Prawdziwa pokora
Jeśli ktoś cię uderzył,
nadstaw policzek.
Jeżeli ktoś cię zgwałcił,
nadstaw...
Prawdziwa pokora
-
- Kontakt:
Prawdziwa pokora
Andrzej Bonifacy Fudali
-
Re: Prawdziwa pokora
no nie wiem, czy tu istnieje współmierność postaw,
policzek to symbol wyzwania...wezwanie do pojedynku...
gwałt to jednak przejaw przemocy...wynikający z ewidentnej
przewagi...cóż tu można nadstawić...
policzek to symbol wyzwania...wezwanie do pojedynku...
gwałt to jednak przejaw przemocy...wynikający z ewidentnej
przewagi...cóż tu można nadstawić...

-
- Kontakt:
Tak jest jeżeli patrzymy z punktu widzenia etyki rycerskiej, czy też szlacheckiej.
Użyta forma może przeczyć takiemu założeniu, "nadstaw policzek" sygnalizuje postawę bierną, nie agresywną.
Odnoszę się do wpajanej na lekcjach religii zasady pokory - "gdy ktoś uderzył cię w twarz, nadstaw drugi policzek". Była wpajana za czasów mojego dzieciństwa, ale współcześnie też kilkakrotnie ją słyszałem.
Użyta forma może przeczyć takiemu założeniu, "nadstaw policzek" sygnalizuje postawę bierną, nie agresywną.
Odnoszę się do wpajanej na lekcjach religii zasady pokory - "gdy ktoś uderzył cię w twarz, nadstaw drugi policzek". Była wpajana za czasów mojego dzieciństwa, ale współcześnie też kilkakrotnie ją słyszałem.
Andrzej Bonifacy Fudali
-
no tak, ale dostac z liścia to nie to samo co byc wy....
w pierwszym przypadku masz wybór...możesz nadstawic drugi albo oddac...możesz swoja postawę zaprezentowac,
w drugim jesteś bezwolną ofiarą przemocy, bez możliwości wyboru, stąd ta, wydaje mi sie niewspólmiernośc....
w pierwszym przypadku masz wybór...możesz nadstawic drugi albo oddac...możesz swoja postawę zaprezentowac,
w drugim jesteś bezwolną ofiarą przemocy, bez możliwości wyboru, stąd ta, wydaje mi sie niewspólmiernośc....
-
- Kontakt:
Ależ właśnie o to chodzi, wpajana "zasada pokory" nakazuje rezygnację z tego wyboru i bezwolne poddanie się przemocy, czego logiczną konsekwencją jest drugi przypadek.Alek Osiński pisze:w pierwszym przypadku masz wybór
Andrzej Bonifacy Fudali