i wtedy muszę, kurna, muszę się podzielić. Dzięki Tobie wiem, że jednak warto. Pozdrawiam.
- Gloinnen
- Administrator
Żałuję, że nie zajrzałam wcześniej. Jak widać, warto czasem pomyszkować po innych działach, bo i tam trafiają się prawdziwe cacka.
Podzielam w stu procentach opinię Semiramidy. Jest to świetny, celny aforyzm. Nie wiem, jak inne, ale ten Ci się udał.
Wyrazy uznania!

Glo.
Podzielam w stu procentach opinię Semiramidy. Jest to świetny, celny aforyzm. Nie wiem, jak inne, ale ten Ci się udał.
Wyrazy uznania!

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Na tyle zgrabne, że prawie Ci uwierzyłam ;) Niemniej nie zgodzę się z Tobą. Tzw. "myśli" to nieraz małe wiersze. To tak, jakby powiedzieć, że cudzą poezję czytają tylko ci, którzy sami nie piszą (lub chwilowo mają dość swoich wierszy). Filozofia interesuje tylko tych, którzy sami nie umieją myśleć... Mam wrażenie, że w rzeczywistości jest akurat zupełnie odwrotnie. Trzeba samemu mieć coś do powiedzenia i przede wszystkim samodzielnie myśleć, żeby być ciekawym tego, co mówią inni. Pozdrawiam, Gosia
- anastazja

A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
jest dobre
Socjalizm świetnie nadaje się do fałszowania świadomości zbiorowej, gdyż jest intelektualną pokusą ćwierćinteligenta. - Stefan Kisielewski
-
- Kontakt:
Intrygujące i niebanalne spojrzenie, można się z nim nie zgadzać, ale przejść obojętnie nie da rady.

Andrzej Bonifacy Fudali