-*-

Złote myśli, sentencje i powiedzonka Waszego autorstwa.

Moderatorzy: Gloinnen, Lucile

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
j.m.wawrzyn

-*-

#1 Post autor: j.m.wawrzyn » 28 gru 2012, 14:31

Bytujący na ziemi ludzie dzielą się na ludzi i... LUDZI.
Nie ma tam miejsca dla człowieka

Ania ayalen

Re: -*-

#2 Post autor: Ania ayalen » 28 gru 2012, 17:12

tylko ludzi i az ludzi :) Czlowiek jest pomiedzy ,, tylko'' i ,,az''
,, tylko'' blizej jest do demona,
,,az''bywa boskie...wszystko w jednym czlowieku. Trzeba jakos godzic te dwie strony siebie

Sede Vacante

#3 Post autor: Sede Vacante » 28 gru 2012, 17:16

Dobrze wykombinowane, ale mam wrażenie, że nie do końca prawda i brakuje mi tez więcej niedosłowności. Podane dość "łopatologicznie", bez głębszej finezji. Dla mnie zbyt "kanciaste".
A co do przesłania - nie sposób się zgodzić. Tez uważam, że ludzie to świnie, nie obrażając zwierząt, ale powiedzenie, że na świecie nie ma dobrych ludzi, to już nieprawda.
Coś w tym jest. Ale napisałbym tak, aby zostawić "furtkę" dla nielicznych, dobrych ludzi, aby było bardziej prawdziwe. Bo inaczej większość, jeśli nie wszyscy, z automatu odrzuci taka mądrość, jako fikcję.
To tylko moje zdanie, nie chcę nikogo urazić. Ale i o takich krótkich formach można i powinno sie rozmawiać, stąd moja wypowiedź.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Ania ayalen

#4 Post autor: Ania ayalen » 29 gru 2012, 8:52

nielicznych dobrych....i tych licznych ktorzy nie wiedza ze sa dobrzy- wiec sa niedobrzy? A czymze jest to.dobro.szanowny Panie? I dlaczego nie jest liczne?
Coz za finezyjne porownanie...swinka.mile stworzenie, a jakze. Nie zapominajac ze swiat odbieramy - i oceniamy wedle siebie zwykle...w moim ludzie to ludzie a swinek nie ma.

Sede Vacante

#5 Post autor: Sede Vacante » 29 gru 2012, 10:17

"w moim ludzie to ludzie a swinek nie ma."
- Polskie znaki to jedno - ale czy ty potrafisz logicznie składać zdania? Byłoby mi łatwiej się odnieść do twojej wypowiedzi, gdybyś sprawniej posługiwała się polszczyzną. Ja wiem, że "polzka jedzyk-trudna jedzyk", że jesteś ze "szczepu iskrzącego", ale proszę - postaraj się lepiej, wtedy lepiej cię zrozumiem.

Tymczasem - Czym jest Dobro? Nie ma jeszcze tyle ksiąg w bibliotekach, które zdołałyby opisać zjawisko Dobra. Nazwać je w sposób bardzo konkretny i jednoznaczny. Proszę więc nie oczekiwać ode mnie, że w tym miejscu sam porwę się na definiowanie pojęcia "Dobro". Inteligentni ludzie albo wiedzą czym ono jest, albo udają, że nie wiedzą, bo chcą zaczepką odpowiedzieć na czyjś post - z różnych przyczyn.

Dlaczego nie jest liczne? Bo więcej na świecie jest Zła ( "Zło" - patrz moja odpowiedź na pytanie o definicję "Dobra")
Porównanie do świnki - nie miało być finezyjne, a standardowe, by zrozumiała je większość, nawet bardzo ograniczonych intelektualnie ludzi.
Do reszty się nie odnoszę, gdyż - jak pisałem - jest ona dla mnie nielogicznym zbitkiem wyrazów.

Dziękuję za uwagę.

Ania ayalen

#6 Post autor: Ania ayalen » 29 gru 2012, 10:26

Prosze uprzejmie..Z uwaga- nielogicznym zwykle wydaje sie to czego nie rozumie ograniczony umysl, w zwiazku z czym niektorym pozostaje lektura ksiazki kucharskiej...to nie bylo ad personam, na temat dobra i zla proponuje oddzielny watek. Ewentualnie.

Sede Vacante

#7 Post autor: Sede Vacante » 29 gru 2012, 10:30

Po pierwsze geniuszu - wątek Dobra i Zła istnieje na forum od bardzo dawna. Wystarczy poszukać.
Po drugie - geniuszu - przełóż mi to na zrozumiały język - "w moim ludzie to ludzie a swinek nie ma." - w moim czym? Koszu na śmieci? Samochodzie? Kosmosie? Drzewie?
Myślę, że na tym zakończę niepotrzebną polemikę. Cierpię patrząc na Pani pisownię.

Ania ayalen

#8 Post autor: Ania ayalen » 29 gru 2012, 10:53

drogi Panie- w swiecie, w swiecie...zadziwia mnie panskie zaslepienie.

Sede Vacante

#9 Post autor: Sede Vacante » 29 gru 2012, 10:58

To by wypadało napisać, żeby zdanie brzmiało lepiej.
nie po to bym ja wiedział. Po to by było logicznie i schludnie.

Jak pisałem - "polzka jedzyk - trudna jedzyk".
Koniec rozmowy. Boli mnie ten poziom.

Ania ayalen

#10 Post autor: Ania ayalen » 29 gru 2012, 11:11

to niech go Pan sobie podniesie. W pionie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „AUREA DICTA”