A i hipoteza kusząca.

Skaranie,skaranie boskie pisze:Nawet nie wiesz, jak mnie cieszy rosnące zainteresowanie tematem. Uważam, że każdy Polak, zanim pozna mity starożytnych koczowników z półwyspu Synaj, powinien wpierw poznać własne. Są i bogatsze i sensowniejsze.
hipoteza, że to Wikingowie (Normanowie) tworzyli podwaliny wczesnych słowiańskich dynastii jest uprawniona i całkiem nieźle udokumentowana (lingwiści, historycy kultury). I nie mówi o napaści, tak od strony wschodu, jak i zachodu.(Normanowie zaczęli od stworzenia dynastii Rurykowiczów na Rusi, następna była dynastia Piastów w obecnej Wielkopolsce).skaranie boskie pisze: Jest niespójna.
Wikingowie to plemię normańske. Nie mogli napaść na Słowian od wschodu, bo właśnie stamtąd postępowała Słowiańszczyzna. Jej korzenie wywodzą się z gór Kaukazu i znad Eufratu i Tygrysu.
tyko, że ja, Skaranie, nigdzie na napisałam, że to Mieszko zwany Pierwszym był "pierwszym Wikingiem na "stolcu" polskiego władcy i twórcą tego państwa w nowoczesnej formule. Według całkiem sensownych badań - był wnukiem, lub nawet - prawnukiem wikińskiego konunga, na dobrze już wpisanym w polską (polańską) rzeczywistość. W końcu taki Abraham Ibn Jakub opisuje kraj Mieszkowego ojca (gdzie przyjechał po niewolników) jako formację inną pod względem organizacyjnym od tych, które go bezpośrednio otaczały (głównie zwraca uwagę na armię).skaranie boskie pisze: Znam hipotezę o pochodzeniu Mieszka. Według niej miał on być Wikingiem. Mnie ona nie przekonuje,
nieadekwatny? No, nie wiem, nie wiem. Bo według mojej skromnej wiedzy - znacznie, znacznie wcześniej te wzmianki były, choć odnoszą się bardziej do miejsca, niż do nazwy, która - jak to się zdarza - ewoluowała. Wszak w IX wieku - Słowianie połabscy z plenienia Szprewian całkiem sprawnie funkcjonowali na tym terenie, co uwzględniają w swoich zapiskach także badacze niemieccy, i również oni całkiem uczciwie wymieniają Kopanicę (Kopanik, czy Kopenick - nawet jest jedną z dzielnic dzisiejszego Berlina) i jednego z "władców" na owejż Kopanicy czy inszym Kopaniku, niejakiego Jaksę. Również niektórzy niemieccy historycy języka zaznaczają, że zapis z owegoż XIII wieku wskazuje, że nazwa miejscowości Kopenick ustępuje miejscowej nazwie Braline, którą oni z kolei wywodzą od zachodniosłowiańskiego imienia Bral, i że dzisiejsze Berlin - to ewolucja nazwy.skaranie boskie pisze: Argument o nawie Berlina jest nieadekwatny, pierwsze bowiem wzmianki o tym mieście pojawiają się dopiero w trzynastym wieku.