nie wierze

Złote myśli, sentencje i powiedzonka Waszego autorstwa.

Moderatorzy: Gloinnen, Lucile

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Ania ayalen

nie wierze

#1 Post autor: Ania ayalen » 02 sty 2013, 18:15

nie wierze zlu, dlatego zanim uznam.jego.istnienie- tym samym przyznajac mu.racje bytu- staram sie je zrozumiec. Najczesciej okazuje sie byc wada wzroku zwana zaslepieniem.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: nie wierze

#2 Post autor: Gloinnen » 02 sty 2013, 18:26

Wydaje mi się, że "złotą myślą" z prawdziwego zdarzenia jest jedynie pointa.

"Nie wierzę w zło. Najczęściej okazuje się być jedynie wadą wzroku, zwaną zaślepieniem."

I podpisuję się pod tym aforyzmem. Zło w znacznej mierze wynika z braku obiektywnego spojrzenia na siebie i innych.

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Ania ayalen

#3 Post autor: Ania ayalen » 02 sty 2013, 18:44

Glo, napisalam: nie wierze zlu- nawet temu wobec ktorego stoje twarz w twarz, temu ktore czynami krzyczy: jestem zlem. Nie moge nie wierzyc w to co jest, moge tylko nie wierzyc temu czym mieni sie byc. Cbyba nie potrafie tego jasniej wyrazic. Ale zlo jest zlem i tylko zrozumienie jego natury pozwala stwierdzic nie istnienie zla. Do tego czasu pozostaje zlem.

Bonifacio Sieczepia
Kontakt:

#4 Post autor: Bonifacio Sieczepia » 14 sty 2013, 18:03

Aniu!
1- Czytelnicy to dość inteligentne indywidua i doskonale rozumieją twój zamysł. Z twojej odpowiedzi wynika, że w ogóle nie zrozumiałaś wypowiedzi Glo. Szkoda.
2- Twoja myśl jest zdecydowanie przegadana i przekombinowana. Glo ma rację, można krócej i treściwiej, bez utraty treści przekazu.
Andrzej Bonifacy Fudali

ODPOWIEDZ

Wróć do „AUREA DICTA”